Nepričakovano se je poslovila nemška nogometna ikona

Nogomet 20. Feb 202410:17 2 komentarja
Foto: Profimedia

Nemški nogomet le nekaj tednov po smrti Franza Bekenbauerja žaluje za še enim nogometnim velikanom. V 64. letu se je nepričakovano poslovil svetovni prvak Andreas Brehme.

Mundial v Italiji leta 1990 bo za vedno z zlatimi črkami zapisan v nemško nogometno zgodovino.

Takratna zahodna Nemčija je namreč na najpomembnejšem nogometnem turnirju sveta ugnala vse tekmece, v finalu tudi Argentino slovitega Diega Maradone.

Odločilni gol v finalu je v 85. minuti z bele točke dosegel Andreas Brehme. S to potezo je v svoji domovini bočni branilec nemudoma dobil status ikone, ki pa se je v noči iz ponedeljka na torej za vselej poslovila.

Kot poročajo nemški mediji, je namreč Brehme doživel zastoj srca in bil prepeljan v bližnjo bolnišnico. A bilo je prepozno, nemška legenda je umrla stara 63 let. Še pred nekaj tedni je žaloval za nekdanjim reprezentančnim selektorjem Franzem Beckenbauerjem, zdaj pa se je poslovil tudi on.

Na Beckenbauerjevem pogrebu v družbi Bastiana Schweinsteigerja. Foto: Profimedia

Nogometna ikona zaključka prejšnjega stoletja

V zaključku osemdesetih in začetku devetdesetih let prejšnjega tisočletja je Andreas Brehme veljal za enega najboljših nogometašev Evrope. V domovini je igral za takrat izjemno močni Kaiserslautern in kasneje münchenski Bayern, s katerim je osvojil domačo krono. Sledila je epizoda v Italiji, kjer je v ‘nemškem’ Interju skupaj z Lotharjem Mattheusom in Jürgnom Klinsmannom osvojil italijanski naslov. Z Nemčijo je bil drugi na svetovnem prvenstvu leta 1994 in na Euru 1992, na velikih tekmovanjih pa je pravzaprav redno našel svoje mesto v idealni enajsterici turnirja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje