Maribor v boj za novo zmago brez ključnega branilca

Nogomet 25. Apr 202420:03 0 komentarjev
nogomet nk maribor ante šimundža
Foto: Jure Banfi

V krogu, ko se bo prvič že odločalo o prvaku Prve lige Telemach, bo Maribor, najbolj vroča ekipa pomladi, gostoval v Domžalah. Ante Šimundža zagotavlja, da bodo vijoličasti do konca sezone igrali odgovorno in skušali priti do vseh možnih 12 točk.

Domžale so v zadnjem krogu znova presenetile Celjane in vsaj nekoliko začinile boj za naslov, tokrat pa se bo rumena družina skušala dobro predstaviti še proti Mariboru, ki je v spomladanskem delu Prve lige Telemach najkonkretnejši in predvsem zelo kompakten. 16-kratni prvak je, če ne upoštevamo treh ‘prejetih’ golov za zeleno mizo, v tem delu sezone v ligi prejel le pet zadetkov in kaže podobo, ki obeta.

“Pričakujem tekmovalnega nasprotnika. Vemo, da je mladost njihov zaščitni znak. Čaka jih domača tekma, želeli bodo igrati napadalno in zagotovo nam ne bo lahko,” pred srečanjem z Domžalami razmišlja trener Maribora Ante Šimundža, ki bo tokrat prisiljen spremeniti začetno enajsterico. V obrambi je do konca sezone ostal brez Lana Vidmarja, ki se je pozimi iz drugoligaša Bistrice preselil v Ljudski vrt in navdušil. “Lan Vidmar bo zaradi poškodbe manjkal en mesec. To pomeni, da je že končal to sezono. Razplet je glede na potek dogodko dober zanj in za nas,” o stanju osrednjega branilca razkriva Šimundža.

Domžale so v zadnjih tednih večkrat izpostavljene zaradi neverjetnih golov, ki jih v glavnem dosega Jošt Pišek. “Kot zunanji opazovalec bi rekel, da je to mešanica vsega skupaj. Vemo, da golov ni, če ni napak. Ob tem jih niti brez indivudalne ali kolektivne kvalitete,” o napadalnem potencialu rumene družine dodaja Šimundža.

Tekma Domžal in Maribora je na sporedu v soboto ob 20:15. Obračun si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu, s prizorišča pa se vam bomo javili že pol ure pred začetkom tekme, ko za vas pripravljamo zanimiv studijski del.

Ante Šimundža
Ante Šimundža. Foto: Jure Banfi

O čem je pred tekmo še govoril Ante Šimundža?

O pripravah na tekmo z Domžalami.

Po tekmi z Rogaško je sledila analiza. V normalnem tedenskem ritmu smo se pripravili, se pogovorili o stvareh, ki so bile dobre in o tistih, ki niso bile ter to skušali na treningih popraviti. Od četrtka naprej smo osredotočeni samo na Domžale. Pričakujem tekmovalno tekmo. Vemo, da je mladost njihov zaščitni znak. Čaka jih domača tekma, želeli bodo igrati napadalno in zagotovo nam ne bo lahko.

O stanju v slačilnici in poškodbah.

Stanje v ekipi je pozitivno z izjemo Lana Vidmarja, ki bo zaradi poškodbe manjkal en mesec. To pomeni, da je že končal to sezono. Glede na potek dogodkov, je takšen razplet zanj in za nas dober, saj bi lahko bilo veliko slabše. Lan se bo vrnil na začetku priprav za novo sezono.

O spremembah v obrambi pred tekmo z Domžalami.

Po mojem mnenju se ekipe ne rotira, ko igra dobro. Če so igralci dobri, si zaslužijo priložnost, potem je tukaj še utrujenost in poškodbe. Imamo dve ali tri različne variacije. Danes smo jih že začeli preiskušati, jutri bomo nadaljevali z delom in nato bom sprejel končno odločitev.

O stanju Luke Uskokovića, ki je že dalj časa odsoten.

Luka je začel trenirati z nami. Poškodba mu žal ni dovolila hitrejšega povratka. Za to tekmo še ne bo pripravljen.

O taktiki in postavi za tekmo z Domžalami.

Imamo različne možnosti. Trenutno bi bilo še nepošteno govoriti o tem, kako bomo igrali proti Domžalam, saj še nismo preskusili vseh variacij. Iskali bomo najbolj pozitiven odgovor, ne samo za omenjeni položaj, ampak za celotno ekipo.

O revoluciji v obrambi, ki je v spomladanskem delu državnega prvenstva v igri prejela le pet golov.

Glede na jesenski del sezone me lahko ta podatek veseli. Temu segmentu igre smo posvetili ogromno časa. Delali smo na mentalnem dojemanju same tekme. Ves čas je potrebno biti na nivoju. Najbolj me veseli odziv igralcev in to kako izgleda obramba. Igralci igrajo dobro in v tem tudi uživajo. Dejstvo je, da je obramba zelo pomemben del igre.

Jošt Pišek je v zadnjih tednih nase opozoril s številnimi spektakularnimi goli. Bo navdušil tudi proti Mariboru? FOTO: Jure Banfi.

O neverjetnih golih Domžal v zadnjih tednih.

Kot zunanji opazovalec bi rekel, da je to mešanica vsega skupaj. Vemo, da golov ni, če ni napak. Ob tem ni zadetkov, če ni indivudalne ali kolektivne kvalitete. Zato gre za mešanico vsega. Njihove mladosti, kvalitete in tudi napak nasprotnikov. Se pa strinjam, da so dogodki z zadnjih tekem specifični, saj so bili zadetki zares kreativni in to je tudi opozorilo za nas.

O bitki za naslov prvaka.

Na žalost mi nismo v igri za naslov, bomo pa dali vse od sebe, da bi na zadnjih štirih tekmah vedno zmagali. Pomembno je, da vedno razmišljamo samo o vsaki naslednji tekmi.

O prihodnosti Maribora in o tem, kako bo izgledala ekipa v sezoni 2024/25.

Jaz imam v glavi zelo jasno sliko, kaj in kako ter kdo bo igral za Maribor v naslednji sezoni. A morate se zavedati, da nas čakajo še štiri tekme do konca. V igri je še 12 točk in to lahko zelo spremeni našo sezono, ki, če smo iskreni, ni takšna kot smo si želeli, a je naša trenutna smer prava. To je pomembno za prihodnost. Štiri tekme so še veliko, pred nami so še štirje tedni, v igri je še veliko točk, zato še ne razmišljamo o koncu sezone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!