Nova mejnika, stoječe ovacije in negotova prihodnost Samirja Handanovića

Nogomet 4. Jun 202316:00 1 komentar
Samir Handanović. FOTO: Profimedia.

Samir Handanović je v soboto Interju pomagal do zmage v Torinu v zadnjem krogu italijanskega prvenstva in postavil dva nova velika mejnika. O novem koraku v karieri se bo odločil čez teden dni, po finalu lige prvakov.

Samir Handanović je v tej sezoni izgubil mesto med vratnicama Interja, med katerima je bil nezamenljiv več kot desetletje (številka ena je postal Nigerijec Andre Onana), a v Milanu še vedno igra pomembno vlogo.

Kot kapetan je branil tudi na včerajšnji zadnji tekmi italijanskega prvenstva v Torinu, kjer je Inter zmagal z 1:0 in potrdil končno tretje mesto na lestvici.

To je bila Interjeva enajsta zmaga na zadnjih 12 tekmah, ki jih je odigral v vseh tekmovanjih. Do nje je prišel tudi po zaslugi nekaj obramb slovenskega veterana, ki je pri 38 letih dokazal, da še ni za staro šaro. Zbral je tri obrambi, dve sta bili spektakularni.

Vratarji z največ tekmami brez prejetega zadetka v Serie A:

299 – Gianluigi Buffon
276 – Dino Zoff
238 – Enrico Albertosi
212 – Giovanni Galli
200 – Samir Handanović

200. brez gola,10. mesto na zgodovinski lestvici Interja

Handanović je v Torinu premaknil tudi dva nova mejnika. Še 200. v prvi italijanski ligi je ostal nepremagan, kar ga uvršča na peto mesto v zgodovini tekmovanja.

Na sedmem mestu je, ko beseda nanese na število tekem, ki jih je v italijanski Serie A odigral. Tekma v Torinu je bila njegova že 566. v elitni italijanski nogometni ligi. Do legendarnega Dina Zoffa, ki je na šestem mestu, ga ločijo le še štiri tekme.

Za Handanovića je bil sobotni nastop 455. v dresu Interja, s tem pa prehitel Kolumbijca Oscarja Cordobo in skočil na deseto mesto lestvice števila tekem v dresu milanskega nogometnega velikana.

Med tujci je na drugem mestu. Več jih je zbral le absolutni rekorder, Argentinec Javier Zanetti (858).

Aplavz ob odhodu z igrišča

Handanoviću pogodba z Interjem poteče s koncem sezone, v sobotnem finalu lige prvakov v Istanbulu, kjer se bodo Milančani pomerili z angleškim prvakom Manchester Cityjem, pa, razen če se zgodi kaj nepredvidljivega, ne bo igral.

Zato se poraja vprašanje, ali je bila tekma v Torinu zadnja, ki jo je v črno-modrem dresu odigral.

Tudi zaradi tega so v 75. minuti, ko je odhajal z igrišča (zamenjal ga je 40-letni Alex Cordaz), gledalci vstali na noge in slovenskemu veteranu namenili stoječe ovacije.

Nogometaši z največ nastopi v zgodovini Interja:

858 – Javier Zanetti (Argentina)
756 – Giuseppe Bergomi (Italija)
634 – Giacinto Facchetti (Italija)
565 – Sandro Mazzola (Italija)
559 – Giuseppe Baresi (Italija)
503 – Mario Corso (Italija)
473 – Walter Zenga (Italija)
467 – Tarcisio Burgnich (Italija)
466 – Alessandro Altobelli (Italija)
455 – Samir Handanović (Slovenija)

O prihodnosti po finalu lige prvakov, možnosti je več

“O tem bomo govorili po sobotnem finalu lige prvakov, ki se ga zelo veselim. Po vsem, kar sem prehodil na svoji poti, je to izpolnitev sanj. Ne glede na to, ali bom igral. O takšnih tekmah smo sanjali kot otroci,” je povedal Ljubljančan, ki naj bi po pisanju italijanskega Tutosporta odločitev o nadaljevanju kariere že sprejel.

Odšel naj bi nekam, kjer bo prvi vratar, toda po naših informacijah, ki smo jih dobili iz virov blizu Handanovića, odločitev o tem še ni bila sprejeta.

Zelo si namreč želi, da bi po koncu kariere ostal v Interju in se priključil tamkajšnjemu strokovnemu štabu, prav tako pa ni skrivnost, da si z njim pogodbo želijo podaljšati tudi v Milanu.

Bomo videli, kaj se bo zgodilo. V vsakem primeru kariere še ne namerava zaključiti. Kolikor vemo, naj bi jo podaljšal še za eno leto, potem pa bogato nogometno zgodbo zares končal …

Nogometaši z največ nastopi v prvi italijanski ligi:

657 – Gianluigi Buffon
647 – Paolo Maldini
619 – Francesco Totti
615 – Javier Zanetti
592 – Gianluca Pagliuca
570 – Dino Zoff
566 – Samir Handanović
562 – Pietro Vierchowod
541 – Roberto Mancini
537 – Silvio Piola