Priložnost za slovensko smučanje na smetišču

Alpsko smučanje 14. Nov 202310:38 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Ali ste vedeli, da obmorski Köbenhavn, ki bo zaradi petkove kvalifikacijske tekme med Dansko in Slovenijo, na kateri si četa Matjaža Keka že lahko zagotovi nastop na Euro 2024, omogoča tudi alpsko smučanje?

“Dokažimo, da nismo le smučarji,” so se na prehodu v novo tisočletje ob prvi slovenski nogometni pravljici pogosto šalili slovenski reprezentanti, oklepajoč se športne stigme na področju nekdanje skupne države. Prav zaradi tega so bolj kot o smučarjih govorili o ‘skijaši’. Časi so se od takrat močno spremenili. Zimski športi sicer ostajajo del slovenskega športnega DNK-ja, pa čeprav je z novimi generacijami, odmikanjem od razpada SFRJ, posledičnim razmahom slovenskega športa in prepoznavnostjo v globalno najbolj vidnih panogah krilatica o nacionalnem športu močno zbledela.

Nogometna reprezentanca se je znašla na pragu novega zgodovinskega uspeha, to je drugega preboja na evropsko prvenstvo in skupno četrte uvrstitve na veliko tekmovanje. Prva zaključna žogica se četi Matjaža Keka ponuja že v petek. Zmaga na Danskem namreč prinaša vozovnico za Euro 2024. O gostovanju Köbenhavnu, kamor se kapetan Jan Oblak in druščina odpravljajo v četrtek, smo in bomo v našem mediju obširno poročali. Na tem mestu pa ponujamo zanimivo povezavo med nogometom in smučanjem. V danski prestolnici.

Smučanje nad dansko prestolnico. Foto: Gučiverimages

Prizorišče petkove tekme bo sloviti Stadion Parken, ki je že dobra tri desetletja tudi dom nacionalne reprezentance, med drugim pa je bil tudi eno od prizorišč zadnjega Eura. Vsega 10 kilometrov od stadiona lokalnega kluba, ki nastopa v ligi prvakov in je minuli teden šokiral Manchester United, pa se v industrijsko-pristaniškem delu nahaja Amager Bakke. Arhitekturno-športnorekreacijski presežek obiskovalcem ponuja – smučanje.

Za severnoevropske države so sicer značilne mnoge smučarske dvorane, v kateri ob težavah na evropskih ledenikih vse bolj pogosto trenirajo tudi slovenski reprezentanti. Toda omenjeni Amager Bakke oziroma Copenhill omogoča smučanje na prostem, in sicer na umetni podlagi oziroma kombinaciji plastike in trave. Gre za smučarski park, ki obsega 16 tisoč kvadratnih metrov, proga, obdana z vlečnico in tekočim trakom, pa je ob višini 85 metrov dolga slabih 500 metrov.

Objekt, ki z vrha ponuja razgled na glavno mesto Danske, je bil kot 675 milijonov evrov težka naložba odprt leta 2017. Smučarka proga se vije deloma po strehi obrata za proizvodnjo toplote in električne energije iz odpadkov, deloma na ostankih smetišča in nekdanje sežigalnice. Ob smučanju, kakršnega poznajo tudi v Veliki Britaniji, objekt ponuja še pohodniško pot in plezalno steno.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!