Celjani bodo znova aktivni na trgu, mimo Rožmana ne morejo

Nogomet 22. Dec 202115:00 2 komentarja
Foto: Jure Banfi

Lagali bi, če bi dejali, da je rusko-celjski nogometni projekt takojšnja zgodba o uspehu. Instantna, kot je instantna kava - če si jo le zaželite, jo lahko dobite v nekaj sekundah. Nogometni svet je seveda precej drugačen, kot je svet uživanja toplih napitkov. Majhne, hitre zmage obstajajo, a resnično uspešne zgodbe so najpogosteje dolgoročne. In tako na svoje delo gledajo tudi v vodstvenih strukturah nogometnega kluba Celje.

Življenje skozi številke je včasih zelo kruto. A še posebej v športu, absolutno pa v nogometu, so številke tiste, ki so tako zelo pomembne. Radi rečemo, da rezultat nikoli ne laže, čeprav se pri tem dobro zavedamo, da gre včasih zgolj za rek, za puhlico, ki ne drži popolnoma. Saj veste, tekma se lahko konča z 1:0 za nasprotnika, čeprav je naša ekipa proti njegovim vratom sprožila trideset strelov. Takšen pač je nogomet. In tudi zato ga imamo tako radi.

Rezultati in številke ruskih investitorjev v NK Celje pred prazniki ne navdajajo z veselim božičnim razpoloženjem. Prej nasprotno. 7. mesto in 22 osvojenih točk na 20 tekmah je precej manj, kot so v vodstvu kluba iz mesta ob Savinji pričakovali in nenazadnje tudi napovedovali. Z generalnim direktorjem celjskega prvoligaša Valerijem Kolotilom smo potegnili črto pod jesenski del sezone, v katerem so Celjani odigrali nekaj dobrih tekem, a tisto, kar je izostalo, je bil rezultat.

“Gradimo novo ekipo in potrebujemo določen čas. Žal nam še ne uspe sestaviti dobre tekme v celoti, včasih zelo dobro odigramo 20, 25 minut, včasih celoten polčas, ne sestavimo pa celotne tekme. Pozitivnih trenutkov je bilo nekaj, sem pa zelo razočaran, da smo izgubili nekaj tekem, na katerih smo bili boljši nasprotnik. Prepoceni smo prejemali zadetke, na drugi strani pa smo imeli v trenutkih, ko smo dominirali, preveč težav z realizacijo naših priložnosti,” ocenjuje generalni direktor NK Celje.

Valerij Kolotilo z rezultati prvega dela sezone nikakor ni zadovoljen. Foto: Uroš Skaza

Za nameček so se Celjanom v zaključku jesenskega dela nakopičile še poškodbe in okužbe s koronavirusom. “Precej tekem je na žalost izpustil Žan Medved, ki je eden izmed vodij ekipe. Za zdaj nam res ne gre tako, kot smo si začrtali, a priložnosti bo še dovolj, smo šele na polovici.”

Ime novega trenerja bo zagotovo znano do 3. januarja

Celjani so sezono začeli z Agronom Šaljo, ki je ekipo lani rešil celo pred izpadom v drugo ligo, a nato v precej prenovljeni ekipi ni uspel vzpostaviti prave kemije med strokovnim štabom in nogometaši. Vrhunec trenj na tej relaciji se je zgodil sredi septembra, ko je Šalja ob zamenjavi Žana Medveda svojega varovanca, ki ni bil najbolj zadovoljen nad dejstvom, da mora na klop, pošteno “zagrabil” in mu napel nekaj ostrih besed.

Po slovesu Šalje in prihodu Simona Šešlarja je vzdušje postalo bolj sproščeno, tudi rezultati so bili vsaj nekaj časa precej boljši. A tekma v Domžalah oziroma nepričakovan poraz proti Radomljam (2:3), za katerega je delno s fantastičnim zadetkom poskrbel Gedeon Guzina, je vzpenjajočo krivuljo grofov znova obrnil navzdol. Končalo se je z nizom petih celjskih tekem brez zmage in iskanjem novega trenerja. Glede na ambicioznost ruskih vlagateljev, bo izbira naslednjega kandidata za celjsko klop v njihovi zgodbi morda celo ključna.

Imamo seznam kandidatov, uradno bomo ime novega trenerja objavili po novem letu. Imamo mlado ekipo in želim si trenerja, ki zna delati z mladimi nogometaši. Trenerja, ki zna razvijati talente. Z mladimi moraš delati dvakrat več kot s starejšimi nogometaši in želim si trenerja, ki je delaven in uživa v nogometu. Smo blizu končni odločitvi, v zadnjem krogu,” s skrivnostnim nasmehom na ustnicah razmišlja Valerij Kolotilo.

