Odločitev Fife glede Rusije ujezila Poljake in Švede

Nogomet 28. Feb 20228:44 > 8:52 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v nedeljo sprejela številne ukrepe proti Ruski nogometni zvezi, ki pa so ujezile nekatere njene članice, saj naj bi bile te premile.

Fifa je v nedeljo zaradi vojnega napada Rusije na Ukrajino med drugim odločila, da na ruskih tleh ne bo nobene mednarodne nogometne tekme, ruska reprezentanca bo morala svoje tekme igrati na nevtralnem ozemlju brez gledalcev in pod imenom Nogometna zveza Rusije, zagrozila pa je tudi z izključitvijo, če se razmere ne bodo hitro izboljšale.

A odločitev Fife je ujezila nekatere članice, prepričane, da omenjene sankcije niso dovolj stroge. “Odločutev Fife je za nas nesprejemljiva. V času vojne v Ukrajini nas nogometna igra ne zanima. Naša odločitev se ne spreminja – poljska reprezentanca ne bo igrala tekem proti Rusiji, ne glede na to, kako se bo imenovala;” je sporočil predsednik Poljske nogometne zveze Cezary Kulesza.

Poljska bi se morala konec marca po predvidenem sporedu dodatnih kvalifikacij za mundial v Katarju z Rusijo pomeriti v polfinalu v Moskvi, v primeru ruske zmage pa bi nato Miskva gostila še finale, v katerem bi igrala proti zmagovalcu obračuna Švedska – Češka.

Slednji sta polegPoljske že v četrtek sporočile, da v rusko prestolnico ne nameravata odpotovati, Švedi pa so svojo odločitev še ekrat potrdili tudi včeraj.

“Švedska ostaja pri sprejeti odločitvi in ne bo igrala proti ruski vrsti. Jasno je, da s sankcijami Fife nismo zadovoljni, saj se razmere v Ukrjini niso spremenile. Od Fife smo pričakovali ostrejše ukrepe,” je poudaril prvi mož Švedske nogometne zveze Karl-Erik Nilsson.

Omenjenim se je nato pridružila tudi Nogometna zveza Anglije (FA), ki je zapisala, da v bodočnosti “iz solidarnosti do Ukrajine ne bo odigrala nobene morebitne tekme z rusko reprezentanco” in da “odločno obsoja vsa grozodejstva, ki jih izvajajo ruske oblasti”.

Šport in kriza v Ukrajini:

V vrtincu starševstva, mamljivih ponudb in preteče vojne

Rusi tudi brez dirke F1

Ukrajinski reprezentant po zadetku izkazal podporo domovini

Trener Dinama iz Kijeva: Ne bom pobegnil, nisem strahopetec

Mednarodna smučarska zveza odpovedala tekmovanja v Rusiji in Ukrajini, udeležbo že prej odpovedala SZS

Dogajanje v Ukrajini v živo spremljajo novinarski kolegi na N1