Nogometnim zastopnikom še nikoli ni bilo bolje

Nogomet 14. Dec 202316:59 0 komentarjev
nogometna žoga
Fotografija je simbolična. (Foto: Guliver Image)

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je objavila podatke o zaslužkih zastopnikov igralcev. Ti so v letu 2023 zaslužili rekordnih 822 milijonov evrov.

Ta vsota predstavlja kar 42,5-odsotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom, za več kot tretjino pa presega prejšnji rekord iz leta 2019.

Angleški klubi so k temu znesku prispevali največ, zastopniki so od njih dobili približno 260 milijonov evrov. Italijanski so za posredovanje zastopnikov (vključeni so prestopi v klube in odhodi iz njih) porabili približno 105 milijonov, nemški 83, sledijo pa savdski s skoraj 80 milijoni evrov.

Skupni znesek je sicer še precej večji, saj so omenjeni zaslužki zastopnikov povezani zgolj s prestopi igralcev v druge države, manjkajo pa tisti znotraj iste.

Fifa je z novimi pravili omejila zaslužke zastopnikov pri milijonskih transferjih, a so ta izpodbili sodišči v Angliji in v Nemčiji. Športno arbitražno sodišče v Lozani (Cas) pa je letos podprlo legitimnost Fifinih pravil.

V Fifinem poročilu o zaslužkih zastopnikov so omenili tudi, da so prvič presegli vsoto milijon dolarjev (925.00 evrov) za posredovanje pri prestopih v ženskem nogometu. Pri rekordnih 125 prestopih so posredniki skupno dobili 1,3 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!