Nekdanji šef španskega nogometa aretiran, a so ga hitro izpustili

Nogomet 3. Apr 202416:00 > 16:03 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Nekdanjega predsednika španske nogometne zveze Luisa Rubialesa, ki ga je pravosodje obtožilo korupcije in spolnega nasilja, so aretirali ob vrnitvi v domovino, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rubialesa so danes na letališču Adolfo Suarez prijeli policisti enote civilne garde, poročajo državna TV postaja RTVE in drugi španski mediji, a v pridržanju ni dolgo zdržal, saj so ga hitro izpustili na prostost.

Po bivanju v Dominikanski republiki je Rubiales v sredo pristal v Madridu z rednim letom iz Dominikanske republike. Na letališču so ga pričakali uradniki in ga obvestili o njegovih pravicah, poroča RTVE. Športna časopisa Marca in AS sta zapisala, da so Rubialesa nato v policijskem avtomobilu odpeljali na sodišče v Majadahondi blizu Madrida. Tam naj bi ga zaslišala sodnica o domnevno nepravilnih pogodbah. V skladu s špansko zakonodajo je lahko osumljenec pridržan največ 72 ur, razen če je pripor pred sojenjem odrejen zaradi begosumnosti ali drugih razlogov.

Rubialesa so hitro izpustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred dvema tednoma so preiskovalci na 11 lokacijah iskali morebitne dokaze o nepravilnosti, vključno s sedežem Španske nogometne zveze (RFEF), Rubialesovim domom ter posestvom na jugu Granade, dodaja AFP.

Rubialesa preiskujejo zaradi domnevnih nepravilnih pogodb, sklenjenih med njegovim petletnim predsedovanjem RFEF. Domnevna kazniva dejanja v tem primeru vključujejo gospodarsko korupcijo, nepošteno upravljanje in pranje denarja. Med drugim so sumljivi tudi dokumenti iz leta 2018, vključno s podpisom Rubialesa, da španski superpokal odigrajo v Savdski Arabiji.

Samo pogodbe v zvezi s superpokalom so vredne 40 milijonov evrov na leto, posel pa je bil sklenjen tudi po posredovanju podjetja Kosmos, katerega solastnik je nekdanji igralec Barcelone in španske reprezentance Gerard Pique.

Po pisanju radijske postaje Cadena Ser so policisti enote civilne garde odpotovali tudi v Dominikansko republiko in v ponedeljek preiskali kraj, kjer je bival nekdanji predsednik španske nogometne zveze. AFP je sicer na policijo poslala nekaj vprašanj v zvezi s preiskavo, a je niso komentirali.

Vse se je začelo s poljubom

V Španiji sicer potekajo tudi kazenske preiskave proti 46-letniku zaradi škandala s poljubljanjem na svetovnem prvenstvu leta 2023 v Avstraliji, ki je razburil ves svet. Rubiales je igralko Jennifer Hermoso poljubil na usta na podelitvi po osvojitvi naslova svetovnega prvaka.

Rubiales je lani septembra po škandalu s poljubljanjem po dolgem obotavljanju odstopil s predsedniškega mesta RFEF. Zaradi afere mu je Mednarodna nogometna zveza med drugim izrekla triletno prepoved delovanja v nogometu. Španec je zanikal vse obtožbe, tudi tiste v povezavi o korupciji. V obeh primerih nekdanjemu funkcionarju grozi več let zapora. V Španiji so zaporne kazni do dveh let običajno pogojne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!