Riera ni lagal, Iličić je “izgubil” več kot 20 milijonov evrov

Nogomet 3. Jun 202312:00 2 komentarja
FOTO: Aleš Fevžer

Transfermarkt, neuradni cenik nogometnega trga, je po koncu sezone spremenil tudi vrednosti najboljše slovenske lige. Kaj nam povedo številke?

O Transfermarktu in tem, kako je nastal, kako funkcionira oziroma kdo stoji za njim, smo pred časom napisali obširen članek.

Po koncu sezone, v kateri je prepričljivo postal prvak in osvojil tudi pokal, je zdaj že nekdanji trener Olimpije Albert Riera z izpisanimi številkami Transfermarkta ponosno mahal pred novinarji in potrdil, da je izpolnil cilj.

“Ko bom odhajal, si želim, da bod moji nogometaši boljši, kot so bili,” je govoril, ko je prišel v Ljubljano, in na to spomnil tudi, ko je odhajal.

Lahko ugotovimo, da ni lagal. Velika večina nogometašev Olimpije je po oceni Transfermarkta vrednejša, kot je bila pred letom dni, čeprav je tudi nekaj takšnih, ki so doživeli padec tržne vrednosti (Đorđe Crnomarković, Mustafa Nukić …), toda glavnim nosilcem igre je cena poskočila.

Kapetanu Timiju Maxu Elšniku z milijona na 1,3 milijona evrov, mlademu branilcu Marcelu Ratniku za kar milijon evrov (s 300 tisoč na 1,3 milijona), Svitu Sešlarju s 400 tisoč na 1,2 milijona, Augustinu Doffu s 450 na 700 tisoč evrov, z naskokom najvišji skok pa je doživel vratar Matevž Vidovšek, ki je bil na začetku sezone vreden vsega 50 tisoč evrov, danes pa ga Transfermarkt ocenjuje na kar 1,2 milijona evrov.

Žan Vipotnik je tržno z naskokom najbolj vreden nogometaš SNL. FOTO: Aleš Fevžer

Kdo so "zmagovalci" in kdo "poraženci"?

V celotni je ekipi Olimpije pod vodstvom španskega trenerja cena poskočila za 24,9 odstotka vrednosti navzgor, kar pa, zanimivo, ni največ. Pustimo ob strani Gorico, katere igralski kader je poskočil za kar 144 odstotkov, a predvsem zaradi tega, ker je postala prvoligaš po preboju iz druge lige, v katero se spet vrača.

Tudi številke Tabora, ki se prav tako seli v drugo ligo, niso realne. Igralski kader Sežančanov je namreč letos poleti za kar 103 odstotkov višji od lanskega poletja. Predvsem zaradi nekaterih okrepitev, ki so jih na Rajku Štolfu pozdravili med sezono, nikakor pa ne zaradi izidov na igrišču.

Tržno najbolj vredni nogometaši v slovenski ligi:

2.000.000 evrov - Žan Vipotnik (Maribor)
1.300.000 evrov – Marcel Ratnik (Olimpija), Marko Tolić (Maribor), Timi Max Elšnik (Olimpija)
1.200.000 evrov – Matevž Vidovšek (Olimpija), Svit Sešlar (Olimpija)
800.000 evrov – Mirlind Daku (Mura), Ivan Brnić (Maribor), Luka Stankovski (Gorica)
700.000 evrov – Augustin Doffo (Olimpija), Aljaž Antolin (Maribor), Jan Repas (Maribor)

Drugače je z Radomljami, katerih igralski kader je doživel 27,5 odstotno rast pod vodstvom Oliverja Bogatinova, ki je nizal sijajne rezultate. Visok skok je uspel tudi Mariboru, in sicer za 21,3 odstotka. Predvsem po zaslugi najboljšega strelca lige Žana Vipotnika, ki je bil na začetku sezone po oceni Transfermarkta vreden 225 tisoč evrov, danes pa je skoraj desetkrat več. Okrogla dva milijona evrov.

Mladi, 21-letni napadalec je tudi tržno najbolj vreden nogometaš slovenske lige ta hip. Če bo športni direktor vijoličastih Marko Šuler zanj iztržil toliko, kot od snubcev zahteva zanj, pa bo njegova vrednost še poskočila.

Vrednost svojih nogometašev je dvignil tudi Simon Rožman pri Domžalah, in sicer za dobrih 12 odstotkov, medtem ko so preostali prvoligaši doživeli negativen trend. Vrednost nogometašev Celja je padla za 1,6, Mure za 11,4, Brava za 13,1 in Kopra za 18,5 odstotka. Koprčani so v tem pogledu doživeli največji padec.

Josip Iličić
Josip Iličić je po oceni Transfermarkta vreden vsega 300 tisoč evrov. FOTO: Jure Banfi.

V prvi slovenski ligi je ta hip sicer vsega šest nogometašev, katerih vrednost je višja od milijona evrov.

Kot zanimivost za konec dodajmo še to, da je Josip Iličić, zagotovo najbolj zvezdniško ime tekmovanja, po oceni Transfermarkta trenutno vreden vsega 300 tisoč evrov. Le tri leta nazaj je njegova vrednost znašala 22 milijonov evrov …