Nenavadna praksa: zakaj derbi sodi sodnik iz okolice Ljubljane?

Nogomet 16. Apr 20245:00 > 7:03 7 komentarjev
Matoša Maribor
Foto: Jure Banfi

Kot vselej je večni derbi posebna tekma, ki ima pač posebno obravnavo. Tako pred jutrišnjim dvobojem med Olimpijo in Mariborom bode v oči, da bo pravico delil sodnik, ki prihaja iz okolice Ljubljane.

Derbi je derbi. Tekma, ko je nepomembno, kje je kdo na lestvici in kaj lahko prinaša obema tekmecema.

No, to je sicer bolj nogometna floskula kot karkoli drugega, saj so okoliščine tekme vselej pomembne, četudi gre za spopad Olimpije in Maribora. In če bi dvoboj neposredno odločala za državni naslov, bi bila vročica pred njim še precej večja kot zdaj, ko se velika rivala borita ‘samo’ za drugo mesto, prvo pa je rezervirano za Celjane.

A vseeno je večni derbi pač tekma, ki je vedno pod drobnogledom. In tokrat nas je že ob delegiranju sodnikov malce presenetilo dejstvo, da je bil za glavnega sodnika določen Martin Matoša.

28-letnik je sicer eden najperspektivnejših, če ne celo najperspektivnejši slovenski sodnik in je decembra lani postal tudi sodnik na listi Fife. Je pa njegovo imenovanje presenetljivo zaradi dejstva, da prihaja iz Loga pri Brezovici v neposredni bližini Ljubljane in da spada v društvo nogometnih sodnikov iz prestolnice. Pa tudi zato, ker bo to šele njegova 30. tekma v Prvi ligi Telemach.

Martin Matoša
Martin Matoša velja za veliki slovenski sodniški talent. Foto: Jure Banfi

Naša vprašanja naletela na gluha ušesa

Lokalna nevtralnost na tekmah Olimpije in Maribora je bilo sicer nepisano pravilo, ki je v Sloveniji veljalo dolga leta. Tako je naš trenutno najboljši sodnik Slavko Vinčić zaradi dejstva, da prihaja iz Maribora, denimo štirikrat sodil Liverpoolu in Manchester Unitedu, nikoli pa ni sodil tekem vijolic, kaj šele večni derbi. Veliko več izkušenj ima tudi Rade Obrenović, ki pa kot Ljubljančan prav tako še nikoli ni sodil večnega derbija, je pa Olimpiji sodil na prvoligaških dvobojih s ‘sosedi’, kot sta NK Bravo in NK Domžale.

Je pa zadnji spopad največjih rivalov sodil sodnik iz DNS Maribor. A Aleksandar Matković je geografsko vendarle precej ločen od glavnega mesta Štajerske, saj prihaja iz Raven na Koroškem.

Delilci pravice na večnih derbijih v zadnjih dveh sezonah

Aleksandar Matković (Ravne na Koroškem, DNS Maribor)

Matej Jug (Tolmin, DNS Nova Gorica), dvakrat

David Šmajc (Predoslje, DNS Kranj), dvakrat

Dragoslav Perić (Kranj, DNS Kranj)

V iskanju odgovora na vprašanje, kako to, da večni derbi sodi sodnik iz okolice Ljubljane, smo se obrnili na Nogometno zvezo Slovenije. Ta je zadevo predala na naslov Zveze nogometnih sodnikov Slovenije. Toda kot smo že vajeni, smo žal tudi tokrat dobili s strani ZNSS dobili odgovor, da zadeve ne bodo pojasnili.

Izmišljeni primer dobre komunikacije sodniške organizacije

Ker vemo, da imajo v sodniški organizaciji veliko dela, najbrž tudi z analizo zadnjih prvoligaških tekem, na katerih je naš sodniški strokovnjak Damir Skomina opozoril na kar nekaj napak, smo se potrudili, da namesto njih pripravimo pojasnilo, ki ga lahko v podobnih primerih v prihodnosti pošljejo zainteresiranim medijem.

“Sodnik je bil za večni derbi izbran na podlagi tega, ker v tej sezoni kaže dobre predstave, počne malo napak in za svoje delo prejema dobre ocene. Hkrati kot velik sodniški potencial, kljub mladosti je že uvrščen tudi na seznam mednarodnih sodnikov, potrebuje težke tekme z več pritiska, na katerih si lahko nabere prepotrebne izkušnje.

Predvsem pa želimo poudariti, da na Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije sodnikov ne delimo glede na njihovo prebivališče bivanja oziroma medobčinsko sodniško zvezo, ki ji pripadajo, ampak zgolj na dobre in slabe. In po naši oceni si sodnik zasluži priložnost, da se dokaže na najpomembnejši tekmi v slovenskem nogometu.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje