Upa in verjame, da bo pogled na lestvico lep tudi poleti

Nogomet 27. Mar 202320:00 > 28. Mar 2023 0:00
Adam Gnezda Čerin
Adam Gnezda Čerin se je izkazal tudi na tekmi s San Marinom. FOTO: Filip Barbalić.

Adam Gnezda Čerin je poskrbel za nov dober nastop v dresu Slovenije in ji pomagal do zmage nad San Marinom. Do treh točk so slovenski nogometaši prišli težje od pričakovanj, a najbolj pomembno je, da so po dveh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo na vrhu lestvice, pravi vezist Panathinaikosa.

“Zmagi se ne gleda v zobe. Morda smo pričakovali malce lažje delo, ampak kakorkoli, najbolj pomembno je, da smo zmagali. Tudi tri točke, ki smo jih prinesli iz Kazahstana, so zelo pomembne. Sploh po tem, kar se je zgodilo Danski. Veseli, da smo v kvalifikacije krenili s polnim izkupičkom,” je po tekmi povedal Adam Gnezda Čerin, ki je na tekmi proti San Marinu spet odigral vseh 90 minut.

Po prvih 45 minutah ni mogel biti zadovoljen, rezultat je bil 0:0, toda potem so slovenski nogometaši stvari postavili na svoje mesto. “V garderobi ob polčasu ni bilo rožnato, selektor ni bil zadovoljen z našo predstavo. Morali bi izkoristiti priložnosti, ki smo jih imeli, in si jih ustvariti še več. Vedeli pa smo, da moramo biti mirni in bo gol prišel. To se je potem tudi zgodilo,” je dejal in dodal, da je bil vseskozi prepričan v zmago.

Vedeli so, da bo gol prišel prej ali slej

“Na igrišču smo čutili, da smo boljši. Da bo gol prišel slej ali prej. Bili smo samozavestni, nam pa ob polčasu ni bilo vseeno. Potem smo stopili na plin, zabili gol in prišli do zmage,” je dejal 23-letni vezist. Tudi on je bil presenečen, da je v skupini H, v kateri je Slovenija, Kazahstan po zaostanku z 0:2 s 3:2 premagal Dansko.

“Ta rezultat nas je malo šokiral, to je treba priznati. Čeprav smo to, kako težko je igrati v Kazahstanu, izkusili tudi na svoji koži in smo vedeli, da se Kazahstan lahko postavi po robu Danski. Na koncu jo je tudi premagal. Veseli me, da smo na prvem mestu skupine. Upam, da bomo tam tudi ostali,” je povedal nogometaš, ki je bil spet med najboljšimi posamezniki na igrišče. Po oceni algoritma Sofascora celo najboljši.

“Nisem ravno pristaš takšnih statistik. Ali sem igral dobro ali ne, bom videl, ko bom tekmo analiziral. Ampak to tako ali tako ni pomembno. Pomembno je le to, da smo zmagali,” je mirno govoril o tem.

Vesel, da je izkoristil priložnost in lahko pomaga

Precej bolj gostobeseden je bil, ko smo ga pobarali o njegovem reprezentančnem vzponu. Vezist, ki je nase prvič opozoril v majici Domžal, je v zadnjem času postal nezamenljiv član začetne enajsterice Matjaža Keka in kot po pravilu eden njegovih najboljših posameznikov na igrišču.

“To je plod dobrega dela iz preteklosti. Vesel sem, da sem izkoristil priložnost in vesel tudi zaradi tega, ker lahko pomagam pri dobrih rezultatih, ki jih nizamo v zadnjem času. Kot sem povedal že večkrat, si res želimo, da bi se uvrstili na veliko tekmovanje. Želja vsakega otroka je, da enkrat zaigrana evropskem ali svetovnem prvenstvu. V tem kvalifikacijskem ciklu imamo lepo priložnost, da nam to uspe. Moramo jo izkoristiti in priti do cilja, ki ga imamo,” je v ospredje spet postavil ekipo, ki jo junija v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Nemčiji čakata, vsaj v teoriji, precej zahtevnejša izpita.

Za Slovenijo je do zdaj odigral 19 tekem in dosegel dva gola. FOTO: Filip Barbalić.

Narediti vse, da bo pogled na lestvico lep tudi junija

Najprej bodo Slovenci gostovali na Finskem, potem bodo v Stožicah obračunali z ranjenimi Danci. Do takrat bo Slovenija na vrhu lestvice kvalifikacijske skupine H.

“Zagotovo bo do takrat lepo gledati lestvico, ampak bolj pomembno bo, da bomo na vrhu tudi po teh dveh tekmah. Pred nami sta dva zahtevna obračuna, na katera se bomo pripravili po koncu klubskih sezon. Takrat se bomo povsem osredotočili na nove reprezentančne izzive in naredili vse, da osvojimo čim več točk,” je dejal nogometaš, ki ga do novega snidenja s preostalimi reprezentančnimi soigralci z Andražem Šporarjem in Benjaminom Verbičem čakajo zahtevni klubski izzivi.

Adam Gnezda Čerin
Panathinaikosu želi pomagati do prve lovorike po 13 letih čakanja. FOTO: Guliverimages.

V Grčiji ga čaka hud boj za naslov prvaka

S Panathinaikosom, h kateremu je prestopil lani poleti, se v Grčiji bori za prvenstveni naslov, na katerega zeleno-beli čakajo že 13 let. Trenutno so na vrhu lestvice.

“Zelo napeto bo. Prve štiri ekipe loči pet točk. Tako izenačeno v Grčiji ni bilo že dolgo časa. Zaključka sezone se veselim. Pred nami so zahtevne tekme. Zanimivo bo,” je o tem povedal Gnezda Čerin, ki je nezamenljiv tudi v klubu.

V tej sezoni je za Panathinaikos odigral že kar 31 tekem in bil na 27 v prvi postavi. Zabil je štiri gole.

Zadetka Slovenije na tekmi proti San Marinu:

1:0:

2:0: