“Pravilnost selektorjeve odločitve bo pokazal ponedeljek”

Nogomet 17. Nov 202323:16 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

V prvo ni šlo. Slovenska nogometna reprezentanca je v Kobenhavnu izgubila proti prvi favoritinji skupine Danski in bo pot na Euro 2024 iskala v ponedeljek, ko v Stožicah gostuje Kazahstan. Kaj je manjkalo varovancem Matjaža Keka, da bi se že nocoj bolj enakovredno zoperstavili domači ekipi? Odgovore smo iskali pri nekdanjem slovenskem selektorju Slaviši Stojanoviću.

So tekme, po katerih moraš enostavno nasprotniku iskreno priznati, da je bil boljši. Takšen je bil današnji obračun 9. kroga kvalifikacij za nastop na Euru 2024 med Dansko in Slovenijo, ki ga je v Kobenhavnu na razprodanem stadionu Parken brez večjih težav dobila domača reprezentanca (2:1).

Danci so dominirali praktično od prve do zadnje minute. Roko na srce bi lahko bila njihova zmaga še precej višja, a je v slovenskih vratih znova blestel Jan Oblak, našo izbrano vrsto pa je v igri držal tudi projektil Erika Janže. Razloge, zakaj Slovenija nocoj ni bila bolj konkurenčna eni najbolj suverenih izbranih vrst v kvalifikacijah zadnjih let, smo poiskali pri nekdanjemu državnemu prvaku z Domžalami in beograjsko Crveno zvezdo Slaviši Stojanoviću.

“Želja in energija sta bila na pravem nivoju. Morda bi morali več iskati igro po tleh, preveč smo se zanašali na dolge žoge, nato pa so praviloma te ‘druge žoge’ pobirali Danci. Veliko težav smo imeli tudi na bočnih položajih, sodelovanje vezista oziroma krila ter bočnega branilca ni bilo najboljše, tu smo velikokrat padli v težave. Preglavice so nam povzročale tudi njihove hitre diagonalne žoge iz ene na drugo stran. In potem so Danci mleli, mleli, mleli. Drugi zadetek so dosegli relativno hitro in pa na prelahek način. Takšnega odbijanja po kazenskem prostoru, tega si ne smeš dovoliti,” poudarja nekdanji slovenski selektor.

Slaviša Stojanović; Foto: Uroš Skaza

Danci so kaznovali vsako napako Slovencev

Skupna ocena takoj po tekmi je, da so bili Danci danes enostavno boljši, bolj kvalitetni od Slovenije. Se z njo strinja tudi Stojanović?

“Danska je bila absolutno boljša. Pokazali so precej več, kot so v Ljubljani, čeprav jim je manjkalo kar nekaj ključnih igralcev. Dominirali so s hitro oddajo žoge, vselej, ko so naši malce zamudili, so oni to kaznovali z neko akcijo, ki je pripeljala do priložnosti. Danes oziroma na tej tekmi se je videla ta razlika,” priznava 53-letnik.

Vrhunci tekme Danska – Slovenija 2:1

Pravilnost selektorjeve odločitve bo pokazala tekma s Kazahstanom

V naslednjih dneh bo v slovenski nogometni javnosti veliko debat tudi o tem, ali je Matjaž Kek storil pravo potezo, ko je varčeval z močmi Andraža Šporarja in Petra Stojanovića, ki jima je grozila kazen rumenega kartona in nenastopa na tekmi proti Kazahstanu, na kateri naj bi Slovenija vendarle lažje našla točko, ki jo še potrebuje za nastop na Euru 2024. Kako na to potezo gleda naš sogovornik?

“To je odločitev selektorja, ki jo zna utemeljiti samo on. Sam sem že po tekmi s Severno Irsko dejal, da je potrebno iskati že prvo priložnost, ki se nam bo ponudila, da dosežemo velike stvari. V ponedeljek imamo novo priložnosti in ta tekma bo pokazala, če je bila ta odločitev pravilna,” razmišlja Stojanović.

Foto: Profimedia

Da Slovenije le ne bi zavedla pomembnost tekme

Verjamemo, da bo tekma proti Kazahstanu povsem drugačna, kot je bila današnja proti Danski. Pričakuje se, da bo takrat Slovenija tista, ki bo dominirala in nadzorovala dogajanje na igrišču. In da bo na koncu dosegla takšen rezultat, kot so ga danes Danci ter si zagotovila nastop na evropskem prvenstvu.

“Zagotovo lahko potegnemo vzporednico z današnjo tekmo, le da bosta vlogi obrnjeni,” se strina Stojanović in zaključuje: “Slovenci bodo tisti, ki bodo nadzorovali igro, Kazahstan pa bo priložnosti iskal v polprotinapadih in protinapadih. Tu bodo morali biti fantje pozorni, hkrati pa maksimalno potrpežljivi, da jih ne zaveda ta trenutek in pomembnost tekme.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!