Angleške nogometne sodnike v šolo vzeli piloti

Nogomet 24. Nov 202314:26 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Z Otoka prihaja nadvse nenavadna vest, da je Zveza profesionalnih nogometnih sodnikov (PGMOL) za pomoč pri višanju standarda sojenja poklicala letalske pilote. V angleški premier ligi že daljše obdobje težave povzroča predvsem VAR, ki postaja vse večja tarča glasnih kritikov.

Piloti britanske letalske družbe British Airways so bili angažirani predvsem z namenom izboljšanja komunikacije sodnikov premier lige med pregledi z VAR-om, poroča The Times. Do sodelovanja je prišlo po dvoboju Tottenhama in Liverpoola, na katerem so sodniki zaradi slabe komunikacije nepravilno razveljavili zadetek redsov.

Pilota Chris Heaven in Pete Nataraj sta v predstavitvi pred sodniki izpostavila pomembnost večje jasnosti in natančnosti pri izražanju, z minimalnim številom dodatnih zlogov in izločitvijo nepotrebne uporabe neformalnega jezika.

Angleški sodniki so zadnje obdobje pod vse večjim pritiskom. Napake so prepogoste. Foto: Profimedia

Ob nepravilno razveljavljenemu golu Luisa Diaza, čemur je pripomogla kaotična komunikacija med VAR-om in sodnikom na igrišču, je bilo mogoče v zvočnem posnetku pogovorov slišati uporabo izrazov kot so “bravo fantje” in “hvala, kolega.”

V predstavitvi sta pilota poudarila, da je potrebno podobne nepotrebne komentarje izločiti iz komunikacije in se osredotočiti na jasne informacije. Piloti se pred vzletom sporazumevajo s številnimi posamezniki in so pogosto v komunikaciji z operaterji, ki jim angleščina ni materni jezik. Potreba po jasnosti in natančnosti je tako zgolj še večja. Enako bi moralo veljati med nogometnimi sodniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!