Rogaška pripravljena na elito

Nogomet 29. Mar 202310:00 0 komentarjev
Športni direktor Nino Ivačič in trener Oskar Drobne. Foto: Sportklub

Po izvrstnem prvem delu sezone in naslovu jesenskega prvaka druge slovenske lige so ambicije NK Rogaške močno narasle. V naslednji sezoni želijo v Rogaški Slatini gostiti tekme Prve lige Telemach. Rezultati so za mnoge presenečenje, a za klub so le dokaz dobrega dela.

Z naslovom jesenskega prvaka druge slovenske nogometne lige so v Rogaški dali vedeti, da mislijo še kako resno. Prva liga je realen cilj, ki bi lahko bil dosegljiv že letos. Vzdušje ostaja dobro, a kljub odličnemu prvemu delu sezone, je po slabšem uvodu v spomladanski del čutiti kanček skrbi glede na formo na zadnjih treh tekmah.

Rogaška se zdaj nahaja na drugem mestu 2. SNL. Domača poraza z Biljami in Triglavom nista bila načrtovana, vseeno pa klub ostaja vpet v boj za vrh. Za trenutno vodilnim Aluminijem z odigrano tekmo manj Rogaška zaostaja za točko. Obračun 22. kroga bodo varovanci Oksarja Drobneta odigrali v sredo, ko gostujejo pri Fužinarju.

Poleg tega se je klub iz vzhodnega dela Slovenije preko prvoligaša iz Sežane uvrstil v četrtfinale pokala Union, kjer je naslednji nasprotnik še en drugoligaš Bistrica.

Pod črto: športni direktor kluba Nino Ivačič z dozdajšnjim potekom sezone ne more biti razočaran: “Z rezultati smo zelo zadovoljni. Nisem prepričan, da smo jih pričakovali, smo si jih pa gotovo želeli. V sezono smo šli s ciljem uvrstiti se v prvo ligo. Pokal ni bil prioriteta, smo si pa želeli priti čim dlje. A zdaj bomo aktivno napadali napredovanje v polfinale.”

O pokalu Union:

Ivačič ostaja previden: “Zagotovo imamo možnosti, a Bistrica je v dobri formi. Imajo tudi novega trenerja, kar se pozna na rezultatih. Možnosti so 50/50.”

Glavni trener ekipe Oskar Drobne dodaja: “Sem trener, ki ne želi izgubiti nobene tekme. A odvisno je od tega, s kakšno ekipo razpolagamo. Mi smo naredili v poletnem prestopnem roku velik korak naprej. Dodobra smo razširili kader. Z dobrim delom in kvalitetnimi nogometaši se da narediti veliko. To smo pokazali jeseni. Rezultat takrat ni bil presenečenje. Uspel nam je niz 18 tekem brez poraza, od tega smo 16-krat zmagali. To ni bil slučaj.”

Oskar Drobne.

Ob tem pa poudarja, da je jesenski del povsem druga zgodba kot spomladanski. “Spomladi se začne novo prvenstvo. Vse ekipe imajo drugačen cilj. Igrali smo z Brinjem in Triglavom, ki se borita za obstanek. Ekipi sta povsem novi. Klubi, ki prihajajo k nam, nimajo kaj izgubiti. Zanje smo plen. Zato je pomemben psihološka moč kadra.”

Ambicije kluba so narasle, zdaj je cilj jasen. “Želimo se uvrstiti v prvo ligo. To je bil cilj že pred sezono. Temu primerno smo sestavili igralski kader. Pozimi smo se še okrepili. Pripravljamo tudi infrastrukturo za prvo ligo. Naslednje leto si želimo igrati med elito. Mislim, da smo na njo pripravljeni,” pravi Ivačič.

Rogaška ima trenutno tudi tri reprezentante. Rene Rantuša Lampreht in Nejc Gradišar sta bila vpoklicana v slovensko reprezentanco do 21 let, Nikita Ivanov pa prav tako v estonsko mladinsko izbrano vrsto.

