Pred mariborskim poletjem: kdo prihaja in kdo odhaja?

Foto: Jure Banfi

Kdo prihaja v NK Maribor? Kdo in predvsem kam odhaja? In kdo ostaja v načrtih kluba iz Ljudskega vrta? Odgovore smo pred hitro bližajočim se poletnim prestopnim rokom poiskali pri športnem direktorju vijolic Marku Šulerju.

Medtem ko nogometaši na zelenicah Prve lige Telemach vstopajo v zadnji del sezone, je vse bolj pestro tudi v pisarnah slovenskih prvoligašev, kjer se snovalci športne politike počasi že pripravljajo na naslednje tekmovalno obdobje. Pestro, kot je pravzaprav vedno, je tudi v Ljudskem vrtu, okrog katerega tako v rubriki prihodov kot odhodov krožijo različna imena.

Skozi ta “seznam” smo se sprehodili s pomočjo športnega direktorja vijolic Marka Šulerja. V naslednjih vrsticah tako razčiščujemo zgodbice, govorice, informacije in namigovanja o Žanu Vipotniku, Marku Toliću, Vicku Ožegoviću, Davidu Flakusu Bosilju, Roku Kronavetru, Roku Sirku, Nemanji Mitroviću in še kom …

Foto: Uroš Skaza

Vroče nogometno ime v Sloveniji je trenutno Žan Vipotnik, eden izmed junakov marčevskega ciklusa slovenske nogometne reprezentance. Kako ste spremljali njegove prve nastope v majici z državnim grbom?

Fantastično. Zgodilo se je to, kar sam že nekaj časa vsakodnevno gledam. Fant ogromno vlaga, je skromen, razume nogomet in to je logična smer njegovega razvoja. To, kar daje Mariboru že nekaj časa, zdaj daje celotni Sloveniji. Upam, da tako nadaljuje.

Verjetno pa te predstave za vas pomenijo tudi, da se z dokazovanjem v reprezentanci dviguje tudi njegova cena na nogometni tržnici …

Absolutno. Reprezentanca je dodana vrednost kariere vsakega posameznika, v njej se potrjujejo določene stvari. Zagotovo je po teh dveh predstavah tujini še bolj zanimiv in potrdilo se je to, kar govorim že nekaj časa. Žan je trenutno med najbolj vročimi napadalci v Evropi in veseli me, da tudi v reprezentanci dodaja to, kar dokazuje pri nas.

Foto: guliverimage

Pomočnik trenerja Damirja Krznarja Mihael Mikić je pred dnevi za hrvaške Sportske novosti dejal, da ste za Vipotnika že zavrnili 4,2 milijona evrov “težko” ponudbo. Kakšen je vaš komentar te izjave, glede na to, da ste bili v zadnjem obdobju precej skrivnostni glede številk, ki se vrtijo okrog potencialnega prestopa Žana Vipotnika?

Veliko se dogaja, interesa res ne manjka, uradnih ponudb prav tako ne. Številke so že presegle naš rekord. Moja ideja je bila ves čas, da Žan ostane do konca sezone, razen v primeru zares nerealne ponudbe. Znova se je dokazalo, da smo imeli prav. Maribor je Maribor. Ime, ki nekaj pomeni tudi v Evropi. Naši fantje so drugače cenjeni kot igralci ostalih slovenskih klubov. Žan zagotovo igra zadnje tekme v slovenski ligi, kar si tudi nedvomno zasluži.

Vam je kot športnemu direktorju všeč hrvaški način medijskega poganjanja nogometnega posla, ko številke niso javna skrivnost in se odkrito govori o ponudbah in odškodninah. Je to nekaj, kar vam je blizu, ali imate raje, da stvari ostanejo v pisarnah oziroma za štirimi stenami?

Vse te informacije v javnost prihajajo načrtno. Jaz sem tisti, ki sprejema odločitve, ampak s strokovnim štabom se veliko pogovarjamo in razmišljamo o naslednjih potezah. Nogomet pa je velik posel in nekatere stvari je potrebno tudi medijsko izpostaviti.

Morda smo Slovenci tu preveč skromni in zadržani, vemo pa, da na Balkanu te stvari delajo na fenomenalen način. Mi stvari povemo do točke, do kjer lahko, so pa naše besede na realnih temeljih. Vemo, kako se sicer igralcem dviguje cena in kako se igralci prodajajo. V Mariboru te stvari delamo tako, kot mislimo, da je prav. Vemo pa tudi, kakšen renome ima Hrvaška in kako so cenjeni njihovi igralci. Marsikaj se lahko naučimo od njih in postanemo bolj predrzni ter se še bolj cenimo.

Ko smo ravno pri Hrvatih, v kontekstu prestopa Žana Vipotnika se veliko omenja zagrebški Dinamo. S tem klubom vas vežejo vse tesnejše vezi, še posebej po prihodu Damirja Krznarja. Je po vašem mnenju Žan že pripravljen na takšen nivo, kot ga predstavlja igranje za Dinamo?

Mislim, da je. Tudi zato je interes zanj z njihove strani velik. Z Dinamom smo dobro sodelovali že pred prihodom Damirja Krznarja in Marka Tolića. Resda z drugimi ljudmi, saj se tam stvari malce spreminjajo. Interes za še bolj intenzivno sodelovanje je obojestranski. Je pa res, da se z Damirjem Krznarjem ta odnos še poglablja. Lahko se zgodi, da bomo z njimi še več sodelovali. Vemo, kakšen renome ima Dinamo v Evropi in za kakšne denarje prodaja svoje igralce.

Ker govoriva o Dinamu, ne moreva niti mimo prihodnosti Marka Tolića. Slednji v zadnjih dneh razmišlja o tem, da še ni obupal nad svojo prihodnostjo v zasedbi serijskih hrvaških prvakov. Kakšne so torej možnosti, da v naslednji sezoni ostane v Mariboru?

Sam vseeno menim, da velike. Dinamo ima izjemno močno ekipo, konkurenca je huda in verjamem, da jo bodo še zaostrili. Marko žal, bodimo realni, ne spada več v to kategorijo mladih igralcev, ki lahko na trgu dosežejo takšne vrednosti, kot se vrtijo v Dinamu. Mislim, da tudi “Tola” to ve.

V Mariboru se Marko počuti dobro, ima vse, kar si želi. Tudi naš interes pa je, da mu v prihodnosti odpremo vrata na še višji evropski nivo. Za našo ekipo pomeni ogromno. Seveda takrat, kadar je pravi. Njegova težava so bila prevelika nihanja. Pri tem smo potrpežljivi. Ima svoje mesto v Mariboru, ki si ga je zaslužil in ga bo zadržal, če bo pravi. Njegove možnosti za naslednji korak v Evropi so večje v Mariboru kot v Dinamu. Verjamem, da ga bomo še nekaj časa gledali na naših nogometnih zelenicah. Koliko časa? To je odvisno od njega.

Marko Tolić
FOTO: Jure Banfi.

Če še pogledujeva proti naslednji sezoni … Vicko Ožegović je ime, ki ga v slovenski nogometni javnosti nismo prav dobro oziroma ga sploh nismo poznali. Kako ste ga našli, zakaj ste ga pripeljali na preizkušnjo in kakšna je možnost, da ostane v Mariboru? Sploh glede na to, da je že trener Krznar namignil na to, da gre za fanta, ki ustreza njegovemu pogledu na nogomet …

Našo skavtsko službo postavljamo na novo in spremljamo ogromno igralcev. V prvi vrsti slovenske, potem pa tudi širšo okolico. Vicko je eden tistih, ki ima določeno dimenzijo, ki jo pri teh fantih redko vidiš. Je lačen nogometa, izžareva energijo, ki jo pogrešam pri slovenskih fantih. To je tisto, v čemer morajo izstopati mladi nogometaši.

Vsekakor smo ga želeli videti v živo. Spremljamo ga in imamo odlične odnose. Intenzivno pripravljamo na odhod Žana Vipotnika, to luknjo bo potrebno zapolniti. V našem prostoru žal ni veliko kandidatov, iščemo različne rešitve, na koncu pa je zame najbolj pomembna kvaliteta. Zanima me samo, ali je lahko nogometaš dodana vrednost za Maribor. Zaenkrat so naši vtisi pozitivni, v naslednjih mesecih pa bomo videli, kako se bodo razpletale stvari.

