Po zaupnici vodstva sledi derbi: Vem, drži me samo rezultat

Nogomet 16. Apr 202418:00 0 komentarjev
Zoran Zeljković
Zoran Zeljković. Foto: Aleš Fevžer

Trener Olimpije Zoran Zeljković se pred derbijem z Mariborom zaveda izziva, ki je pred njim in njegovo ekipo. Zmaji imajo na tekmi en sam cilj. Zmago.

Sedel bo tam, kjer si je vse od začetka svoje trenerske kariere želel sedeti. Na mestu glavnega trenerja Olimpije v Stožicah, ko na največjem stadionu v državi na največji klubski tekmi v Sloveniji gostuje NK Maribor.

Zoran Zeljković si je to priložnost zaslužil. Njegov vzpon je bil bliskovit. Ilirija, Krka, Koper, Olimpija. V vsega petih letih. Ljubljančan je dobil priložnost, na katero so mnogi pred njim čakali vrsto let, nekateri pa je niso nikoli dočakali. Tekma, ki je pred njim in njegovimi varovanci, pa bo v veliki meri nakazala, iz kakšnega testa so Zeljković ter nogometaši Olimpije.

Izziv večnega derbija je vselej nekaj posebnega. Sploh ko je na drugi strani vse boljši Maribor z Antejem Šimundžo, ki je ‘stari maček’ takšnih tekem, in zna izkoristiti vse, kar mu ponudiš. In na ta način je Maribor dobil prvi večni derbi, ki sta ga vodila tokratna trenerska tekmeca. Ampak tudi Zoran Zeljković ni včeraj ‘priplaval po Ljubljanici’. V karieri je odvodil že nekaj težkih tekem in si pripel nekaj odmevnih skalpov. Štirikrat tudi mariborskega.

“Nikoli ne maram izgubljati. Še posebej ne na derbijih. Seveda sem si zapomnil, da je to edini, na žalost najbolj boleč poraz. Tudi na tisti tekmi smo igrali večji del dvoboja dobro, a bili kaznovani za nekatere napake. Jutri bomo morali koncentracijo držati skozi vseh 90 minut,” poudarja trener Olimpije.

V nadaljevanju preverite, kakšna so Zeljkovićeva pričakovanja pred jutrišnjo tekmo vseh tekem in kako pomembno bi bilo za Olimpijo, da derbi dobi.

Zoran Zeljković
Zoran Zeljković. Foto: Aleš Fevžer

O čem je na novinarski konferenci pred večnim derbijem govoril Zoran Zeljković?

O pričakovanjih pred derbijem:

Pričakujemo težko srečanje, upam, da bo vremenska napoved boljša kot danes. Zagotovo nas čaka težka tekma, ampak verjamem, da smo se dobro pripravili in da bomo jutri pravi.

O tem, kako trdna mora biti obramba, da bo zadržala mariborske napade:

Vse gole analiziramo. Dobimo jih na različne načine, tudi zaradi stvari, za katere nismo sami krivi. Moramo pa popraviti tisto, kar lahko. Na zadnji tekmi sem v obrambi videl boljšo Olimpijo, če pa bomo želeli premagati Maribor, bomo morali biti še boljši.

O tem, ali Olimpija lažje igra tekme proti enakovrednim tekmecem kot proti na papirju skromnejšim nasprotnikom:

Ko ima nasprotnik več kakovosti, je takšne tekme vselej težje igrati. Je pa res, da smo imeli težave v igri proti nasprotnikom, ki bi jih morali premagati. Vseeno smo ustvarjali več kot dovolj priložnosti, ki pa jih nismo znali realizirati. Verjamem, da je lahko naša podoba še boljša, kot je bila na zadnjih tekmah.

Prva liga Telemach Domzale-Olimpija
Zmaji so zadnjo tekmo z Domžalami dobili s 3:1. Foto: Aleš Fevžer

O tem, kako poskrbeti, da bo dominirala Olimpija in ne Maribor:

To si vselej želimo. Nekaj pa se vpraša tudi nasprotnika. Bomo pa naredili vse, da to tekmo dobimo.

O tem, kakšnega nasprotnika pričakuje:

Zelo organiziranega. Z novim trenerjem so naredili velik napredek. Imajo ogromno kakovosti, ampak osredotočiti se moramo nase.

O tem, kako ga veseli forma napadalcev:

Veseli me, da zadevamo iz različnih položajev. To pomeni, da smo nevarni kot ekipa in nismo odvisni od enega posameznika. Nekateri posamezniki so naredili velik napredek, a imajo še ogromno rezerve.

O tem, koliko je dodaten motiv, da je z Olimpijo v prvenstvu izgubil samo proti Mariboru:

Nikoli ne maram izgubljati. Še posebej ne na derbijih. Seveda sem si zapomnil, da je to edini, na žalost najbolj boleč poraz. Tudi na tisti tekmi smo igrali večji del dvoboja dobro, a bili kaznovani za nekatere napake. Jutri bomo morali koncentracijo držati skozi vseh 90 minut.

NK Maribor
Na zadnjem večnem derbiju se je veselil Maribor. FOTO: Jure Banfi.

O tem, ali je lahko Agustin Doffo jeziček na tehtnici:

Jeseni smo igrali še Evropo in moral sem se odločiti, da ga pustim na klopi. Rezultat te naredi pametnega, ko je vstopil v igro, smo bili boljši. Je zelo pomemben člen ekipe, ampak jutri lahko zmagamo samo kot celota.

O tem, ali je to zgolj dvoboj za drugo mesto:

Dokler nas teorija drži v igri, se ne bomo predali v lovu na Celje. Naš cilj je, da smo vsaj v drugem delu prvi in vse bomo naredili, da bo tako.

O trditvah Mariborčanov, da si zaslužijo biti višje od 3. mesta:

Na koncu lestvica nikoli ne laže. Morda za kakšno točko ali dve. Na koncu si vedno tam, kjer si zaslužiš.

O tem, koliko je derbi zanj nekaj posebnega:

Ko treniraš svoj klub, v svojem mestu, je to vedno poseben občutek. Sem zelo ponosen, živim svoje sanje. Po drugi strani pa nosim še toliko večjo odgovornost, da je Olimpija videti tako, kot si vsi želimo. Vse bom naredil, da bo v prihodnje boljša, kot je trenutno.

Zoran Zeljković
Kot Ljubljančanu mu derbi pomeni še toliko več. Foto: Aleš Fevžer

O nedavni zaupnici vodstva:

Vedno je lepo slišati, da imaš podporo. Ampak to me ne bo uspavalo. Zavedam se, da me drži samo rezultat in ne bežim od odgovornosti. Verjamem, da lahko velike stvari narediš samo dolgoročno. In kot ekipa, posameznik ne more storiti vsega. Kot klub moramo postoriti še marsikaj, če želimo znova dosegati vrhunske rezultate.

O formi Raula Florucza:

Ko se pogovarjam z njim, imam občutek, da se pogovarjam s svojo hčerko. In da si misli, joj, kako mi težiš. Ampak verjamem, da bo nekoč razumel, da je vse v dobrobit ekipe in tudi v njegovo dobro. Če bo želel igrati resen nogomet, bo moral igrati tako, kot je na zadnjih tekmah. Mislim, da je to dojel in ni naključje, da je videti tako dobro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!