V medijih smo kot kandidata za celjsko klop omenjali predvsem eno ime – Simona Rožmana. Generalni direktor Celja priznava, da je nekdanji strateg Celja, Domžal, Rijeke in Maribora eden od kandidatov za trenutno eno najbolj zanimivih služb v slovenskem nogometu. “Ni pa edini, tu je še nekaj imen iz tujine. Ampak zagotovo pa spremljamo Simona Rožmana, nikakor pri naši izbiri ne moremo mimo njega.”

Razumemo, da so vsi vpleteni akterji glede povratka Simona Rožmana na klop Celjanov še skrivnostni, a iskreno bomo presenečeni, če se Štorovčan ne bo vrnil v klub, v katerem je začel svojo trenersko kariero. Foto: Uroš Skaza

Celjani bodo znova aktivni na nogometni tržnici

Grofje so v prvem delu sezone dosegli 21 zadetkov. Redkeje so mreže nasprotnikov stresali le nogometaši Tabora (19), Aluminija (19) in Brava (18). Alfa in omega celjskega prvoligaša v zimskem premoru načrtuje določene okrepitve, ki bodo te številke precej dvignile. Celjani bodo tudi na januarski nogometni tržnici zelo aktivni.

Celjski strelci v tej sezoni Prve lige Telemach: Ivan Božić 5, Žan Medved 4, Tamar Svetlin 3, Tjaš Begić, Žan Zaletel, Ester Sokler vsi 2 zadetka, Amadej Brecl, Jon Šporn in Žan Benedičič po en zadetek.

“Iščemo nove okrepitve, res je, manjka nam še kakšen napadalec. Imamo še dve, tri pozicije, ki jih želimo okrepiti. Iskali bomo stabilnost v ekipi, ki je manjkala tudi zato, ker so nas precej zdelale poškodbe. Našli bomo rešitve.”

Filozofija nakupovanja mladih nogometašev za zdaj še ni prinesla rezultatskega učinka, celjski projekt je naletel tudi na nekatere kritike. A Valerij Kolotilo poudarja, da se v klubu želijo ukvarjati predvsem z mladimi nogometaši, ki imajo velik potencial za razvoj.

“Če pogledamo denimo Žana Zaletela, je mlad nogometaš, a ima že precej izkušenj. Takšne igralce si želimo, dodali bomo tudi kakšnega starejšega, da najdemo ravnotežje v ekipi. Trenutno nam to ravnotežje morda res manjka, ampak naša želja je delo z mladimi, perspektivnimi nogometaši, ki se bodo lahko razvijali in ekipo dvignili na evropski nivo.”

Pot v Evropo lahko vodi tudi skozi pokalno tekmovanje

Cilj Celjanov ostaja igranje v evropski sezoni 2021/2022. Priložnost se jim ponuja tudi skozi pokalno tekmovanje, kjer so se grofje že uvrstili v polfinale – čaka jih gostovanje v Kopru. Za dober drugi del sezone bo ključno tudi to, da se bodo nova imena, tako trenerska kot tudi tista na zelenici, ekipi pridružila čim prej, če bo le mogoče že na začetku priprav.

“Ekipa se zbere 3. januarja, prej kot bomo imeli nove nogometaše na treningih, lažje bo. A v nogometu te stvari težko načrtuješ do potankosti, se bomo pa potrudili, da te zadeve čim prej rešimo. Želja je zmagati vsako tekmo, od našega cilja, ki je Evropa v naslednji sezoni, ne odstopamo,” še izpostavlja Valerij Kolotilo.


Načrti so torej zastavljeni, če ne bo velikih presenečenj, bomo predstavniki sedme sile v prvih dneh januarja v Celju zbrani na novinarski konferenci Simona Rožmana, ki bo predstavil še ime kakšnega novinca v celjskem dresu. Potem pa … sezona je še dolga, evropske ambicije pa ima v slovenskem nogometnem prostoru vsaj šest klubov.

Zaključimo takole, če vprašate nas, komaj čakamo, da dogajanje na slovenskih zelenicah znova zaživi, kajti zgodb, ki jih bomo spremljali skozi drugi del sezone, je za celo zakladnico. Pa naj še kdo reče, da slovenska liga ni zanimiva …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje