Lipovac: Aluminij bo vedno igral v ligi, ki si jo pribori na igrišču

NK Aluminij bo v novi sezoni igral v Prvi ligi Telemach.

V Kidričevem bodo v sezoni 2023/24 znova spremljali Prvo ligo Telemach. Aluminij se je z uspehom v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev prve lige zasluženo dokopal do zadnje vstopnice in se med elito vrača po vsega eni sezoni v drugoligaški konkurenci.

‘Šumari’ so že četrtič igrali v dodatni kvalifikacijah in dočakali prvo zmago v skupnem izidu. Šele petič se je zgodilo, da je drugoligaš izločil prvoligaša, Aluminij pa si je s tem zagotovil osmo sezono v Prvi ligi Telemach. V Kidričevem so po izpadu iz elite ostali zvesti trenerju Robertu Pevniku, ki je člansko ekipo prevzel ob koncu sezone 2021/22, a mu na koncu v borbi za obstanek ni uspelo. Pevnik je sploh prvič v karieri v vlogi trenerja izpadel in nato s sodelavci takoj pljunil v roke ter v nedavno končani sezoni napadel vrh 2. SNL.

Robert Pevnik v sezoni 2021/22 Aluminija ni uspel ohraniti med elito, ga je pa tja ekpsresno vrnil.

Aluminij je v drugoligaški konkurenci osvojil drugo mesto in za Rogaško, ki si je zagotovila neposredno uvrstitev v Prvo ligo Telemach, zaostal za štiri točke. V Kidričevem bi lahko uvrstitev med elito slavili že po rednem delu sezone, a je ekipa v zadnjih dveh krogih zapravila ‘pole position’, kar je s svojimi varovanci izkoristil Oskar Drobne in prvoligaški nogomet vrnil v Rogaško Slatino.

V Kidričevem so sicer za sezono 2022/23 sestavili zelo zanimivo in mlado ekipo, ki je bila v povprečju stara dobrih 22 let. Med nosilc igre je bilo kar nekaj Slovencev, osrednja figura Pevnikovega Aluminija pa je bil kapetan Nik Marinšek. Napadalno usmerjeni vezist je sezono sklenil kot drugi strelec 2. SNL, prav on pa je na povratni tekmi v Novi Gorici s sijajnim golom s peto zapečatil usodo štirikratnih državnih prvakov. Ob Marinšku so izstopali še poljski napadalec Daniel Skiba, hitri krilni napadalec Marko Brest, zelo dobro sezono pa je imel tudi hrvaški vratar Tibor Banić.

Predvsem okrog Marinška in Bresta se bo poleti smukalo največ snubcev, a v Aluminiju zagotavljajo, da bodo sestavili konkurenčno ekipo. “Marko Brest in Nik Marinšek sta odigrala odlično sezono. Ampak gre samo za dva od 20 igralcev, ki so prav tako igrali zelo dobro ali odlično. Če temu ne bi bilo tako, bi s tako mlado ekipo, ki je v povprečju stara 21 let, težko dosegli tak rezultat. Želja kluba je vsekakor, da oba ostaneta pri nas in ekipi pomagata tudi v naslednji sezoni. To ni nobena skrivnost. Gre za mlada in perspektivna fanta. Če pa se pojavi priložnost, da naredita korak naprej v karieri in bi tudi klub prejel ustrezno nadomestilo, pa ne vidim težav, da ne bi prišlo do dogovora,” o najbolj vročih posameznikih razmišlja športni direktor Aluminija Miran Lipovac.

Lipovac: Zadržati želimo vse igralce

Še pred zaključkom rednega dela 2. SNL se je po nogometnih koluarjih veliko govorilo o finančnih težavah Aluminija, ki so vezane predvsem na sponzorska sredstva podjetja Talum. Kar nekaj je bilo namigov, da bi se lahko ‘šumari’ odpovedali prvoligaški vstopnici, a se to ni zgodilo. Takoj po povratni tekmi je pred Sportklubovo kamero stopil trener Robert Pevnik in zatrdil, da bo Aluminij v sezoni 2023/24 zagotovo igral v Prvi ligi Telemach.

“Naše finance so zastavljene tako, da pokrivamo naše delovanje. Zagotovo Prva liga Telemach prinaša izziv. Vedno si postavimo visoke cilje, to velja tudi zdaj. Primerno ciljem pa se znamo tudi organizirati do te mere, da na koncu dobimo licenco za tisto ligo, katero si priborimo na igrišču,” o Prvi ligi Telemach razmišlja Lipovac, ki je znova potrdil, da bodo šumari v prihodnji sezoni igrali med slovensko elito: “Brez skrbi lahko potrdim, da bo Aluminij igral v Prvi ligi Telemach.”

Lipovac je zdaj pred zahtevno nalogo – po besedah Roberta Pevnika mora namreč sestaviti ekipo, ki se bo uspešno borila celo za kaj več kot samo za obstanek. Pevnik bo skoraj zagotovo izgubil Danijela Šturma, ki je bil v Aluminij posojen s strani Maribora, pogodbe pa se iztečejo še vsaj šestim igralcem (Luka Petek, Luka Koblar, Daniel Skiba, Hrvoje Črčnec in Tomislav Jagič). Lipovac o sestavi ekipe pravi: “Naša želja, da bi zadržali praktično vse igralce. Če bomo uspeli, bomo videli. Nekaj igralcev je bilo k nam posojenih. Posoje so bile več kot uspešne za vse tri vpletene strani. Želeli bi zadržati vse, težko bo, stremimo pa k temu, da bomo s klubi prišli do uspešnih dogovorov.”

