Branilec Porta s štirimi različnimi rojstnimi dnevi

Nogomet 21. Jan 202216:05 2 komentarja
Foto: Nicolò Campo via Guliver

Porto bo prekinil sodelovanje z nekdanjim branilcem Newcastla zaradi dvomov o njegovi starosti. Chancel Mbemba ima kar štiri različne datume rojstva, razmik med njimi pa je kar šest let.

Chancel Mbemba ob koncu sezone po vsej verjetnosti ne bo več član Porta. Izteče se mu pogodba, portugalski klub pa po poročanju časnika Corriere de Manha te ne želi podaljšati.

Razlog naj bi bil v tem, da v klubu niso prepričani, koliko je Mbemba pravzaprav star. Na papirju je osrednji branilec naveden kot 27-letnik. Toda star bi bil lahko celo 33 let.

O tem je že leta 2013 pisal CNN, ki je kot prvi poročal, da ima Mbemba zabeležene kar štiri različne rojstne dneve; datumi segajo od leta 1988 do 1994.

Preiskovala tudi FIFA

Za prve dva kluba v domačem Kongu je bil Mbemba rojen leta 1988. Ko je leta 2011 igral v kvalifikacijah za afriški pokal narodov, je bila njegova letnica spremenjena, in sicer na 30. november 1991.

Nato je zaigral za Anderlecht, ki ima v evidenci zapisan rojstni datum 8. avgust 1994. To pomeni, da je leta 2015, ko je tudi prestopil v Newcastle, dopolnil 21 let.

Situacije postane še bolj zapletena, saj je reprezentant Konga zase dejal, da je bil rojen leta 1990.

“Opravil sem teste kosti in, kot vemo jaz in moji prijatelji, rezultati dokazujejo mojo starost. Preprosto grem ven in igram nogomet, nobenih napačnih informacij,” je še dejal Mbemba, s čimer naj bi dokazal, da je v resnici rojen leta 1994.

FIFA je pred devetimi leti začela preiskavo o tej zadevi in član kongovske nogometne zveze je priznal, da so Mbembi spremenili letnico rojstva v leto 1991. S tem je lahko nastopil na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu. Na olimpijskih igrah lahko nastopajo zgolj nogometaši, stari manj kot 23 let.

“Včasih v Afriki, ko ljudje vidijo, da gre nekomu dobro, ga skušajo spraviti na kolena in mu škodovati v karieri. Jaz nisem takšna oseba, imam svoje prijatelje in družino, v srcu ali v glavi pa nimam škodljivih misli,” je še dejal Mbemba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje