Ne le Riera, v Stožicah se poslavlja tudi član idealne enajsterice

Nogomet 18. Maj 202312:04 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Že po nekaj tekmah sezone 2022/2023 je opozoril nase. Charles Ikwuemesi je fant z izjemnim potencialom, za katerega pa se zdi, da ga pri 21 letih v celoti še ni razvil. Prav tako obstaja velika verjetnost, da ga ne bo več razvijal v slovenskem nogometu. Nigerijec je namreč po naših informacijah na izhodnih vratih NK Celje.

Na ponedeljkovi podelitvi nagrad SPINS, ko smo igralci, trenerji, mediji in navijači skupaj izbrali najboljše posameznike letošnje sezone Prve lige Telemach, smo dobili tudi imena idealne enajsterice slovenskega prvenstva. Slovenska liga je razvojna liga in s tem odskočna deska za odhod kakšen nogometni razred višje. Logična posledica je, da velike večine obrazov, ki so fotografom pozirali s plaketami za najboljše igralce lige, v naslednji sezoni ne bomo več gledali na slovenskih zelenicah.

Enako velja tudi za najboljšega trenerja sezone Alberta Riero, a to je neka povsem druga zgodba.

To očitno velja tudi za Charlesa Ikwuemesija. Nigerijec, ki je lani skorajda v popolni anonimnosti branil barve drugoligaša iz Krškega, je nogometno javnost malce razburkal že poleti, ko so ga Celjani tik pred nosom izmaknili Kopru, za katerega je že igral na pripravljalnih tekmah.

Ni trajalo dolgo, da smo dobili odgovor na to, zakaj so se grofje tako zelo potrudili, da so 21-letnika zvabili v svoje vrste. Še bolj kot z zadetki je namreč Nigerijec nase opozarjal s svojim stilom igre. S svojo telesno konstitucijo je bil nerešljiva uganka za nasprotnikove obrambe. Moč, hitrost, spretnost, vse to bile odlike, ki so Ikwuemesija ekspresno potisnile v sam vrh nogometašev slovenske lige. In ga posledično naredile zanimivega tudi za tujino.

Bravo, Celje, Ikwuamesi
Foto: Aleš Fevžer

Dinamo Kijev, Galatasaray …

Že poleti je za napadalca, katerega karierno in življenjsko zgodbo ste lahko na Sportklubu podrobneje spoznali jeseni, vladalo precej zanimanja. Nekaj izstopajočih predstav je bilo dovolj, da je Ikwuemesi pritegnil pozornost kijevskega Dinama, a so Celjani Nigerijca še zadržali v svojih vrstah. A ker se v zadnjem obdobju okrog njega smukajo še nekateri veliki klubi, na štajerskem derbiju ga je pred časom spremljal celo Galatasaray, bodo v mestu ob Savinji svojemu tržno najbolj zanimivemu nogometašu očitno vendarle omogočili korak naprej v karieri.

“Ne vem, res ne vem. Bomo videli. Vsekakor je bil prihod v Slovenijo pravilna odločitev. Dežela je lepa, upam, da se bom nekoč naučil tudi jezika,” nam je na vprašanje o tem, ali ga bomo v naslednji sezoni še gledali v Prvi ligi Telemach, po ponedeljkovi podelitvi nagrad SPINS z značilnim nasmeškom zaupal Charles Ikwuemesi.

Charles Ikwuemesi. Foto: Uroš Skaza

Zakaj Celjani pravzaprav prodajajo Ikwuemesija?

V nogometnem Celju sicer že dolgo ne skrivajo ambicij, da želijo biti najboljša ekipa v Sloveniji. A jim za zdaj, kljub izdatnim finančnim vložkom, to še ne uspeva. Se bodo pa očitno grofje na svoji poti, ki je sploh v tej sezoni vendarle močno zavila navzgor, vseeno ločili od svojega ob Denisu Popoviću najpomembnejšega posameznika.

Ker denar v klubu iz knežjega mesta resnično ni težava, se pojavlja vprašanje, zakaj Celjani Ikwuemesija ne zadržijo v svojih vrstah. Eden izmed razlogov je morda ta, da lahko za Nigerijca po dobri sezoni verjetno iztržijo zelo lepo odškodnino. Tudi ruske “vreče denarja”, ki zagotavljajo delovanje kluba na visokih obratih, seveda niso brez dna. Finančni priliv, ki ne bi prišel iz denarnic ruskih vlagateljev, bi bil zagotovo dobrodošel.

Po drugi strani pa gre prodajo Ikwuemesija razumeti tudi v kontekstu njegove nestanovitnosti. Nigerijec zagotovo premore potencial, da je verjetno celo najboljši igralec slovenske lige in da v karieri stopi tudi na velike nogometne odre, a je hkrati v tej sezoni poskrbel za nekaj črnih pik, zaradi katerih ga v klubu vendarle ne gre držati za vsako ceno. Spomnimo se samo novoletne težave z odvečnimi kilogrami pred začetkom priprav, tudi takšne in drugačne manjše poškodbe pa so mu vzele nekaj tekem, s katerimi bi še popravil svoj prvenstveni strelski izkupiček, ki je trenutno pri številki devet.

FOTO: Aleš Fevžer

V vsakem primeru bodo imeli Celjani ob odhodu Ikwuemesija pred začetkom priprav na vroče evropsko nogometno poletje odprto zelo pomembno vprašanje – kdo bo nadomestil nogometaša, ki je bil za ekipo tako zelo pomemben? Ker kvalitetni napadalci seveda niso poceni, se zdi, da je na obzorju nova odmevna (in draga) okrepitev kluba, ki ga, malce za šalo, malce zares, počasi imenujemo kar “slovenski Paris Saint Germain”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!