Uvod za pozabo – najboljši Slovenec šele na 70. mestu

Smučarski teki 24. Nov 202311:55 0 komentarjev
Anže Gros
Anže Gros. Foto: Aleš Fevžer

Slovenski smučarski tekači so v kvalifikacijah sprinta na uvodu v novo sezono svetovnega pokala ostali brez izločilnih bojev. Na Finskem so nastopili Vili Črv, Miha Šimenc in Anže Gros, slednji je bil med trojico najboljši na 70. mestu.

Anže Gros je kvalifikacije na 1,4 km dolgi progi v klasičnem koraku končal na 70. mestu z 12,09 sekunde zaostanka za zmagovalcem, Švedom Marcusom Gratejem. Vili Črv je na 73. mestu zaostal 13,54 sekunde, najizkušenejši slovenski tekač Miha Šimenc pa je z zaostankom 14,77 končal na 76. mestu.

Zmagal je Norvežan Erik Valnes, drugi je bil Francoz Richard Jouve, tretji pa Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, ki je lani užival rekordno sezono, v kateri je na 28 tekmah vpisal 20 zmag, osvojil pa tudi kristalna globusa tako za skupni kot sprinterski seštevek.

Za Valnesa je to druga posamična zmaga v svetovnem pokalu. Najboljši je bil novembra 2020 prav tako v Ruki.

V povsem nordijsko obarvanem ženskem finalu, kjer so prevladovale kar štiri Švedinje, je bila najhitrejša Ribom, pred rojakinjo Jonno Sundling in Norvežanko Kristino Stavaas Skistad. Ribom je slavila tretjič v svetovnem pokalu po lanskih zmagah v Ruki in Lillehammerju.

Presenetljivo je še ena Švedinja, Maja Dahlqvist, lanska zmagovalka skupnega seštevka v sprintu, izpadla v kvalifikacijah s 34. mestom. Zmagovalka kvalifikacij, Finka Jasmi Joensuu je bila v finalu zadnja, šesta.

V ženski konkurenci slovenskih tekačic na prvi tekmi svetovnega pokala ni bilo na startu, bosta pa Eva Urevc in Anja Mandeljc tekmovali na prihajajočih tekmah na razdaljo.

V soboto bo na vrsti tekma na 10 km v klasičnem slogu, v nedeljo pa še na 20 km s skupinskim startom v prostem slogu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!