Ljubljani je za Evropo vseeno, Bratislava pa za te tekme živi

Foto: Profimedia

Leto 2023 bo v zgodovino ljubljanske Olimpije zapisano kot eno izmed najuspešnejših koledarskih obdobij. Dvojno domačo krono iz lanske sezone so namreč zmaji poleti nadgradili v prvi nastop v skupinskem delu evropskih tekmovanj, kjer jih jutri zvečer čaka izjemno pomemben izziv. Tekma s Slovanom iz Bratislave bo namreč v veliki meri odgovorila na vprašanje, ali bodo zeleno-beli v konferenčni ligi tekmovali ali samo nastopali. Pred evropsko poslastico smo se pogovarjali s slovaškimi novinarskimi kolegi.

Glede na poznavanje anemičnosti ljubljanskega nogometnega občinstva smo po septembrskem plesu kroglic skupin konferenčne lige v slovenski nogometni javnosti razmišljali nekako takole. Imena tekmecev, kot so Lille, Slovan Bratislava in Klaksvik še zdaleč niso zagotovilo za razprodan stadion Stožice in evropske spektakle, je pa žreb skupine ljubljanski Olimpiji ponudil možnost, da se konkurenčno bori za uvrstitev v evropsko pomlad. In, kar še zdaleč ni nepomembno, z zbiranjem točk tudi polnjenje klubske blagajne.

V tej luči zeleno-bele jutri čaka morda celo najpomembnejša tekma te evropske jeseni. Slovaški prvak Slovan Bratislava je namreč neposreden tekmec zmajev za uvrstitev v izločilne boje in morebitna zmaga slovenskih prvakov bi njihove delnice v iskanju evropske pomladi močno povečala. Pred tekmo smo se ob robu novinarske konference Olimpije pred jutrišnjim dvobojem pogovarjali s slovaškimi novinarskimi kolegi, ki v četrtkovem večeru pričakujejo izenačen spopad dveh precej enakovrednih moštev.

“Lille je favorit skupine. Potem sta tudi Slovan in Olimpija, ki se bosta borila za drugo mesto. Slovan je bolj izkušena ekipa z zelo organizirano obrambo. Zelo nevarni so v protinapadih. Olimpija ima v obrambi težave, več kvalitete pa ima v napadu. Uspeha se lahko nadeja le v primeru, če bo v obrambi odigrala brez napak. Te Slovan zelo učinkovito kaznuje, ima zelo hitra krila in veliko kreativnih nogometašev na sredini in v napadu,” poudarja novinar Dennik Športa Vladimir Pančik.

Zmaji so v prvem krogu konferenčne lige izgubili proti Lillu, lahko prve evropske točke osvojijo proti Slovanu? Foto: Profimedia

Navijači Slovana so nori na Evropo

Čeprav se bo torej v Stožicah spet pisala zgodovina Olimpije, napovedi kažejo na to, da bomo težko govorili o pravem nogometnem spektaklu. Prodaja vstopnic za tekmo namreč napoveduje, da bodo navijači Olimpije spet razočarali svoje ljubljence, povsem drugače pa so očitno razpoloženi slovaški navijači, saj je gostujoči sektor že razprodan (1.200 mest). Za navijače Slovana bodo tako na voljo še dodatni sedeži v Stožicah in skupna številka privržencev slovaških prvakov naj bi zrasla na številko 2.000.

“Navijači Slovana so nori na Evropo in so izjemna podpora ekipe. V lanski sezoni je moštvu uspelo nekaj neverjetnih preobratov in to je sprožilo pravo evforijo. Podpora je bila fenomenalna. A tako je samo v Evropi, na prvenstvenih tekmah je na stadionu le tri ali štiri tisoč navijačev. To, da v Ljubljano na evropsko tekmo prihaja več tisoč slovaških navijačev, pove vse. V slovaškem nogometu sicer nismo vajeni takšnih navijaških prizorov, to je res nekaj neverjetnega, to je čar Evrope,” poudarjajo naši slovaški sogovorniki.

Kaj lahko se zgodi, da bodo Stožice jutri bolj modre kot zeleno-bele. Foto: Profimedia

Osebna izkaznica – Slovan Bratislava

Ustanovljen: 1919

Število državnih naslovov: 21 (rekord)

Največji uspeh v Evropi: Prvaki pokala pokalnih zmagovalcev (1965)

Lani v Evropi: Zmagovalci skupine v konferenčni ligi, izpad v šestnajstini finala proti Baslu

Vrednost na Transfermarktu: 15,4 milijona evrov

Trener: Vladimir Weiss

Kapetan: Vladimir Weiss mlajši

Najboljši strelec v tej sezoni: David Strelec (6 golov)

Tolić? Je dober strelec, a še ni dodana vrednost

S Slovanom iz Bratislave se v Slovenijo vračata dva ‘stara znanca’ slovenskega nogometa. Dobesedno domov se vrača nekdanji branilec Olimpije Kenan Bajrić, ki je v tej sezoni nezamenljiv del obrambe slovaških prvakov, potem ko je zadnji dve sezoni preživel na posoji pri ciprskem Pafosu.

Kenan Bajrić je k Olimpiji prestopil kot mladinec Interblocka, med letoma 2013 in 2018 pa za zmaje odigral 129 tekem in dosegel šest zadetkov. Foto: Aleš Fevžer

V želji po popravljenem vtisu pa se v Ljubljano vrača tudi Marko Tolić. Slednjega so sicer navijači Olimpije, čeprav je bil lani član Maribora, ohranili v lepem spominu. V lanskem finalu pokala je namreč na naravnost epski način s ‘panenko’ zastreljal enajstmetrovko za zmago vijolic, na koncu pa so se tudi pokalne lovorike veselili zmaji.

Zapravljena enajstmetrovka Marka Tolića

Tolić po sezoni ni ostal v Ljudskem vrtu, čeprav so si Mariborčani tega še kako želeli. Namesto tega je za novo domovanje izbral Bratislavo, kjer mu gre v tej sezoni pri Slovanu zelo dobro. Hrvaški vezist je na 15 tekmah v tej sezoni že dosegel pet zadetkov in dodal še eno asistenco. Kakšen vtis je pustil v začetku svoje slovaške epizode, preverimo pri naših slovaških kolegih.

Marko Tolić ima pri Slovanu vse pomembnejšo vlogo, a naših slovaških novinarskih kolegov za zdaj še ni prepričal. Foto: Profimedia

“Tolić je v klub prišel kot zamenjava za Giorgija Chakvetadzeja. Zamenjati tega nogometaša pa ni enostavna naloga. Chakvetadze je zelo hiter in kreativen nogometaš, ki je s svojo sposobnostjo povezovanja igre celotno moštvo naredil boljše. Tolić je drugačen profil, je bolj učinkovit pred vrati in ima boljše statistične številke kot Chakvetadze, a ni nogometaš, ki bi na igrišču delal takšno razliko. A napreduje iz tekme v tekmo in dokazal je, da zna dosegati zadetke. Težava je v tem, da ni standarden v formi. Nekatere tekme odigra odlično, druge slabše,” še zaključujejo zbrani slovaški novinarji.