Matjaž Kek: Tekma za pozabo, mislil sem tudi na Kazahstan

Matjaž Kek med tekmo v Köbenhavnu. FOTO: Profimedia.

Po porazu z 1:2 proti Danski v Köbenhavnu, kjer je bila Slovenija brez možnosti za tako želeno zmago, selektor Slovenije Matjaž Kek ni bil preveč razočaran. Priznal je, da že pred gostovanjem na Danskem močno razmišljal o ponedeljku in Kazahstanu.

“Čestitke Dancem za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Zaslužena zmaga. Dokazali so, da so tudi oslabljeni zelo dobri in boljši od nas. Za nas pa – tekma za pozabo,” je bil v prvem nagovoru po porazu z 1:2, ki bi bil, če v vratih Slovenije ne bi stal Jan Oblak, lahko še precej hujši, kratek in jedrnat Matjaž Kek.

“Ne vem, si je kdo morda predstavljal, da bo Slovenija imela posest? Da bomo mi diktirali tempo? Jasno je bilo, da bomo trpeli. Agresija, ritem, njihova kakovost. Vse je bilo na visokem nivoju. Nismo se jim uspeli postaviti po robu. Potem pa še individualna kakovost, pa tudi dva neumna gola, ki smo ju prejeli,” je bil zaradi vidnega razočaranja slovenske nogometne javnosti kar malce jezen selektor, ki je, tako kot nogometaši, med tednom obljubljal pohod na zmago.

Toda na Danskem je že z menjavama, ki ju je opravil v začetni ensjsterici – namesto Petra Stojanovića in Andraža Šporarja, ki ob novih rumenih kartonih na ponedeljkovi tekmi proti Kazahstanu ne bi smela igrati, je v ogenj poslal Benjamina Verbiča in Žana Vipotnika -, dal vedeti, da je že pred petkom močno razmišljal o ponedeljku in Kazahstanu. Sam sicer pravi, da šele po drugem golu Dancev.

“Šele po tem zadetku smo morda misli usmerili proti Kazahstanu. Po prvem golu smo se vrnili, po drugem se nismo več. Imeli smo načrt, ki pa se ni izšel. Začetna enajsterica je bila sestavljena tudi v skladu s težavami, ki so jih imeli nekateri nogometaši. Menili smo, da bi bil rizik prevelik. Žan Vipotnik je zame odigral zelo dobro. Po drugem golu pa smo začeli padati in zato sem tudi menjal. Nekateri igralci so padali. Erik Janža, Timi Max Elšnik … To so bile logične odločitve. Tak ritem je bil za nekatere prehud,” se je glede tega razgovoril selektor Slovenije, ki ima še vedno vse v svojih rokah. V zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v skupini ne sme izgubiti proti Kazahstanu, pa bo spet vse lepo in prav.

FOTO: Aleš Fevžer.

O čem je še govoril Matjaž Kek po porazu z Dansko?

O tem, ali je bila to tekma, v kateri je Slovenija v teh kvalifikacijah najbolj trpela:

“Igrali smo proti najboljšemu nasprotniku. To je treba priznati. Njim je manjkalo nekaj igralcev, nam je manjkalo nekaj igralcev. Nismo si privoščili blamaže, kar je tudi pomembno. Iskali smo izenačenje. Dosti dobrih stvari je bilo, ki jih bomo lahko izkoristili.”

O tem, katere dobre stvari so bile pri Sloveniji:

“Morda sem se malce napačno izrazil. Mislil sem predvsem na primerjavo s top ekipami. Da tudi tukaj nismo klonili. Nismo se predali. Nismo nehali igrati. Iskali smo drugi gol. Morda imamo trenutno preveč igralcev, ki niso stoodstotni. Potem se zgodi to, kar se nam je. Nekateri pa so igrali tudi zelo dobro. A ne bom poimensko.”

O energičnem nastopu pred igralci na igrišču po tekmi:

“No, saj to je logično. Tukaj nimaš več kaj. Pogledaš in vidiš primerjavo s top evropsko ekipo. Potem skušaš usmeriti pogled v nekatere stvari, ki so bile dobre. Jasno je, da se moramo zdaj pripraviti na naslednjo tekmo, na kateri odločamo o sami sebi. O vsem. Prepričan sem, da bo v Stožicah to druga tekma. Tudi nasprotnik ne bo na tej ravni. Absolutno smo tekli za njimi, a smo bili preslabi v duelih, v drugih žogah … Na koncu je do izraza prišla njihova kakovost. Nimamo kaj. Čestitati moramo Dancem in priznati poraz. Čim prej moramo priti domov in se začeti pripravljati na naslednjo tekmo, ki smo jo čakali leta in leta. Vedeli smo, da obstaja ta možnost.”

FOTO: Profimedia.

O govorici teles nogometašev, ki so bili zelo razočarani:

“Jaz niti v enem trenutku nisem dvomil v njih. Že večkrat sem rekel, pa naj kdo misli, da sem piar selektor. Jaz nikoli nisem podvomil vanje. Ne samo govorica telesa, tudi njihovo prepričanje v to, da bodo dali vse. Danes smo nenazadnje Dance držali pri rezultatu vse do konca. Mogoče danes ni manjkala volja, želja, ampak predvsem kakovost.”

O tem, ali bo Slovenija proti Kazahstanu igrala na zmago ali remi:

“Tega vprašanja ne bom komentiral. Zanima nas predvsem evropsko prvenstvo. Ne to, koliko točk bomo osvojili.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje