Ob velikem jubileju Matjaža Keka: od lani ni nobenega dvoma več

Nogomet 22. Jan 202412:00 > 12:13 0 komentarjev
Matjaž Kek je v San Antoniu stotič vodil slovensko reprezentanco. FOTO: Profimedia.

Matjaž Kek je na sobotni tekmi v San Antoniu, kjer je premagal ZDA z 1:0, stotič s klopi vodil Slovenijo. Ob velikem jubileju lahko ugotovimo, da je po praktično vseh parametrih najboljši selektor v zgodovini slovenske nogometne reprezentance.

Resda je Slovenija v ZDA v soboto nastopila z zelo oslabljeno zasedbo, tudi nasprotnik pa je zaigral zgolj z nogometaši iz domače lige, toda tekma v San Antoniu je veljala za uradno, kar pomeni, da so Slovenci po treh poskusih prišli do prve zmage nad Američani. Zdaj imajo z njimi izenačen izkupiček: zmago, remi in poraz.

Za zdajšnjega selektorja je bila to 51. tekma v drugem selektorskem mandatu, ki ga je začel konec leta 2018, v njem pa popravil vse rekorde. V številu tekem, zmag, zadetkov in tudi povprečju osvojenih točk.

Rekorder po številu tekem na klopi Slovenije je postal že marca lani na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v Kazahstanu, ko je bil njen selektor 90. in za seboj pustil Srečka Katanca, ki je v dveh mandatih vodil 89 tekem.

Zdaj je Kek kot prvi slovenski selektor v zgodovini presegel številko sto, že letos pa jo bo, tudi če bo po evropskem prvenstvu odšel (pogodbo z Nogometno zvezo Slovenije ima le do letošnjega poletja), s pripravljalnimi tekmami in tistimi v Nemčiji še presegel.

Že na naslednji tekmi bo s 101. tekmo ujel tudi rekorderja po številu nastopov v slovenskem dresu, njegovega nekdanjega kapetana iz prvega mandata Boštjana Cesarja. Trenutno je izenačen s še enim svojim dolgoletnim varovancem Bojanom Jokićem.

Srečko Katanec je v zadnjih letih ostal brez praktično vseh selektorskih rekordov. FOTO: Aleš Fevžer.

Prvi povsod: Največ tekem, zmag, točk …

Kek je v 100 tekmah zbral 45 zmag, kar je rekord. Njegov najbližji zasledovalec Katanec jih ima 34.

Zdajšnji selektor je najboljši tudi po številu golov, Slovenija jih je pod njegovim vodstvom zbrala 140, kar je precej več od Katanca, ki jih ima 114.

Kek, ki ga pri učinkovitosti ob precej manjšem vzorcu tekem sicer za kanček prehiti Slaviša Stojanović (Slovenija je pod njegovim vodstvom dosegala 1,44 gola na tekmo), je tudi edini slovenski selektor, čigar ekipa na tekmo v povprečju prejme manj kot en gol (0,91).

Za konec pa je Kek najboljši tudi pri najpomembnejšem statističnem sladkorčku – povprečju osvojenih točk na tekmi (1,58).

Tudi tukaj je drugi najboljši Katanec (1,4), potem pa sledijo Bojan Prašnikar (1,2), Zdenko Verdenik (1,19), Branko Oblak (1,09), Igor Benedejčič (1) in Tomaž Kavčič (0,57).

Na tekmi proti Alžiriji v Polokwaneju 13. junija 2010. FOTO: Guliverimages.

Še drugič na velikem tekmovanju, na katerem je kot edini zmagal

Če smo mu v primerjavi s Katancem pred nos še lahko metali dve uvrstitvi na velika tekmovanja, je z rezervacijo nastopa na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji lani počistil še ta argument.

Za nameček je Mariborčan edini, ki je s Slovenijo prišel do zmage na velikem tekmovanju, ko je na svetovnem prvenstvu leta 2010 z golom Roberta Korena z 1:0 premagal Alžirijo.

Kek, Kek, Kek … Od lanskega leta ni res nobenega protiargumenta več, Matjaž Kek je najboljši selektor v zgodovini slovenske nogometne reprezentance.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!