Po Prvo ligo Telemach z izkušenim trenerjem

Lanskega 7. marca je Oskar Drobne po slabšem rezultatskem nizu zapustil NK Aluminij, kaj kmalu pa je našel novo službo. “Kontaktirali so me še isti dan. Hitro smo začeli s pogovori. Najprej ni steklo, a na skupno zadovoljstvo smo prišli do dogovora. Poznamo se že od prej, saj sem deloval kot trener v Rogatcu,” pravi Drobne in dodaja: “Na mizi ni bilo drugih ponudb, saj se je dogovor zgodil res hitro.”

Drobne je med letoma 2020 in 2022 sedel na klopi Aluminija, s katerim je igral tudi v Prvi ligi Telemach. Zdaj je trener Rogaške, prav proti klubu iz Kidričevega pa se bori za prvo mesto in neposredno uvrstitev v prvo ligo. Kako se spominja na obdobje pri Aluminiju? “Super izkušnja, ki bi jo z veseljem ponovil. Prva liga ima svoj čar. Klub ima odlično sredino in izvrstne pogoje za delo. Ve se, koliko lahko vlagajo, to tudi dobro delajo. Ob tem pa delaš brez pritiska. A na koncu nas rezultat ni spremljal. Do teh stvari v nogometu pač pride.”

Oskar Drobne še kot trener Aluminija.

“To, da poznam klub, s katerim tekmujemo za uvrstitev v prvo ligo, je lahko le plus. A z njimi se ne obremenjujemo. Imamo svoje probleme, svoje cilje. Vlagamo maksimalno koncentracijo in napore. Zaenkrat nam uspeva, upam, da bomo uspešni tudi v nadaljevanju.” – Oskar Drobne o boju z Aluminijem.

Vidi pa predvsem eno veliko prednost nasprotnikov: “Naši igralci nimajo veliko izkušenj z igranjem v prvi ligi. Pri Aluminiju je takšnih veliko. Ne moreš čez noč preskočiti treh stopnic. Sem zelo ponosen na fante, saj trdo delajo, imamo pozitivne vibracije, dobro kemijo. Moramo le vztrajati. Iz porazov se je potrebno naučiti.” Po slabšem uvodu v spomladanski del sezone (ena zmaga na treh tekmah) dodaja: “Največja težava je pritisk rezultata. Nimamo veliko izkušenih nogometašev, zato pa izkušnje nabiramo na težkih tekmah. To ni ne kriza, ne naključje. Je sestavni del nogometnega odraščanja.”

Drobne o tem, kako je zadovoljen z organizacijo kluba:

Drobne med prvo in drugoligaškim tekmovanjem razliko vidi predvsem v …: “… dinamiki vsega. Kako hitro si sledijo tekme, dinamiki igre, kakovosti nogometa, kvaliteti infrastrukture. Tu je velik preskok. A če hočeš v prvo ligo, je najbolj pomembno, da treniraš kot prvoligaš.”

Lestvica druge lige:

“Rogaška Slatina je nogometno mesto”

Za kraj s približno 5000 prebivalci bi bila uvrstitev kluba v prvo ligo nov dokaz športnega potenciala. Športni direktor Nino Ivačič zagotavlja, da je podpora nogometnemu klubu v kraju precejšnja: “Klub ima veliko podporo s strani lokalnega prebivalstva. To potrjuje tudi zadnji obisk na domači tekmi, ko na tribunah ni bilo dovolj prostora za vse. Imamo tudi podporo lokalne skupnosti. Rogaška je nogometno mesto, to se odraža na rezultatih, pričakovanjih, obisku, reakciji publike. Smo zadovoljni in veseli s podporo.”

Foto: Sportklub

V Rogaški Slatini imajo tudi ustaljenega košarkarskega prvoligaša. Rogaška je v sezonah 2014/15 in 2016/17 nastopila celo v finalu državnega prvenstva, kjer pa sta bila boljša šentjurski Tajfun in ljubljanska Olimpija. Je Rogaška Slatina vseeno nogometno mesto? “Rogaška je športno mesto, zagotovo tudi nogometno. Tudi košarka je pomembna, a nogomet je povsod številka ena. S košarkarskim klubom nimamo veliko povezav, smo pa bili skupaj pobudniki ustanovitve športnega oddelka gimnazije. Na ta način smo skušali vzpostaviti dobre pogoje za naš podmladek,” poudarja Ivačič.

