Matjaž Kek: Važno, da z obema nogama ostanemo na tleh (VIDEO)

Nogomet 14. Okt 202321:59 > 22:38 1 komentar

Slovenska nogometna reprezentanca je naredila nov velik korak na poti do uvrstitve na evropsko prvenstvo v Nemčiji. V Stožicah je s sijajno predstavo in na krilih Benjamina Šeška ter Andraža Šporarja premagala Finsko s 3:0 (2:0). Selektor Slovenije Matjaž Kek po tekmi ni skirval zadovoljstva nad predstavo svoje ekipezlasti v prvem polčasu.

Slovenski nogometaši so se na najlepši možen način oddolžili Fincem za junijski poraz v Helsinkih. V Stožicah so goste povsem nadigrali, za kar ima ogromno zaslug napadalni dvojec Andraž Šporar – Benjamin Šeško. Prvi je izsislil najstrožjo kazen in se izkazal z asistenco, drugi pa se podpisal pod oba zadetka. Za piko na i je za končnih 3:0 za Slovenijo v sodnikovem dodatku poskrbel Erik Janža.

To je bila zagotovo ena najboljših predstav Slovencev v tem kvalifikacijskem ciklusu, saj gostom skorajda niso dopustili možnosti, da bi v razprodanih Stožicah iztržili pozitiven rezultat. O tem nenazadnje priča tudi statistični podatek, da v prvem polčasu v okvir vrat Jana Oblaka niso sprožili enega samega strela.

Slovenija je predvsem v prvem delu na zelenici delovala razigrano in všečno. Obrambna vrsta je bila granitna, sredina in napad pa navdihnjena. V drugih 45 minutah, ko so Finci v želji po znižanju izida pritisnili na slovenska vrata, je tudi s pomočjo izjemne podpore s tribun do izraza prišla velika borbenost in nepopustljivost slovenskih reprezentantov.

Benjamin Šeško
Foto: Aleš Fevžer

“Zasluženo, dovolj visoko in obenem v enem krasnem ambientu smo naredil korak naprej proti našemu cilju in nasprotniku, ki nas je nadigral v Helsinkih. Bilo je dobro, solidno, lahko smo veseli tako odziva publike koti izida in stvari, ki smo jih opravili dobro na igrišču. Nismo kaj dosti razmišljali o nasprotniku, predvsem smo se osredotočali na svoje kvalitete, na naš način igranja. V veliki meri nam je to uspelo,” po tekmi zadovoljstva ni skrival selektor Slovenije Matjaž Kek.

Slovenski nogometaši so s peto zmago v kvalifikacijah ostali na prvem mestu v skupini H in so napravili nov velik korak na poti do uvrstitve na prvo veliko tekmovanje po kar 13 letih. A naloga še zdaleč ni zaključena, saj jih v torek čaka gostovanje proti Severni Irski, novembra pa še zaključek s tekmo proti Danski v gosteh in Kazahstanu doma.

“Pred nami so še tri tekme. Važno je, da odločamo sami o sebi, da imamo svoj cilj in da z obema nogama trdno ostanemo na zemlji. Res pa je, da smo nekaj naredili, da smo v položaju, v katerem smo želeli biti, na kar smo lahko ponosni in veseli,” je poudaril Kek.

Kaj je po tekmi še povedal Matjaž Kek:

Matjaž Kek
Foto: Aleš Fevžer

O tem, ali so si želeli čim prej doseči zadetek:

“Razmišljali smo predvsem, da ostanemo pragmatični in disciplinirani, v kompaktni, zaprti formaciji, da v trenutku, ko dobimo žogo izkoristimo naše kvalitete. Zelo pomembno je bilo, da se nismo zagnali in da nismo odpirali prostora. Ko smo v drugem polčasu v najbolj nevarni coni izgubili dve, tri žoge, so takoj prišli blizu našemu kazenskemu prostoru. Dejansko smo samo poskušali tekmo razdeliti na dva dela. Ko žogo imamo, da se ve, kaj hočemo, in ko je nimamo, da izničimo njihovo kvaliteto. To nam je kar nekaj časa zelo dobro uspevalo.”

O tem, kako načrtno so šli po tretji gol:

“Nekatere stvari mi od prve minute v drugem polčasu niso bile všeč. Vedeli smo, da se bomo morali postaviti nižje. Tu nismo najboljše reagirali. Čakali smo na Šeška, kako dolgo bo zdržal. Zagotovo se bomo pogovarjali o dveh, treh izgubljenih žogah, ko smo bili v gibanju naprej, tekmec pa je prišel na našo nepostavljeno obrambo. Takrat imamo vedno težave.

A vse menjave so znova dale neko mirnost, sigurnost. Jasmin Kurtić je vse postavil pod nadzor. Tretji gol je bil morda celo nagrada za to našo filozofijo. Igramo za gol več, a ne, da bi bil moderen in bi ugajal, ampak ker imamo to kvaliteto. Ne smemo pa pozabiti na Jana Oblaka, branilca in bočna branilca, ki sta igrala na precej viški ravni kot proti Severni Irski.”

Benjamin Šeško
Foto: Aleš Fevžer

O tem, kako so uspeli ostati mirni, osredotočeni, samozavestni:

“To je zgodba skupine igralcev in skupine strokovnjakov. Naša komunikacija je čista. Ko je treba kaj povedati, se pove, ko je treba pohvaliti, se pohvali. Energijo okoli mene je treba samo kanalizirati in kontrolirati. Sam pravim, da drug drugega polnimo. Tako je bilo tudi v preteklosti, zdaj je to samo malo modificirano. Dejstvo je, da smo dovolj dolgo že skupaj.

Pred nami so še tri tekme. Važno je, da odločamo sami o sebi, da imamo svoj cilj in z obema nogama trdno ostanemo na zemlji. Res pa je, da smo nekaj naredili, da smo v položaju, v katerem smo želeli biti, na kar smo lahko ponosni in veseli.”

Benjamin Ššeko
Foto: Aleš Fevžer

O tem, ali je bil prvi polčas najboljši približek popolni igri Slovenije:

“Po taktičnih zakonitostih, odnosu, ideji v igri so odigrali zelo dober polčas. Pri teh fantih ne vidim, kje je meja. Še vedno razmišljam, o tem, da smo fizično lahko še boljši. A dejansko greš v tvegaje, da jih pustiš in da energijo, ki so jo pokazali na začetku, prenesejo na tribune in da ti te vrnejo, ko se ti morda ustavi. Z vidika igre in razmišljanja v prvem polčasu sem kar zadovoljen.”

O tem, da Finska v prvem polčasu ni sprožila enega samega strela v okvir slovenskih vrat:

“Gre za zadeve, ki jih ne maram. Odstotki, udarci … Šteje samo, kar je v 95. minuti pisalo na semaforju. Jasno pa je, da je pred nami nov izziv. Super prvi polčas, nekaj napak preveč v drugem, nato umirjanje zadeve in tretji gol za vsesplošno zadovoljstvo. A zgodba gre dalje. Nočem, da se zaustavimo tu, da smo le simpatični in kvalitetni. Želim si, da hrabro odigramo tudi naslednjo tekmo. Še vedno igramo v valovih, a amplitude so vse manjše.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje