Kaj pelje Slovence na Euro? Matematika je jasna

Nogomet 18. Nov 20235:00
slovenska nogometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Slovenska nogometna reprezentanca je sinoči na stadionu Parken morala priznati premoč Danski (1:2) in je s tem zapravila prvo zaključno žogico za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Izbrana vrsta Matjaža Keka ima kljub temu pred tekmo zadnjega kroga (v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah proti Kazahstanu) še naprej vse v svojih rokah.

Če je bilo pred včerajšnjo tekmo v Köbenhavnu med Dansko in Slovenijo v igri še veliko scenarijev, pa se je njihovo število pred zaključkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 močno zmanjšalo. Danci si s slavjem nad slovensko reprezentanco niso zagotovili zgolj vozovnice za Nemčijo prihodnje poletje, temveč tudi prvo mesto v skupini H. Na drugem še naprej vztraja četa Matjaža Keka, a se je prednost pred tretjimi Kazahstanci s štirih zmanjšala le na točko.

Prav reprezentanca iz zahodne Azije tako ostaja neposredni konkurent Slovencev. In prav z varovanci Magomeda Adijeva se bodo v 10. krogu kvalifikacij Slovenci pomerili v ponedeljek v razprodanih Stožicah. Tekma za biti ali ne biti se bo v slovenski prestolnici v začetku naslednjega tedna začela ob 20.45.

O drugem mestu bo odločala zgolj in samo tekma na največjem slovenskem stadionu. Ker ima Slovenija pred Kazahstanom na lestvici točko prednosti, ji drugo uvrstitev na EP v zgodovini samostojne države prinašata zmaga ali remi. Zgolj poraz pa bi preprečil veliko slavje in evforijo. Na prvi medsebojni tekmi – v začetku kvalifikacij – so Slovenci po preobratu in zadetku Žana Vipotnika ob prvem stiku z žogo slavili z 2:1.

Tokrat tri točke torej ne bodo potrebne, Slovenija pa je na pragu novega zgodovinskega uspeha na sončni strani Alp.