Naj bo delavnica ali njiva: vsaka provokacija jih le še podžge

Nogomet 27. Feb 20249:00 0 komentarjev
Oskar Drobne. Foto: Jure Banfi

V luči nekaterih novih zanimivih dogodkov, ki se te dni dogajajo v nogometni Rogaški Slatini, smo se pogovarjali s trenerjem črno-belih Oskarjem Drobnetom, ki je odpisano moštvo po le nekaj krogih pomladi vrnil v igro za obstanek v Prvi ligi Telemach.

Nogometaši Rogaške so za zdaj morda celo najlepše presenečenje uvoda v drugi del sezone Prve lige Telemach. Ko je trener Oskar Drobne pred začetkom pomladi govoril o tem, da bo njegova ekipa obstala, smo v te besede precej dvomili, a kar je najbolj pomembno – v to so očitno verjeli njegovi varovanci.

Čeprav so v uvodnih štirih krogih igrali tako s Celjem kot z Olimpijo in Mariborom imajo Slatinčani na računu novih pet točk. Na teh tekmah se je sicer dogajalo marsikaj, minuli konec tedna so vijolice po tekmi bentile nad stanjem zelenice v Rogaški slatini, nekaj dni prej je Slatinčane v Celju pričakala garderoba, polna fotografij golih deklet.

“Bilo je precej zanimivo, mislil sem, da je kaj narobe s stenami oziroma da so želeli zakriti kakšne luknje. Ko si vstopil v to garderobo, si se počutil, kot da si stopil v staro avtomehanično delavnico,” z nasmeškom na obrazu pove Oskar Drobne, ki pa dobro voljo črpa predvsem iz zelo spodbudnih predstav svojih nogometašev na igrišču.

Oskar Drobne po tekmi z Mariborom o kritikah vijolic

V nadaljevanju preverite, kje se skrivajo razlogi za preporod Rogaške v drugem delu sezone in kaj še lahko pričakujemo od novinca v ligi. Preverili smo tudi, kakšen je status mladega reprezentanta Reneja Rantuše Lamprehta, čigar izostanek moštvo v zadnjih tekmah ‘sili’ v to, da v prvi minuti menjajo mladega igralca.

FOTO: Jure Banfi

Ko sva se pogovarjala mesec dni nazaj, ste optimistično napovedali – ne samo, da se boste borili za obstanek, ampak da boste zagotovo obstali. Priznamo, takrat smo vas jemali malce z rezervo, zdaj pa rezultati, predvsem pa predstave kažejo, da ste vedeli, kaj govorite …

Že skozi priprave se je nakazovalo, da se bomo v drugem delu sezone pokazali v povsem drugačni podobi. Za nami je zdaj dober start, dobili smo potrditev, da smo izbrali prave igralce, da smo dobro delali in da smo na pravi poti.

Ostalo je še veliko tekem, a dejstvo je, da trenutno izgledamo dobro in da gremo v smeri, ki si jo želimo.

Veliko govorimo o tem napadalnem četvercu Mijić-Kregar-Korošec-Kurež. Delujete kot ekipa, ki ne filozofira prav veliko, ampak vselej išče najhitrejšo pot proti nasprotnikovim vratom. Kako vam je uspelo, da so se nogometaši v napadu tako hitro uigrali? 

Jeseni smo imeli drugačno ekipo. Uvideli smo, kaj je narobe in kaj nas vleče v to, da ne bomo obstali v ligi. Pripeljali smo drugačne igralce, igramo pa za gole.

Smo v poziciji, ko moramo tekme zmagovati, zato igramo bolj odprto. Ne moti me, če se tekma konča s 3:2 ali 4:3. Ti fantje prihajajo v obetavne situacije, kot trener pa si želim še večji izkoristek. Ampak dobro, zdaj smo igrali zares težke tekme in zadovoljen sem s trenutnim stanjem.

Govorite o tem, da ste precej spremenili ekipo … Je bilo težko prepričati fante v to, da lahko obstanete v ligi, glede na to, da ste si v prvem delu sezone nabrali precejšen zaostanek? Koliko dela ste imeli s tem, da igralci verjamejo v obstanek?

V prvi vrsti smo morali počistiti slačilnico. Ob koncu jesenskega dela so bili v njej zelo slabi odnosi, kar je tudi botrovalo slabemu zaključku jeseni. Nekaterim igralcem smo se zahvalili in pripeljali nove.

