Toskić: Za Celjem je ena izmed najboljših evropskih sezon v zadnjih petih letih

Liga prvakov 31. Maj 202316:00 > 16:03 0 komentarjev
Alem Toskić RK Celje PL
Foto: Jan Gregorc

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so bili v sezoni 2022/23 nesporni vladarji v domačih tekmovanjih. Ob 26. naslovu v ligi NLB, so osvojili tudi 22. naslov v Pokalu Slovenije in slavili prvo dvojno krono po sezoni 2017/18. Alem Toskić, trener Pivovarjev, ki je serijskega slovenskega prvaka prevzel pred sezono 2021/22 je v zadnjem tekmovalnem letu ekipo vodil zelo dobro in nekaterim fantom omogočil preskok na višji nivo, s katerim so si zagotovili tudi prestop v močnejše in predvsem bogatejše lige.

Celje je v tej sezoni na domačih tleh doživelo le en poraz, ki mu ga je v jesenskem delu prizadejal Trimo iz Trebnjega. Zasedba Uroša Zormana te zmage ni uspela nadgraditi, na koncu je osvojila tretje mesto in za točko zaostala za drugim Gorenjem iz Velenja. “Tako jaz kot večina drugih sem mnenja, da je za nami krasna sezona. Kar smo si zastavili pred samim začetkom, smo izpolnili,” je o sezoni med drugim za klubsko spletno stran povedal strateg Celja.

Toskić je Celjane v tej sezoni popeljal tudi do dveh velikih skalpov med evropsko elito, kjer pa slovenski prvaki zaradi izredno zahtevne skupine niso imeli realnih možnosti za napredovanje v izločilne boje. Če bi imela ekipa še nekaj več izkušenj, bi se lahko dokopala še do kakšne velike zmage. Predvsem domača tekma z Barcelono je tista, ki jo bodo Pivovarji še dolgo obžalovali, razočarani pa so bili tudi po gostovanju pri Elverumu.

Tudi v novi sezoni boste lahko ligo NLB spremljali ekskluzivno na kanalih Sportkluba.

Alema Toskića po dobri sezoni čaka ustvarjanje novega Celja. Od ekipe so se poslovili številni nosilci igre. Nebojša Bojić, Tilen Strmljan, Matic Suholežnik, kapetan Aleks Vlah in otrok celjskega kluba Gal Marguč se podajajo novim izzivom naproti, v knežjem mestu pa so hitro zavihali rokave in že spomladi pričeli s sestavljanjem nove ekipe, ki bo zelo mlada, a tudi izreno nadarjena. Kar se tiče novincev, so v klubu že do 16. aprila predstavili šest okrepitev. Novi aduti Toskićevega Celja so za zdaj Rok Zaponšek, Grega Krečič, Nik Čirović, Uroš Miličević, Luka Perić in Stefan Dodić.

Pred odhodom na zaslužen oddih smo za oceno sezone 2022/23 in za pogled v prihodnost poprosili Alema Toskića, ki bo julija v Celju pričel z gradnjo novega projekta.

RK Celje PL RK Celje PL
Foto: Aleš Fevžer
Alem Toskić RK Celje PL Alem Toskić RK Celje PL
Foto: Jan Gregorc
RK Celje PL RK Celje PL
RK Celje Pivovarna Laško je v sezoni 2022/23 osvojil dvojno krono. Kako uspešni bodo pivovarji letos?


Najprej bi vas prosil za oceno evropske sezone. Kako ste videli igranje v ligi prvakov? Merili ste se z izjemno zahtevnimi tekmeci in prikazali nekaj odličnih predstav. Ste izpolnili zadane cilje?

Za Evropo smo si na samem začetku sezone rekli, da v ligi prvakov ne moremo pričakovati čudežev. Naša skupina je bila izredno težka. Od 16 ekip v celotni konkurenci je bilo že na začetku vsaj 10 takšnih, ki bi lahko igrale na zaključnem turnirju lige prvakov. Uspelo nam je presenetiti Kiel in Nantes, doma smo dobili tekmo z Elverumom, kar smo tudi pričakovali, morda pa nam je žal nekaterih tekem, ko smo si priigrali prednost, a jo zapravili. To se je zgodilo proti Barceloni in Kielcam. Za eno posest smo izgubili tekmo v gosteh pri Elverumu. Vseeno pa bi rekel, da je to mogoče ena od najboljših sezon Celja v Evropi v zadnjih petih letih.

V domačih tekmovanjih ste bili zelo prepričljivi. Prvič po sezoni 2017/18 ste osvojili dvojno krono. Kako ste videli boje v državnem prvenstvu in v pokalu?

Na začetku smo si zadali, da naredimo vse, da pridemo do dvojne krone. Domače prvenstvo je bilo z izjemo kiksa v Trebnjem, izjemno. Eno takšno tekmo v sezoni lahko spregledamo. Pokazali smo dominantnost. Na vseh derbijih, ko smo morali zmagati, smo zmagali. Na začetku smo si zadali, da na manjših tekmah ne smemo kiksati. Vedeli smo, kaj bi to pomenilo. Kar se tiče pokala. Uvrstili smo se na zaključni turnir. V finalu smo tekmo rešili že v prvem polčasu, tako da je bilo vse pod kontrolo.

Morda se lahko dotakneva tistega poraza v Trebnjem. Kaj je bil glavni razlog za tisti hud spodrsljaj, ki vas je na koncu morda celo dodatno dvignil?

To je bil le slab dan. Mi smo dva dni pred tem v Elverumu tekmo izgubili v zadnjih sekundah. Potovanje nazaj je bilo zelo naporno. Nismo imeli veliko časa za pripravo. Enostavno smo naleteli na bombico. Zavedamo se, da nismo bili pravi. Slabo smo začeli, zapravili veliko ‘zicerjev’, nato nismo več uspeli priti zraven. Zavedali smo se, da smo bil izelo slabi. Ta tekma nam je dala še dodatno moč, da smo do konca v ligi vse rešili v svojo korist.

RK Celje PL Aleks Vlah
Aleks Vlah, prvi strelec skupinskega dela lige prvakov, bo kariero nadaljeval v Aalborgu.
V tej sezoni se je v vaši ekipi izkazalo kar nekaj posameznikov. Aleks Vlah je bil celo najboljši strelec skupinskega dela lige prvakov. Ekipa se je že poslovila od petih nosilcev igre. Kakšno bo vaše poletje in sezona 2023/24?

Zagotovo nas čaka zahtevno poletje. Izjemne sezone ni imel le Aleks Vlah, tu so bili tudi drugi igralci. Vsaj pet ali šest je bilo nosilcev igre, nekateri nas zdaj zapuščajo. Tako pač je, takšna je situacija. V novi sezoni jih bo težko nadomestiti, saj so zelo kvaltietni. Igralci so bili skupaj dve leti, v sistemu so delovali zelo dobro. Vemo, da bomo 20. julija, ko bomo začeli s pripravami, pričeli s pisanjem povsem nove zgodbe.

Ekipa bo v novi sezoni sestavljena iz številnih mladih igralcev, ki jih junija čaka tudi mladinsko svetovno prvenstvo. Kaj lahko pričakujemo od pomlajene ekipe?

Vsi bodo dobili priložnost. V naslednji sezoni bomo imeli najmlajšo ekipo v zgodovini lige prvakov. To je kup enih mladinskih reprezentantov, ki jih konec junija in na začetku julija čaka svetovno prvenstvo. Moja glavna želja je, da se s prvenstva vsi vrnejo zdravi in da bomo lahko takoj začeli dobro trenirati. Na začetku bomo potrebovali nekaj časa, da bomo prišli na željen nivo. Dela bo veliko, a se moramo sprijazniti s to situacijo.

Potrjeni odhodi: Nebojša Bojić, Tilen Strmljan, Matic Suholežnik, Aleks Vlah in Gal Marguč.

Potrjeni prihodi: Rok Zaponšek, Grega Krečič, Nik Čirović, Uroš Miličević, Luka Perić in Stefan Dodić.

Cilji v domačih tekmovanjih so za Celje vedno znani. Kakšni bodo cilji v Evropi?

O tem ne more zdaj nihče govoriti. O tem ne bom govoril, dokler ne vidim, kako bo vse skupaj izgledalo. Najprej si želim, da igralci pridejo zdravi na priprave. Nato bomo zavihali rokave in začeli z delom.

Tudi v naslednji sezoni bo vaš glavni pomočnik dolgoletni celjski kapetan David Razgor. Kakšen bo sicer strokovni štab in kako sta v zadnji sezoni ob robu igrišča sodelovala nekdanja soigralca?

Vse poteka odlično na najvišjem nivoju. Z ‘Razo’ se zelo dolgo poznava. Ko sva skupaj igrala v Celju, sva bila cimra. Odlično se razumeva, odlično sodelujeva. Podaljšanje pogodbe je bilo samo vprašanje časa. Naprej gremo po isti poti. Skupaj ostaja namreč isti strokovni štab.

Celjani so v tej sezoni, z izjemo jesenskega spodrsljaja v Trebnjem, dobili vse tekme v ligi NLB. FOTO: Jan Gregorc.
V ligi NLB bodo konkurenti zelo motivirani, da Celje sklatijo z vrha. Kdo bo glavni konkurent?

V ligi imajo vse ekipe cilj zrušiti Celje s prestola. Tega se zavedamo. Proti nam vsi igrajo na 120-odstotkih, saj si želijo vzeti celjski skalp. Mislim, da je to napačno razmišljanje. Imamo ekipe, ki si tega želijo preveč in na koncu celo izpadejo iz lige. To zame ni normalno, a vsak ima svojo strategijo. Tako je že zelo dolgo. Naše rivalstvo z Velenjem je že zelo staro, zdaj se je vključil še Trimo. Zagotovo nas čaka zelo zanimiva sezona.