Najboljši klubi sveta spet na Bližnjem vzhodu

FIFA Svetovno Prvenstvo 20. Okt 202118:45 0 komentarjev
Zadnji dve prvenstvi je gostil Katar. Aktualni prvak je münchenski Bayern. Foto: Guliverimage

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo svetovno klubsko prvenstvo v letošnji sezoni potekalo v Združenih arabskih emiratih. Tekmovanje bi morala gostiti Japonska, a je v začetku septembra od organizacije zaradi slabih koronavirusnih razmer v državi odstopila.

“Na sestanku Fifinega sveta je bilo odločeno, da bo svetovno klubsko prvenstvo za leto 2021 odigrano januarja leta 2022. Točni datumi tekmovanja bodo še znani, gostitelj pa bodo po odpovedi Japonske postali Združeni arabski emirati,” je v izjavi za javnost dejal predsednik Fife Gianni Infantino.

ZAE bodo tako še petič v zgodovini – po letih 2009, 2010, 2017 in 2018 – gostili tekmovanje, na katerem se pomerijo tisto leto najboljši klubi z vseh celin. V prvem mesecu novega leta bodo ob Perzijskem zalivu moči merili Chelsea (evropski prvak), Al Ahiy (afriški prvak), Auckland City (nominiran s strani Oceanske zveze) in Al Jazira kot zmagovalec ligaškega tekmovanja v Združenih arabskih emiratih.

Poleg omenjenih bodo tekmovali še zmagovalci dvoboja med Flamengo in Palmeirasom (južnoameriški prvak; finale Cope Libertadores bo 27. novembra), Americo in Monterreyjem (prvak Severne in Srednje Amerike; finale bo 28. oktobra) ter med Al Hilalom in Pohang Steelers (finale azijske lige prvakov bo 23. novembra).

Kdaj nov format?

Zadnja dva turnirja je gostil Katar, pa čeprav je Fifa marca 2019 sprejela odločitev, da bodo format tekmovanja razširili, prvega pa bo gostila Kitajska. A je tudi na to vplivala pandemija koronavirusa ter tekmovanje, na katerem naj bi namesto sedmih nastopilo kar 24 ekip, prestavila na leto 2022 ali 2023, odvisno od zdravstvenih razmer v svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!