Dobro smo skavtirali in vzeli to, kar smo potrebovali. Sam bi seveda še imel dodatna dva, tri igralce, ampak kar je, je. Sestavili smo ekipo, ki ima željo, da je konkurenčna in da zmaguje. Potrditev tega smo dobili v teh krogih in to nam je dalo dodatnega zagona. Zdaj ni težko delati. Iz tekme v tekmo gremo nasmejani, polni optimizma in elana. Zadeve funkcionirajo, kot morajo.

Se pa verjetno, ko se ozrete na te uvodne kroge, kar malce čudno sliši, da ste vzeli točko in Olimpiji in Mariboru, pa vendarle ne morete biti povsem zadovoljni z izplenom, ker bi si morda zaslužili celo več …

Ja, na koncu smo lahko z obema rezultatoma nezadovoljni, tako proti Olimpiji kot proti Mariboru smo bili bliže zmagi. Ampak naše prave tekme, tiste, na katerih se pokaže karakter, še prihajajo. Je pa dobrodošlo, da smo dobili potrditev, da lahko igramo proti vsakemu nasprotniku v ligi in da lahko gremo na vsaki tekmi po tri točke.

FOTO: Aleš Fevžer.

Govorila sva o napadu, če se obrneva še na drugo stran igrišča, ste to zimo pripeljali starega znanca slovenskih zelenic Ajdina Mulalića, ki je takoj pokazal svojo kvaliteto. Kako pomembno je, da ste dobili tako izkušenega vratarja?

Vratar je pol ekipe. Če verjameš v svojega vratarja, da lahko reši kakšno napako, ki si jo storil v igri, je to zelo pomembno. Spremenili smo praktično polovico ekipe, celotno hrbtenico moštva. Vratarja, osrednja branilca, dva vezista in špico. Ta rez je dvignil dodano vrednost in kvaliteto naše ekipe. To enostavno pomeni, da lahko v tej ligi tekmujemo.

Igrali ste z Olimpijo, Celjem in Mariborom, torej vsemi ekipami, ki spadajo v vrh slovenskega nogometa. Torej lahko dobro ocenite, katera od njih je po vaših nedavnih izkušnjah najmočnejša?

Vsaka tekma je zgodba zase. Ker smo zgubili s Celjem, lahko rečem, da je Celje najmočnejše. Videli smo, da je bila Olimpija proti nam podrejena. A lestvica kaže, da se Olimpija bliža Celju …

Vsaka tekma ima svoje zanke, na vsakega nasprotnika se moraš kvalitetno pripraviti. Kar pa sam ves čas poudarjam, mi enostavno nimamo izbire. Vsako tekmo moramo iti na glavo.

Foto: Jure Banfi

Ko sva pri tekmi s Celjem, smo lahko videli določene prizore iz vaše garderobe pred tekmo. Govorim namreč o fotografijah golih deklet na stenah, ki so pričakale nogometaše na stadionu Z’Dežele. Gre tu za kakšno vašo taktiko motivacije nogometašev?

Mojo zagotovo ne. (smeh) Bilo je precej zanimivo, mislil sem, da je kaj narobe s stenami oziroma da so želeli zakriti kakšne luknje. Ko si vstopil v to garderobo, si se počutil, kot da si stopil v staro avtomehanično delavnico.

Te fotografije so bila kar … Zanimive. Ampak dobro, mi smo se nasmejali in temu nismo posvečali preveč pozornosti. Je pa zanimivo, da te pričaka takšna garderoba.

Če se vrneva še malce na resnejše teme, smo se v minulih dneh spraševali, kakšen je status Reneja Rantuše Lamprehta, ki ga na zadnjih tekmah ni bilo v kadru Rogaške. Kakšna je njegova situacija?

Njegova situacija je posebna. Nismo še veliko govorili o Reneju, ker stvari rešujemo interno. Fant trenutno ne trenira, izrazil je željo, da bo prekinil z igranjem nogometa. Ostali smo brez kvalitetnega igralca, še posebej pa brez mladega igralca, ki nam bi štel v to kvoto U-21.

Kot pravim, zadevo rešujemo v klubu. Sam si želim, da se Rene vrne v proces treningov, ker je kvaliteten igralec. Škoda bi bilo, da pri teh letih vrže puško v koruzo in pusti profesionalni nogomet, ker je talentiran.

Foto: Jure Banfi

Če torej zaključiva, med zimo ste rekli, da bo Rogaška zagotovo obstala, koliko še bolj optimistični pa ste zdaj po dobrem začetku drugega dela sezone?

Še vedno stojim za svojimi besedami, da bo Rogaška ostala v ligi. Na igrišču bomo naredili vse, da bomo osvajali točke. Če jih bomo zbrali dovolj, bomo odvisni samo od sebe. Verjamem, da nam bo to na koncu uspelo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!