Kdo so novi obrazi: prvi vtisi o novincih v zmajevem gnezdu

Nogomet 3. Jul 20237:00 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Kot je to že v navadi, tudi v letošnje poletje v ljubljanski Olimpiji še zdaleč ni minilo brez sprememb. Igralski mozaik državnih in pokalnih prvakov se počasi dopolnjuje, pripravljalna tekma s Hajdukom, ki jo je Olimpija dobila z 1:0, pa je bila kot nalašč za to, da preverimo, kaj bi lahko novi obrazi v zmajevem gnezdu še dodali ekipi, ki si je v lanski sezoni suvereno pokorila slovenski nogomet. Kaj smo ugotovili?

“Morda je letošnja zasedba Olimpije celo kvalitetnejša od lanske,” je v neposrednem prenosu tekme med Olimpijo in Hajdukom razmišljal komentatorski kolega na konkurenčni televiziji. Tem besedam je kmalu dodal, da bo za takšno trditev vendarle potrebno še malce počakati in s tem drugim delom se zagotovo strinjamo.

Dokončno ocenjevati, kako dobro je športni direktor Olimpije Goran Boromisa z vse prej kot bajnim proračunom sestavil zasedbo zmajev, ki bo v naslednjih tednih naskakovala zgodovinsko uvrstitev v Evropo, je v resnici še preuranjeno. Smo pa na tekmi s Hajdukom dobili vsaj prve znake tega, kaj zmorejo in znajo novi obrazi v zmajevem gnezdu, ki so se v zadnjem mesecu iz različnih delov Evrope preselili v Ljubljano. Preverimo torej, kakšni so naši prvi vtisi o poletnih okrepitvah Olimpije.

Ahmed Muhamedbegović

Avstrijec je bil pripeljan kot zamenjava za Đorđeja Crnomarkovića in je tudi takoj zasedel mesto v osrčju Olimpijine obrambe ob Marcelu Ratniku. Zgodnji signali so pozitivni. Robustni branilec na igrišču deluje dominantno, nasprotnikovi nogometaši so kar nekajkrat občutil trdoto njegovih nogometnih čevljev.

24-letnik, ki je zadnja leta igral za slovaško Dunajsko Stredo, se dobro znajde tudi ob prekinitvah. Tako v domačem kazenskem prostoru kot tudi v nasprotnikovem, a je bil na tekmi s Hajdukom ob svoji priložnosti pri strelu z glavo premalo natančen. Ratnik ostaja tisti branilec Olimpije, ki bo v največji meri zadolžen za to, da bo igra Olimpije stekla iz obrambe v napad, Muhamedbegović pa postaja njegov partner, ki bo skrbel, da bo obrambni zid zmajev karseda čvrst. Na tekmi s Hajdukom je odigral bistveno boljši polčas kot proti Slovanu iz Bratislave.

Foto: Uroš Skaza

Nemanja Motika

Ko imaš v svojem življenjepisu zapisani imeni klubov, kot sta münchenski Bayern in Crvena Zvezda, navijači od tebe enostavno pričakujejo, da boš v slovenskem nogometnem prostoru nogometaš, ki bo ustvarjal dodano vrednost.

Motika je na tekmi s Hajdukom nekajkrat dokazal, da gre za kvalitetnega nogometaša in da njegovo nogometno znanje nikakor ni sporno. Se pa je denimo v enem samem polčasu najprej zapletel v konflikt z Mustafo Nukićem in kasneje še z Ivanom Posavcem. Očitno gre za karakter, ki ga bo Henriques moral znati krotiti.

Z gesto ob zadetku za zmago, ko je opozoril na to, da je nesrečno sedmico zamenjal za dvajsetico, se je srbski krilni napadalec zagotovo še dodatno priljubil navijačem.

Foto: Uroš Skaza

Jorge Silva

Glede na to, da šele spoznava novo okolje in predvsem igro Olimpije ni presenetljivo, da se je v uvodnih minutah svojega debija v Stožicah malce lovil. A se je nato še kako izkazal v 69. minuti, ko je s sijajnim drsečim startom zaustavil nevaren poizkus Madžida Šošića.

To so trenutki, s katerimi branilci “kupijo” navijače, Silva pa je v nadaljevanju dokazal, da mu še zdaleč ni tuje niti vključevanje v napadalne akcije. 27-letni bočni branilec je še lani igral za Pacos Fereiro med portugalsko elito, kar pomeni, da njegova kvaliteta ne bi smela biti sporna.

Foto: Uroš Skaza

Raul Florucz

Drugi najboljši strelec lanske sezone druge hrvaške lige je bil kot okrepitev Olimpije predstavljen že v zimskem obdobju. Lani je za Jarun na prvenstvenih tekmah prispeval dvanajst zadetkov in štiri podaje. Glede na to, da gre za krilnega napadalca je to razmerje celo nekoliko nenavadno. Raul je kot kaže bistveno boljši realizator kot asistent.

Na tekmi s Hajdukom 22-letnik resnici na ljubo prav veliko priložnosti za dokazovanje svojih kvalitet ni dobil in še zdaleč ni izstopal tako, kot je to denimo uspelo Nemanji Motiki. Na prvi pogled gre za precej robustnega krilnega napadalca, ki se bo verjetno skozi sezono po potrebi selil tudi v samo konico napada.

Foto: Uroš Skaza

Nekaj več kot 6.000 gledalcem v Stožicah se je sinoči predstavil tudi novi napadalec Pedro Lucas, ki pa je bil v približno 20 minutah praktično neopazen. Podobno, kot je Henriques prišel v Ljubljano po lovorike, je Lucas prišel v Slovenijo po zadetke, ki jih v zadnjih dveh sezonah resnici na ljubo ni dosegel ravno veliko. Na 61 tekmah v drugi portugalski ligi je v polno meril devetkrat.

Navijači Olimpije pa še čakajo, da se jim na igrišču predstavi 26-letni Izraelec Saar Fadida. Vezist naj bi po lažji poškodbi v teh dneh znova začel trenirati s polno obremenitvijo.

Obračun Olimpije in Hajduka je imel tudi dobrodelno noto. Del izkupička od prodanih kart je namenjen projektu “Rešimo življenje mali Karolini”, ki ga organizira društvo Viljem Julijan. Mali Karolini lahko pomagate tudi vi s poslanim SMS sporočilom KAROLINA5 ali KAROLINA10 na 1919.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!