Govorite o slovenskih igralcih … Prejšnji teden so se v medijih pojavile informacije o tem, da je na vašem seznamu želja David Flakus Bosilj, omenjal se je tudi Ivor Ljubanović iz zagrebške Dubrave. Kakšen je vaš komentar na te informacije?

To sem prvič slišal. Spremljamo kar nekaj fantov, vemo, kakšna pravila prihajajo v naslednji sezoni. Iščemo pa kvaliteto. Že lani smo poizkušali z večinoma slovenskim kadrom napadati Evropo, a smo bili neuspešni. Vseeno mislim, da se naši fantje razvijejo nekoliko kasneje in da je samo s Slovenci Evropo težko uloviti.

Imam pa občutek, da Maribor znova postaja Maribor in da si nogometaši želijo priti k nam, kar me veseli. V nogometni šoli izvajamo korenite spremembe, mladi dobivajo vse več priložnosti tudi v prvi ekipi. Še vedno pa pogrešam, da so fantje bolj potrpežljivi. V nogometu je veliko dejavnikov, ki vplivajo na to, kdaj fantje pridejo v člansko ekipo.

Naša prioriteta ostaja domača šola, a vedeti moramo, da smo majhni in da izbora ni veliko. V Evropi pa poleg mladosti potrebuješ predvsem kvaliteto in izkušnje. Če povzamem, kar nekaj imen je zanimivih. Pustimo se presenetiti.

Omenjate mlade, ki prihajajo. Kakšen pa je status staroselcev Roka Kronavetra in Roka Sirka, ki jima po sezoni potečeta pogodbi. Kako vidite njuno prihodnost?

Bomo videli, z obema so stvari popolnoma odprte. Najbolj pomembno je, da ekipi dajeta to, kar si od njiju želim. Vse je odvisno od tega, kako bomo zaključili sezono. Vemo, kakšno pravilo prihaja prihodnjo sezono, vemo pa tudi, kako je postavljena finančna lestvica v Mariboru.

Ne vidim razloga, da ne bi nadaljevali skupne poti, je pa veliko stvari odvisno od sprememb v kadru, bodočih prestopov in tako naprej. Sta naša člana, v zaključku sezone pa bomo videli, kako in kaj.

Kakšen pa je status Nemanje Mitrovića, ki v zadnjem obdobju za Maribor praktično ne igra?

Vedno pravim, da so igralci sami svoji najboljši agenti. Na igrišču si izboriš ali prestop ali novo pogodbo. V Mariboru pa vedno iščemo tudi igralce s pravim karakterjem, fante, ki kažejo pripadnost klubu. Nemanja je po mojem mnenju eden od resnih kandidatov za prvo postavo, žal pa ima v tej sezoni precej težav s poškodbami.

Na koncu je vse odvisno od njega, ima še veljavno pogodbo s klubom. Sedli bomo za mizo in se pogovorili, kakšne so njegove želje in cilji. Je pomemben člen ekipe tako na igrišču kot tudi v slačilnici. Verjetno si pri teh letih želi igrati, moja želja pa je, da si to izbori na igrišču.

Zaradi koga še pričakujete, da bo poleti še zvonil vaš telefon?

Vsak prestopni rok je pester. Jan Repas je zagotovo zanimiv igralec, ki pa je po drugi strani precej specifičen. Malo je ekip, ki iščejo takšen profil igralca sredine igrišča, to je morda njegova smola v kontekstu naslednjega koraka v karieri. Za nas pa je izjemno pomemben. Moral bo ostati potrpežljiv, na silo iskati tujine ne gre.

Potem so tu še Ivan Brnić, Sven Šoštarič Karić in Aljaž Antolin, ki je že zelo mlad postal eden izmed nosilcev igre Maribora. Kar se tiče mladih … O Tinetu Čuku kličejo iz celotne Evrope, Marcel Lorber je zagotovo nekdo, ki bo v prihodnosti zelo pomemben člen prve ekipe. Tu je še Alen Dizdarević, ki je v smislu kreativnosti zelo poseben igralec. Pa Samo Pridgar, ki že zdaj konkurira za mesto vratarja prve ekipe.

Vemo, kaj je Maribor in kakšne so cene za naše igralce. Najbolj pomembno pa je, da ko nogometaši zapustijo Maribor, v novi sredini tudi ostanejo oziroma se obdržijo. V tem pogledu je Maribor v Sloveniji velika, velika izjema.