Navijači River Platea zaprepadeni nad kipom klubske legende

Nogomet 31. Maj 202316:24 0 komentarjev
Foto: Reuters/Guliverimage

River Plate se je minuli konec tedna poklonil svojemu nekdanjemu trenerju Marcellu Gallardu s sedemetrskim kipom, ki pa je med navijači argentinskega nogometnega velikana požel zelo mešane odzive.

River Plate je kip v čast Marcellu Gallardu, ki je s klubom kot trener osvojil sedem domačih in prav toliko mednarodnih lovorik, od njega pa se poslovil konec minulega leta, razkril v soboto pred svojim stadionom Monumental. Na otvoritvi je bil pristen tudi 47-letni trener, ki pa je le stežka zadrževal smeh, ko je videl delo, ki je nastalo izpod rok kiparke Mercedes Savall.

Kot poroča tiskovna agencija AP, je namreč težko spregledati, da ima sedemmetrska podoba enega najuspešnejših trenerjev v zgodovini argentinskega nogometnega velikana močno poudarjeno mednožje, v precejšnjem nesorazmerju pa so tudi ostali deli kipa.

“Ste morda videli kip bika na Wall Streetu v ZDA? Odločila sem se zgledovati po njem, le da sem vse skupaj prenesla v nogometni jezik. Kip je mišljen kot pozitivna gesta do navijačev in izraža veliko spoštovanje. Ne gre za šalo,” je za lokalne medije zatrdila avtorica kipa, ki jo je pri upodobitvi trenerja navdihnila njegova fotografija iz leta 2018, ko je z River Plateom v Madridu osvojil pokal libertadores.

Foto: Reuters/Guliverimage
Foto: Reuters/Guliverimage
Foto: Reuters/Guliverimage
Foto: Reuters/Guliverimage

No, umetnica je s svojo obrazložitvijo prepričala le redkokaterega navijača kluba, saj je velika večina nad njim zgrožena. Anketa, ki so jo opravili pri La Pagina Millonaria – med navijači River Plata priljubljenem spletnem portalu – je namreč razkrila, da od 6149 anketirancev kip odobrava le 21 odstotkov le teh. Še več, številni so delo kiparke označili za grotesknega in vulgarnega.

“Sam takšnega kipa ne bi razkril. Je povsem neproporcionalen. Ena roka je daljša od druge, noge pa so videti kot slonja stopala. Je kot Michelangelov David, le da je njegovo popolno nasprotje,” s kritiko ni skoparil navijač River Platea Mario Rey.

Kritike niso ostale nepreslišane pri vodstvu kluba, saj je direktor Carlos Trillo že obljubil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da kip polepšajo. “Želim si, da kip ostane za vse večne čase in da je všeč vsem. Če ga le odstotek naših navijačev ne mara, mi pa lahko to popravimo, bomo to storili,” je povedal Trillo.