Foto: Aleš Fevžer

O podmladku dodaja: “V preteklosti se v klubu mlajšim selekcijam ni dajalo veliko pozornosti. V zadnjem času smo želeli to spremeniti. Vzpostavili smo nogometno šolo, pripeljali smo izkušenega trenerja Aleša Kačičnika, ki je deloval tudi v tujini. Ima veliko izkušenj in je sedaj vodja nogometne šole ter trener mladinske ekipe. Rezultati se že kažejo, vse mlajše selekcije so v borbi za uvrstitev v državno ligo.”

Eden izmed pogojev za vstop v Prvo ligo Telemach naj bi v prihodnosti bila tudi ženska članska ekipa, ki pa je v Rogaški trenutno ni. “Interes je obstajal, a zaenkrat se je v dogovoru z lokalnimi klubi ustvarilo stališče, da podpiramo le žensko ekipo do 17 let v Rogatcu. Že prihajajo pobude na naš klub, da bi ustanovili člansko ekipo tudi v Rogaški Slatini. Glede na pravilo, da bi bila v prihodnosti ženska članska ekipa pogoj za prvo ligo, seveda razmišljamo o tem,” pravi Ivačič.

Športni direktor NK Rogaške Nino Ivačič o tem, kaj bi pomenila zgodovinska uvrstitev v prvo ligo:

Uvrstitev v prvo ligo predstavlja tudi izdatno finančno injekcijo

Ivačič pravi, da proračun kluba skupaj z mlajšimi selekcijami trenutno znaša med 400 in 500 tisoč evri. “Če pridemo v prvo ligo s člansko ekipo in katero od mlajših selekcij, bi se proračun povišal tudi za od 200 do 300 tisoč evrov. Računamo, da bi bilo nekje 800 tisoč evrov dovolj, da bi bili v prvi ligi konkurenčni, tudi z mlajšimi selekcijami.”

“Klub se financira s strani sponzorjev. Imamo 2 ali 3 večje sponzorje, tudi nekaj manjših. Gre za lokalna podjetja. Zaenkrat smo precej stabilni,” dodaja športni direktor.

Je trenutni stadion primeren za nastopanje v prvi ligi?

Rogaška svoje domače tekme igra v Športnem centru Rogaška Slatina. Objekt trenutno sprejme slabih 500 navijačev. “Danes stadion ni primeren za prvo ligo, a obstaja idejna zasnova, potrjena s strani Nogometne zveze Slovenije. Prav zato nam je zveza dala zeleno luč, da se prva liga lahko igra tukaj,” pravi Ivačič.

Dolgoročen cilj je jasen: “Želja kluba je, da dobi svoj nov stadion, to igrišče pa bi postalo trening center. A trenutno moramo reagirati hitro, zato je edina rešitev, da gremo v dograditev oziroma obnovitev tega objekta.” Kapaciteta bi se v tem primeru povečala na približno 1500 sedežev.

Foto: Sportklub
Foto: Sportklub

“Imamo eno igrišče z naravno, eno z umetno travo. Manjkata nam vsaj dve igrišči na pravi travi, da bi lahko normalno trenirali. A za izvedbo tekem prve lige, je ta zelenica primerna. Tribune se bodo nadgradile. Ni ovir, da tu ne bi igrali prve lige,” zaključuje Ivačič.

Igrišče je torej primerno, je tudi igralski kader? “Je na 70 odstotkih. Tekma v pokalu proti Taboru je bila specifična tekma (zmaga z 1:0). Nekatere odgovore smo dobili. Dinamika in fizika je za prvo ligo. A drugače je v Stožicah in v Ljudskem vrtu. Že sam ambient bi na igralce vplival povsem drugače. Kader je zelo zanimiv, bi pa bila potreba po kozmetiki, trenerja to vedno zanima. Marsikateri igralec je dve leti nazaj igral še v tretji ligi, zdaj pa se bori za prvo,” razmišlja Drobne.

Rogaško do konca sezone čaka še precej tekem: devet v drugi ligi, vsaj ena tudi v pokalu Union. 20. maja bo jasno, če se bodo v sezoni 2023/24 tekme Prve lige Telemach igrale tudi v Rogaški Slatini. Kot zanimivost dodajno, da je v sezonah 1991/92 in 1992/93 v 1. SNL igral Steklar iz Rogaške Slatine. Klub je leta 1999 neslavno propadel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!