Nepregledna množica proslavila naslov (FOTO&VIDEO)

Nogomet 29. Maj 202310:47 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Benfica v zadnjih štirih sezonah ni osvojila nobene večje lovorike, kar je za mnoge privžence kluba, ki ima tako veliko navijačev na Portugalskem in tudi drugod po svetu, praktično nedopustno. Toda po obdobju suše, so orli iz Lizbone vendarle dočakali tako želeni 38. naslov državnih prvakov. Pričakovano so navijači bučno proslavili naslov, na trgu Marquês de Pombal se je zbrala nepregledna množica.

Če bi zgolj obiskali portugalsko prestolnico v soboto, bi dobili občutek, da je mesto obstalo. In je, mesto je za dobršen del sobote in nedelje obstalo. Čeprav je morala Benfica z zmago potrditi naslov državnih prvakov, pa so bili praktično vsi privrženci orlov prepričani, da se bo naslov vrnil v Lizbono.

Na tisoče navijačev Benfice je od zgodnjega sobotnega popoldneva zavzelo portugalsko prestolnico, največ tradicionalno ob krožišču oziroma trgu Marquês de Pombal, kjer so številni navijači združili rdeče tone z vijolično barvo dreves, zeleno vrtov in zelenic ter modro policistov. Slednji so organzirali veliko varnostno območje, hkrati pa so bile zaprte praktično vse restavracije, kavarne in podzemne postaje v okolici.

Številni so iskali senco in najboljše mesto s pogledom na oder, ki naj bi ga po koncu tekme postavili na trgu. Na eni strani so nekateri še zapuščali knjižni sejem, ki se je izjemoma zaprl ob 17. uri, na drugi pa so goreči navijači že bili v pričakovanju proslavljanja naslova.

Po zadnjem sodnikovem žvižgu na Stadionu luči je mesto praktično obstalo. Sledili so ognjemeti, avti so bili odeti v zastave Benfice, praktično vsi, ki stiskajo pesti za orle so prišli pozdravit prvake. Na drugi strani pa so si verjetno vsi navijači mestnih tekmecev, Sportinga, želeli, da bi dan oziroma noč čimprej minila. Po nekaterih podatkih naj bi naslov zgolj v Lizboni proslavilo okoli pol milijona ljudi.

Kako je Benfica prišla do naslova?

Orli iz Lizbone so prvenstvo končali na vrhu s 87 točkami, zgolj dve točki za njimi pa so bili večni rivali iz Porta. Na tretjem mestu je končala Braga (78 točk), še štiri manj pa so zbrali mestni rivali Benfice — Sporting je prvenstvo kljub dobrim predstavam v Evropi končal na četrtem mestu.

Čeprav je dolgo časa kazalo, da tokrat drame v portugalskem prvenstvu ne bo, je Benfica po svetovnem prvenstvu doživela očiten padec forme. Na drugi strani so bili nogometaši, ki svoje domače tekme igrajo na Dragãu, v vse boljši formi. Odgovor o državnem prvaku smo tako dobili šele v zadnjem, 34. krogu, ko so za 38. naslov varovanci Rogerja Schmidta ugnali odpisano Santo Claro.

In slavje na trgu se je lahko pričelo:

Bučno proslavljanje naslova Benfice

Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK
Foto: SK