Januarja je konec, kdo (pre)dolgo čaka na okrepitve?

Nogomet 31. Jan 202412:45 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

31. januar je datum, ki ga ima marsikateri nogometni akter z rdečo barvo večkrat podčrtanega v svojem koledarju. To je namreč dan, ko se koledarsko zaključi januarska nogometna tržnica, a ta 'simbolika' že nekaj časa v praksi ni več v veljavi. Datumi, ko se zaključi medsezonsko trgovanje, se razlikujejo od države do države, tudi slovenski klubi imajo tako še kar nekaj časa, da prestopni rok izpeljejo po svojih željah.

Strategije, s katerimi slovenski prvoligaši nastopajo na zimski nogometni tržnici, so vselej različna in odvisne od številnih finančnih in rezultatskih dejavnikov. Tudi letos so tako nekateri klubi večinoma že zaključili z januarskimi nakupi (Celje, Maribor), spet drugi to intenzivno počnejo v teh dneh (Mura, Koper), najdemo pa tudi moštva, ki so v januarju prestopno bolj ali manj neaktivna (Olimpija).

Tisti, ki so že sestavili moštva za drugi del sezone, so prednost pridobili predvsem zato, ker bodo novinci do začetka nogometne pomladi dodobra uigrani z moštvom. Tisti, ki čakajo na zadnje minute prestopnega roka, pa računajo na to, da bodo lažje ujeli kakšno ‘veliko ribo’, ki bo ostala brez želenega prestopa in bo pristala na selitev v slovenski nogomet.

Zimski prestopni rok se počasi zaključuje, a ni ga še konec. Foto: Guliverimages

V vsakem primeru se slovenskim klubom z zaključkom trgovanja še ne mudi. Čeprav je danes 31. januar, to za klube v Prvi ligi Telemach ni datum, ki bi jih pretirano vznemirjal. Zimski prestopni rok pri nas namreč traja vse do 15. februarja, kar pomeni, da bodo klubi lahko trgovali tudi v tednu po tem, ko se bo že nadaljeval slovenski prvoligaški ples.

Zaključek prestopnih rokov v državah po Evropi

Anglija, Nemčija, Francija, Italija, Španija: 1. februar

Hrvaška: 15. februar

Avstrija: 6. februar

Madžarska: 14. februar

Srbija: 16. februar

Bosna in Hercegovina: 25. februar

31. januarja bodo prestopni rok zaključili le v nekaterih manjših prvenstvih po Evropi in na Portugalskem ter v Grčiji.

Kaj še lahko pričakujemo?

Glede na to, da je bila za zdaj precej neaktivna, bi se lahko v nadaljevanju zime prebudila Olimpija, kjer v lovu na Celjane trener Zoran Zeljković pričakuje nove moči in dodaten dvig kvalitete. Očitno s prestopi niso zaključili še niti v Muri, bolj zaključene pa so kadrovske križanke Celjanov, Mariborčanov in tudi Domžalčanov, ki bodo očitno drugi del sezone pričakali brez večjih kadrovskih sprememb. Od klubov v boju za obstanek je za zdaj najbolj aktivna Rogaška.

Zima je relativno skromna tudi z vidika prodaj iz slovenskih klubov v tujino. Tu je bila za zdaj najbolj uspešna Mura, ki ji je s prestopom Dardana  Shabanhaxhaja v Rubin iz Kazana uspel rekorden milijonski prestop. Dvesto tisoč evrov je s prestopom Maksa Barišića v Maribor zaslužil tudi Koper, bržkone pa bo to zimo rekordno zaslužila tudi Rogaška, ki se pripravlja na prodajo Nejca Gradišarja.

Podrobnejšo analizo prestopnega roka in napoved drugega dela sezone Prve lige Telemach, ki se nadaljuje 10. februarja, pripravljamo za našo sobotno temo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!