Pred 26. krogom v PL: Za obstanek gre

Premier Liga 24. Feb 201714:25 > 14:30
Getty Images

26. krog v Premier ligi bo nepopoln. Polovica favoritov ta konec tedna ne nastopa, saj sta Southampton in Manchester United udeleženca finala Ligaškega pokala, ki bo v nedeljo na Wembleyju. Tako za prvenstvene obveznosti nimata časa. Manchester City in Arsenal pa zato v jok - kar najbrž ni res!

Popoln ali nepopoln – prihajajoči niz tekem povečini vse dejanske in tudi namišljene sile usmerja v opazovanje dogajanja na dnu tabele. Kritičnih trenutkov bo na pretek.

Začnimo pri zadnjem, pondeljekovem paru. Liverpool prihaja na King Power Stadium, kjer več ne gospoduje Claudio Ranieri. Eden od njegovih dosedanjih pomočnikov Craig Shakespeare bo tisti, ki bo aktualne prvake vodil s klopi. Odmevna odlovitev italijanskega veterana se počasi polega, kajti Leicester City se je odločil, da bo v Premier ligi poskusil obstati brez Ranierijeve taktične modrosti. Od te slavne iz lanske sanjske sezone v zadnjih mesecih tako ali tako ni ostalo kaj prida. Ranieri je svojo ekipo od jeseni naprej vodil zelo zmedeno. Taktične načrte so igralci pogosto dobivali komaj dve uri pred začetkom tekem. Leicester City je posledično igral brez pravega načrta, kar je bilo zelo očitno. V začetnih postavah so igrali tisti, ki na treningih niso bili med najboljšimi, spori med glavnim trenerjem, njegovimi pomočniki in tudi igralci so dosegli vrelišče. Najsi bo javnost zaradi brce namenjene Ranieriju še tako zgrožena, prava groza je v resnici dejstvo, da Leicester City v tem koledarskem letu v domačem prvenstvu še ni dosegel niti enega zadetka. Ali ga bo proti Liverpoolu in ali bo ena ali dve žogi v gostujoči mreži dovolj za osvojitev prepotrebnih točk pa je seveda debata, ki po novem z najboljšim trenerjem v lanskem letu na svetu po merilih FIFA nima več nič skupnega.

Leicester City je imel v sredo v Ligi prvakov v Sevilli neznansko srečo, da je izgubil z le 2:1. Na drugi strani je bila ekipa Liverpoola in njen strokovni štab v zadnjem tednu – prav blizu, torej na jugu Španije – na prepotrebnih aktivnih počitnicah. Liverpoolčani so na mediteranski obali najbrž še enkrat pogledali tudi posnetek edine krepostne Leicesterjeve predstave v tej sezoni, to je tiste domače zmage nad Manchester Cityjem, ki so jo lanski angleški šampijoni skovali v začetnih dvajsetih minutah ali s tremi raketnimi proti napada že v prvi četrtini srečanja. Ob tu naprej naj v povezavi s ponedeljkovim večernim derbijem velja le še tih prost razmislek vsakega od navijačev posebej.

Vodilni Chelsea gosti v zadnjih tednih prebujen Swansea City. Na Stamford Bridge se torej vrača Paul Clement, novi trener valižanskega premierligaša, ki je pred šestimi leti tam usepšno deloval kot pomočnik Carla Ancelottija. Pa ne le on. Eden od novih Clementovih pomočnikov je zdaj tudi Claude Makelele, ikona Chelseajeve ekipe iz srede minulega desetletja. To bo tudi obračun ekip, v katerih nastopata najuspešnejša strelca med obrambnimi igralci v ligi, to sta Marcos Alonso in Alfie Mawson. Oba sta vknjižila po tri zadetke. Prav na začetku lanske sezone je Swansea, sicer tedaj še v povsem drugačem režimu, z remijem presenetil tudi tokrat favorizirane domačine. To je bila tista tekma, na kateri se je Jose Mourinho znesel nad zdravnico Evo Carneiro in tako zanetil poces, ki se je končal z njegovim odpustom. Mimogrede. Predlansko obglavljenje Mourinha in to najnovejše Ranierija ima precej skupnih točk – najprej prvak, nato pa preveč samovolje, vzvišenosti in posledične površnosti, trenja, spori ter na koncu revolt igralcev – in prekinitev pogodbe o zaposlitvi ni daleč.

S še veliko večjo napoveodovalsko zanesljivostjo kot Chelsea bi moral v soboto zmagati Everton, ki gosti Sunderland. Izpadajoči Sunderland je namesto treninga na toplem za svoje igralce pripravil potovanje v New York, kjer so igralci in njihovi trenerji vadili v telovadnici, ob tem pa si ogledali tudi eno od tekem v košarkarski ligi NBA in obiskali še koncert rock velikanov Red Hot Chili Peppers. Uprava kluba pa je istočasno sporočila, da bo, ob morebitnem izpadu kluba iz Premier lige, odslovila pol trenerskega kadra, ki skrbi za mlajše selekcije. Če ste med navedenimi dejstvi zaznali rahlo neuravnoteženost, niste edini. Nogometni klub Sunderland je v hudih težavah, kajti uprava kluba se vede kot kura brez glave, igralci prvega moštva pa na premierligaških zelenicah – se bojim zapisati – prav enako. Če bodo v zasneženem New Yorku med njihovimi igralci utrjene prijateljske vezi pozitivno vplivale na njihove predstave, bo to za njihove navijače neizmerno veselje, vsekakor. A ko bo Everton v soboto boljši, bo kislih nasmeškov še precej več.

Hull City se je prav tako namenil izvleči se iz brezna, ki neučakano vabi v angleško drugo ligo. Tekma proti Burnleyju bo prvi del njihove februarsko-marčevske trilogije namenjene zaporednim bojem proti neposrednim tekmecem za izpad. Znano je, da je Burnley na gostovanjih tradicionalno neuspešen. Toda to dejstvo mora biti še enkrat dokazano. Obstaja utemeljen sum, da bo. To pomeni, da bo Hull City nadaljeval svojo malo-veliko samo-reševalno super-akcijo.

V Birminghamu, kamor pred obličje na sredini razpredelnice zacementiranega in zato sproščenega West Bromwicha prihaja ranljivi Bournemouth, bo prav tako napeto. Seveda predvsem v moštvu in na klopi gostov.

Pozna sobotna tekma bo v Watfordu, kjer naj bi po pričakovanju West Ham maščeval sramotni poraz, ki ga je doživel 10. septembra lani. Po zgodnjem vodstvu s 2:0 so si kovači iz nerazumljivega razloga prvoščili piknik, ki jih v obračunu z mestnimi tekmeci je na koncu stal poraza s 2:4.

V nedeljo se bo Tottenham zaradi nerodnega dokočnega izpada iz evropskih tekmovanj najbrž znesel nad Stoke Cityjem ter tako po porazu na zadnjem ligaškem nastopu na Anfieldu utrdil odločenost, da se zapodi za vodilnima Chelseajem in Mancester Cityem. Slednji prav zdaj zaradi pravze v urniku trenira v toplem Dubaiju. Tottenham z zmago Manchester City lahko znova točkovno prehiti. Najbrž si tabor trenerja Mauricia Pochettina ta čas glasno dopoveduje, da to zmore. Nenazadnje je obe ekipi, ki sta ta trenutek uvrščeni nad njim nedavno na domačem White Hart Laneu pošteno premikastil.

Namesto deset tokrat osem srečanj, živčnost pa taka kot da bi jih bilo osemnajsti, kaj!