Dobra novica za Aluminij je odlično delo z mladimi. Mladinska ekipa je v prvi slovenski mladinski ligi osvojila visoko četrto mesto. Kot kaže je ta generacija zelo nadarjena, ima pa Aluminij nekaj več težav v kadetski selekciji, ki je v prvi ligi osvojila 11. mesto. Glede na finančno stanje se bo Aluminij zagotovo upiral na mladinsko šolo, ki jo že nekaj časa uspešno vodi nekdanji slovenski reprezentančni vratar Mladen Dabanović. “S kakšnim manjšim spodrsljajem v predhodnih letih smo vedno skrbeli za to, da čim večje število igralcev pridobimo iz lastne nogometne šele. V tem trenutku bodo vsaj štirje igralci dodatno priključeni prvi ekipi. Začnejo z ničle, popolnoma enako kot ostali. V kolikor bodo že sedaj lahko pomagali prvi ekipi nam leta ne predstavljajo ovir.”

Zgodovina Aluminija med slovensko elito

Klub iz Kidričevega, ki je bil vselej sinonim za odlično delo z mladimi, je prvič med slovensko elito zaigral v sezoni 2012/13. Sledil je takojšen izpad, čeprav je ekipa v tistem tekmovalnem letu prvič v svoji zgodovini zaigrala v polfinalu Pokala Slovenije. Po treh drugoligaških sezonah se je Aluminij med elito vrnil leta 2016 in tam ostal do konca sezone 2021/22. Do danes je še štirikrat igral v polfinalu Pokala Slovenije, zadnjič se je to zgodilo letos, najboljša prvoligaška uvrstitev pa je visoko peto mesto iz sezone 2019/20. Takrat so Šumari za vsega eno zmago zaostali za zgodovinsko uvrstitev v evropska tekmovanja. Pri uspehih je potrebno dodati še zgodovinsko uvrstitev v finale Pokala Slovenije v sezoni 2017/18, ko je Aluminij, ki ga je takrat vodil Oliver Bogatinov, na zadnji stopnički nadigrala Olimpija (6:1).

Aluminij v Prvi ligi Telemach:

  • Sezona 2012/13: 10. mesto v ligi in polfinale Pokala Slovenije.
  • Sezona 2016/17: 9. mesto v ligi in četrtfinale Pokala Slovenije.
  • Sezona 2017/18: 8. mesto v ligi in finale Pokala Slovenije.
  • Sezona 2018/19: 6. mesto v ligi in polfinale Pokala Slovenije.
  • Sezona 2019/20: 5. mesto v ligi in polfinale Pokala Slovenije.
  • Sezona 2020/21: 8. mesto v ligi in 1/8 finala Pokala Slovenije.
  • Sezona 2021/22: 10. mesto in 1. krog Pokala Slovenije.

Aluminij je v sezonah v prvoligaški konkurenci uveljavil tudi nekaj zelo zanimivih posameznikov. V ospredje zaradi visoke odškodnine stopa vezist Dejan Petrović, ki je dvakrat zaigral tudi za slovensko reprezentanco, poleti pa bo zapustil dunajski Rapid in zaigral za hrvaško Rijeko. Ob Petroviću se zagotovo dobro spomnimo še Francesca Tahiraja, Ivana Konteka, Luke Štora, Lovra Cveka in pa tudi Mihaela Klepača, ki je kasneje z golom v Ljudskem vrtu Muri pristreljal naslov. “Na Hrvaško oziroma v tujino bomo pogledali šele v primeru, če v lastni šoli in v slovenskem prostoru ne bomo našli primernih igralcev za dosego naših ciljev. V kolikor bi potem na tujem našli igralci, da je tako perspektiven, da bi mu naša liga in Aluminij predstavljala odskočno desko, bomo seveda pogledali tudi na tuje,” o delovanju Aluminija v prihodnosti še dodaja Lipovac.

Nik Marinšek Aluminij Nik Marinšek Aluminij
Foto: NK Aluminij/Facebook
Foto: Aleš Fevžer
Foto: NK Aluminij
Foto: NK Aluminij/Facebook
NK Aluminij NK Aluminij
FOTO: Aleš Fevžer
Foto: NK Aluminij

V prihajajoči sezoni bo za Aluminij zelo pomemben že poletni prestopni rok in kasneje dober začetek Prve lige Telemach. V zadnji sezoni so ‘šumari’ v Pokalu Pivovarna Union in na obeh tekmah dodatnih kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach dokazali, da se lahko enakovredno kosajo s prvoligaši. Na tem bodo zagotovo gradili samozavest. S hitro nabranimi točkami bi lahko zasedba Roberta Pevnika kasneje igrala bolj sproščeno, vsekakor pa bo v boju za obstanek, v katerega bo skoraj zagotovo vpleten tudi Aluminij, v novi sezoni morda še bolj napet kot v zadnji.