Nadarjeni slovenski najstnik v New Yorku živi svoje ameriške sanje

Nogomet 25. Apr 202313:14 0 komentarjev

Ko je Mitja Ilenič leta 2021 pri le 16 letih z Domžalami podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo, si bržkone ni predstavljal, da bo le dve leti pozneje nogomet igral v skoraj 7000 kilometrov oddaljenemu New Yorku.

Športna kariera Mitje Ileniča se vse od debija za člansko moštvo rumenih razvija z meteorno hitrostjo. S sijajnimi predstavami, ki jih je nizal v Prvi ligi Telemach, je zelo kmalu vzbudil pozornost tako slovenske nogometne javnosti kot tudi oglednikov, zato njegovo slovo od domžalskega Športnega parka po štirih letih in le 16 nastopih v domačem prvenstvu še zdaleč ni bilo presenetljivo.

Veliko večje presenečenje pa je zato predstavljal klub, ki si ga je izbral, saj se je svojo nogometno pot odločil nadaljevati na drugi strani Atlantika, v ameriški profesionalni ligi MLS. Januarja je tako za milijon evrov prestopil v New York City FC, ki je podružnica slovitega angleškega velikana Manchester Cityja.

Mitja Ilenič. Foto: Aleš Fevžer

“Tudi to je bil eden od razlogov, da sem se odločil za prihod v ta klub. Vsi vemo, za kakšno organizacijo velja City Football Group. Na meni je, da se osredotočam na igrišče in se ne oziram na zunanje dejavnike. A lepo je vedeti, da imaš globalno podporo iz številnih klubov. Lastniki iz te skupine nas redno obiskujejo na treningih in tekmah. Občutek je vrhunski,” je v oddaji Pod prečko povedal Mitja Ilenič.

Priznal je, da je sprva rabil nekaj časa, da se je privadil na novo okolje, svet in ljudi okoli sebe, bržkone tudi zato, ker sam prihaja iz majhne belokranjske vasice Tribuče pri Črnomlju. “Ko sem prišel, se mi je zdelo, kot da sem v filmu. Vsi smo vajeni videti New York iz filmov. Vse skupaj se mi je zdelo noro,” je dejal desni bočni branilec, ki ga je poleg same velikosti New Yorka močno presenetila tudi način dela v ZDA. “Iskreno, nisem pričakoval takšne ravni dela, zato me je to malo presenetilo. Rabil sem nekaj časa, da sem našel ritem. Velik poudarek je na taktiki. Prvi mesec je bil zato malce težji,” je pristavil.

Odhod v ligo MLS bi priporočil vsakomur

Kljub temu sta njegova nadarjenost in delovna vnema hitro prišli na plan, saj se je že kmalu znašel v začetni postavi ekipe. Če se je sprva morda še lovil, je s svojimi predstavami na zadnjih tekmah dokazal, da je kos izzivom, ki jih prinaša liga MLS. Še posebej uspešen je bil na obračunih proti Atlanti in Nashvillu, kjer je vpisal svoji prvi asistenci.

“Če sem iskren, si nisem mislil, da bom začel tako hitro sodelovati tudi pri golih. Proti Nashvillu in Atlanti so se stvari sestavile, nazadnje proti Dallasu žal ne. A na koncu šteje zmaga. Na svoje individualne predstave se niti nočem osredotočati. Če lahko pomagam svoji ekipi z asistencami in goli, je to še toliko boljše,” je poudaril 18-letnik in obenem poudaril, da kakovost nogometa v ZDA še zdaleč ni slaba.

“Glede na to, kar se dogaja sedaj meni, bi priporočal vsakemu odhod v ligo MLS. Ljudje morda zdaj še ne prepoznajo razlike in mislijo, da se sem pride uživat, češ da raven nogometa ni tako visoka. A lahko vam povem, da sta način dela in organizacija na vrhunski ravni. Moja edina skrb je, da pridem na trening in tekmo, za vse ostalo so tu zaposleni v klubu. Morda sem na začetku malce dvomil, a že prvi teden sem videl, na kako visoki ravni so stvari. Zaenkrat je vse super,” je zatrdil Ilenič, ki mu svojevrsten izziv predstavlja tudi samostojno življenje, na katerega se še vedno privaja.

Foto: Guliverimages

“V našem centru imamo nekaj stanovanjskih objektov, kjer živi večina igralcev. Sam sem v objektu, kjer bivajo še štirje soigralci. Po treningu gremo vedno kaj pojesti, popiti in se družimo. Nekako se še privajam na to, da živim sam, stran od družine. Tako je bilo že v Domžalah, a je razlika, če si od a je to zame le koristno. Hitro bom postal samostojen, saj moram sam poskrbeti zase. Sem še mlad, najpomembneje je, da igram in dam na igrišču vse od sebe,” je povedal nogometaš in priznal, da z velikim zanimanjem še vedno spremlja tudi slovenski nogomet.

“Najbolj spremljam Domžale, ki so moj nekdanji klub. Želim vedeti, kaj se dogaja v ligi. Rad bi čestital Olimpiji za osvojeni naslov, a zdaj me predvsem zanima, kdo bo dvignil pokalno lovoriko,” je še sklenil Ilenič, za katerega bi lahko dejali, da v enem največjih mest na svetu živi svoje ameriške sanje.

Pogovor z Mitjo Ileničem v oddaji Pod Prečko:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!