Po petdesetih letih so si priigrali drugo ligo, a bodo padli v četrto

Nogomet 3. Jul 202316:20 1 komentar
FOTO: Profimedia

Iz Italije prihaja bizarna zgodba, ki se bere kot kakšna nadrealistična novela. Nogometni klub Lecco 1912 iz Lombardije (ne ga zamenjati s prvoligašem Leccejem iz Apulije), si je v zahtevnih kvalifikacijah priigral nastopanje v Serie B, a bo zaradi birokratskega zapleta očitno izpadel celo rang nižje v Serie D.

V Serie C se za preboj v zgornji rang tekmovanja (Serie B) poteguje kar 28 ekip.

Ekipi Lecca je to uspelo in ko so 18. junija fantje z zmago 3:1 nad Foggio samo potrdili premoč nad ostalimi italijanskimi tretjeligaškimi konkurenti, je v slačilnici zavladalo prešerno vzdušje.

Nihče si niti v sanjah ni mislil, kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh. Ker domač stadion Rigamonti Ceppi s svojimi 5000 sedeži in dotrajanimi slačilnicami ni primeren za igranje v Serie B, se je klub podal v akcijo iskanja nadomestnega “domovanja”.

Tri dni kasneje (21. junij) je vodstvu uspelo najti zatočišče v Padovi, a kaj, ko je bila Italijanska nogometna zveza neizprosna. Ker je bil rok za oddajanje dokumentacije dan prej (20. junija), Lecca v Serie B prihodnjo sezono ne bo.

FOTO: Guliverimage

Še več, klub je “pozabil” oddati tudi papirologijo za igranje v Serie C, tako da bo ekipa morala očitno zaigrati v četrtem rangu nogometa, torej Serie D. V najboljšem primeru, če jim FIGC sploh ugodi.

“To je sramota!”

Klub iz skrajnega severa Italije je v Serie B sicer nazadnje igral leta 1973, ko so tedaj “plesali” le eno sezono, potem pa vselej nastopali v nižjerazrednih tekmovanjih, imajo pa tudi tri sezone, ko je bil klub celo član elite, nazadnje v 60-tih letih prejšnjega stoletja.

Po tretjem mestu v Serie C (skupina sever), zmagah nad Ancono, Pordenonejem, Ceseno in še v finalnem duelu s Foggio, bo ta trud kot kaže zaman. Predsednik Paolo Di Nunno, ki je pred petimi leti klub odkupil na dražbi, je spričo dogodkov seveda besen kot ris.

“Sramota! V Serie A sprejmejo klube s finančnimi dolgovi, nam pa zaprejo vrata druge lige, ker imamo premajhen stadion. Kje naj v tem majhnem mestecu postavimo nov objekt, ko pa so okoli same gore?! Pritožili se bomo in če mi sodišče ne ugodi, se poslavljam od tega umazanega nogometa ter neham zapravljati finančna sredstva, saj gredo kot kaže v prazno. Ne vem, ali na nogometni zvezi mislijo, da imamo denarja na pretek in ga lahko kar zakurimo?” se je sočno izražal Di Nunno.

Novice so se še najbolj razveselili navijači Perugie, ki so na igrišču pokazali premalo za obstanek v Serie B, a jim bo ohranitev drugoligaškega statusa očitno prinesla zelena miza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje