Nasmejani fant iz Turnišča, ki je zasenčil velikega Harryja

Evropa 26. Nov 202115:00 6 komentarjev
Tomi Horvat je eden od dveh marčevskih debitantov. FOTO: Jure Banfi.

Tomi Horvat je bil eden glavnih junakov Murine velike zmage nad Tottenhamom z 2:1. Njegov gol v prvem polčasu je bil mojstrovina, s katero je zasenčil tudi enega najboljših napadalcev na svetu na drugi strani, Harryja Kana.

Resda je Harry Kane s štirimi goli na dveh tekmah proti Muri, s prefinjenim strelom je zadel tudi v Ljudskem vrtu, upravičil svoj sloves, a včerajšnjega kapetana Tottenhama s številko 10 na hrbtu je zasenčil nogometaš, ki to isto število nosi pri Muri.

Ko je v 14. minuti z desne strani prodrl v kazenski prostor in na robu najprej s preigravanjem osmešil kolumbijskega branilca Davisona Sancheza, stekel proti golu, si žogo namestil na levico in s tehnično izjemno dovršenim strelom neubranljivo zadel, se je zdelo, kot da je on tisti, ki na teden v žep pospravi 350 tisoč evrov plače. Toliko namreč v sedmih dneh zasluži prvi zvezdnik Tottenhama.

Toda o denarju Murin junak po tekmi seveda ni govoril. Trenutka, ko je žoga po njegovem strelu končala v mreži in je Ljudski vrt skočil v zrak, verjetno tako ali tako ne bi zamenjal niti za deset Kanovih tedenskih plač.

Veliko veselje po zadetku v mreži Tottenhama. FOTO: Jure Banfi.

Gol, o katerem sanja vsak nogometaš

“Dobil sem žogo na strani, želel preigrati nasprotnikovega branilca, kar mi je uspelo, potem pa sem streljal v daljši kot in na veliko veselje zadel,” je z nasmeškom, ki ga vedno nosi s seboj, po tekmi o trenutku kariere povedal Tomi Horvat.

“To je gol, o katerem sanja vsak nogometaš. Da zabiješ proti tako dobremu nasprotniku, na tako pomembni tekmi. Fantastično je igrati proti tako dobrim nogometašem, velikim zvezdnikom. Veseli me, da smo se predstavili v dobri luči,” je nadaljeval.

“Dobro smo vstopili v tekmo. Nismo se prestrašili. Predvsem v prvem polčasu smo igrali res dobro, tudi v drugem nam ni šlo slabo. Dobro smo se branili, Tottenham si praktično ni priigral večjih priložnosti. Tudi do gola je prišel po spletu okoliščin, ampak na koncu smo zadeli še drugič in zasluženo zmagali,” je bil vesel vezist Mure, ki je po štirih porazih prišla do prvih točk, prve zmage in pol milijona evrov denarne nagrade.

“Zelo smo veseli te zmage. Še posebej, ker smo premagali tako veliko ekipo. Zdaj, ko imamo nekaj več izkušenj, je lažje. Iz tekme v tekmo smo boljši. Konkurenčni smo bili že v Franciji. Proti Rennesu smo igrali dobro tudi doma. Danes smo to, kar se nam je ponudilo, izkoristili,” je še dejal mladi slovenski nogometaš, ki je pohvalil tudi navijače. V razprodanem Ljudskem vrtu se je zbralo 5500 gledalcev.

“Vzdušje je bilo fantastično. Zbralo se je veliko navijačev, ki so bili zelo glasni. Bili so naš 12. igralec. Hvala jim za podporo in motivacijo, ki nam jo dajejo,” je bil vesel Horvat, ki je prepričan, da je po petih tekmah v Konferenčni ligi postal boljši nogometaš.

FOTO: Jure Banfi.

“Seveda, pridobiš na izkušnjah in se marsičesa naučiš. Igraš hitreje, proti močnejšim nasprotnikom, moraš biti zelo pozoren. Ko smo se na to privadili, smo postali boljši in začeli igrati bolje. Veseli me, da je Mura druga slovenska ekipa, ki se je uvrstila v Evropo. Zdaj smo prišli še do odmevne zmage. Lahko smo zelo veseli,” je še povedal mladi slovenski nogometaš, ki vse bolj opozarja nase.

Glasno trkanje po selektorjevih vratih

Nasmejani mladenič iz Turnišča je nekdanji mladinec Maribora, ki je v Muro prišel leta 2018, ko se je ta ravno vrnila med prvoligaše in začela svoj pohod. Najprej naslov pokalnega prvaka, potem je prvič v zgodovini kluba postala državni prvak in se letos kot drugi klub v zgodovini slovenskega nogometa uvrstila v skupinski del evropskega pokala. Zdaj je prišla še do ene najbolj odmevnih zmag v zgodovini slovenskega klubskega nogometa.

Mura je postala resen igralec v slovenskem nogometnem prostoru, vse bolj resen igralec pa postaja tudi Horvat, ki je že več kot tri leta eden njenih pomembnejših členov. Samo v tej sezoni je odigral že 30 tekem.

Pri 22 letih ima še veliko prostora za napredek, a veliko zmore že danes. Vprašajte branilce Tottenhama, če ne verjamete.

Debija v slovenskem dresu še ni dočakal, a je resen kandidat. Če bo igral tako kot včeraj, še za kaj več kot samo klic selektorja Matjaža Keka

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje