Nemški navijači v znak protesta igrišče zasuli s čokoladnimi kovanci

Bundesliga 16. Dec 202311:50 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Klubi nemške prve in druge nogometne lige so ta teden na skupščini nemške nogometne lige (DFL) podprli predlog o možnosti tujih vlaganj v nemški nogomet. Odločitve ne pozdravljajo navijači, ki so svoje nestrinjanje izrazili na petkovi prvenstveni tekmi med Borussio M’Gladbach in Werderjem iz Bremna.

Navijači po vsej Nemčiji so po sprejetju dogovora za ta konec napovedali proteste zaradi poteze DFL. Začelo se je že na petkovi uvodni tekmi 15. kroga nemškega prvenstva med Borussio M’Gladbach in Werderjem Bremnom (2:2), na kateri so navijači med 12-minutnim molkom razgrnili transparente in izrazili svoje nestrinjanje, po koncu tihega protesta pa so na igrišče začeli metati čokoladne kovance zavite v zlato folijo.

V nemškem nogometu sicer velja pravilo, da klubi ne smejo pokroviteljem oziroma vlagateljem prepustiti več kot polovico lastniškega deleža. Klubi morajo zadržati vsaj 50 odstotkov in dodaten glas pri odločitvah, s čimer so se zavarovali pred privatizacijo nogometnih klubov.

Številni navijači se zato bojijo, da odločitev pomeni komercializacijo in spremembo urnikov tekem, ki bi jih lahko zaradi zahtev pri televizijskih pravicah izsilili vlagatelji. Vodstvo DFL očitke zavrača in trdi, da bo vpliv investitorja na delovanje nemške lige in nogomet še naprej omejen, saj bodo imeli vlagatelji še vedno omejene pravice pri glasovanju o gospodarskih in finančnih temah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!