Na pragu slovenske lige novi tuji vlagatelji

Nogomet 16. Nov 202212:11 1 komentar
FOTO: Aleš Fevžer.

Na uho so nam prišle informacije, da je štirikratni državni prvak ND Gorica pred prevzemom s strani bolgarske finančne skupine, ki ima z delovanjem v nogometu že precej izkušenj. Preverili smo jih pri novopečenem predsedniku štirikratnih slovenskih nogometnih prvakov Urošu Blažici. Izvedeli smo tudi, da je bil pred kratkim blizu vrnitve v Novo Gorico Tim Matavž.

O zanimanju Bolgarov, ki imajo v lasti Lokomotiv Plovdiv in francoskega drugoligaša Niort, smo slišali že pred časom. Zdaj naj bi skupina, na čelu katere je Adam Sotkov, nogometni del pa vodi nekdanji bolgarski nogometni sodnik in poslovnež Tasko Taskov, v smeri prevzema Gorice naredila prve korake. Zato smo informacije preverili v vrhu novogoriškega nogometnega kluba.

Uroš Blažica. FOTO: ND Gorica.

“Ni res, da so stvari tik pred koncem, je pa res, da je angleško podjetje z bolgarskimi lastniki izkazalo interes. Toda do realizacije je še daleč. Nismo naredili še niti prvega koraka. Zbiramo ponudbe, do konca leta se želimo odločiti, kako in kaj,” nam je povedal predsednik ND Gorica Uroš Blažica.

Naših informacij, da je ponudba Bolgarov, s katerimi naj bi v klub prišel tudi nekdanji nogometaš Manchester Cityja in Juventusa Valerij Božinov, že sprejeta, prvi mož Gorice ni želel potrditi. Z izbiranjem vlagateljev je bržčas previden tudi zaradi slabe izkušnje, ki so jo imeli v Novi Gorici pred leti z Italijani.

“Prezgodaj je. Iščemo ljudi, ki bi bili pripravljeni prevzeti prvo ekipo in vložiti denar v klub. Koliko? Toliko, da bo zagotovljeno finančno stabilno delovanje kluba za naslednja tri leta. Do zdaj smo prejeli sedem ponudb. Vse so iz tujine,” je Blažiča razkril, da bo v Gorico v prihodnosti najverjetneje vstopil tuj kapital.

“Ampak ne zato, da bi v klub pripeljali svoje ljudi in menjavali zaposlene. Želimo, da z ustreznim partnerjem poskrbimo za nadaljnji razvoj prve ekipe in nogometne šole. Na tem že delamo. V zadnjem času smo se ukvarjali predvsem z licenciranjem in z nekaterimi najbolj kritičnimi zadevami, ki so povezane z delovanjem. Zdaj delamo na finančni situaciji. Želimo si, da bi stvari do konca leta uredili,” pravi prvi mož Elektro Primorske, ki je na čelu Gorice pred enim mesecem nasledil Harija Arčona.

V novogoriški Športni park prihajajo tujci. FOTO: Aleš Fevžer.

Dolgovi? Bilo je že huje

Kakšni so dolgovi Gorice, ni želel povedati, a pravi, da ni prehudo. “V preteklosti so bili dolgovi že višji. Želimo čim prej urediti te zadeve in prestaviti v višjo prestavo. Trenutno smo nekje na 750 tisoč letnega proračuna. Že v naslednjem letu, če bomo obstali v prvi ligi, želimo proračun povečati na 1,5 do dva milijona evrov,” je Blažica napovedal boljše čase, ko Gorica, zgodovinsko eden najuspešnejših klubov v slovenskem nogometu, ne bo več mislila le na obstanek med prvoligaši in bo lahko napadala višje cilje.

Za konec je nekaj besed namenil še športnemu delu ekipe. Gorica je v prvih 17 krogih osvojila enajst točk in je skupaj s sežanskim Taborom na zadnjem mestu lestvice. Zadnje tri prvenstvene tekme je izgubila. “Rezultati niso pravi, a trenerju zaupamo, saj gre za pravega, strokovnega sodelavca, ki pozna tukajšnji prostor. O tem ni nobene dileme. Zdi pa se mi, da je igralski kader premalo povezan in premalo verjame, da zmore veliko več,” nam je še povedal Blažica.

Tim Matavž je iz Gorice odšel leta 2007. FOTO: M24.si

Dogovarjali so se o prihodu Tima Matavža

Prav na igralskem kadru športni direktor Admir Kršić že pospešeno dela in išče rešitve, da bi imel trener Miran Srebrnič v nadaljevanju sezone konkurenčnejšo ekipo. V to, da bi spet zaigral za Gorico, je skušal prepričati tudi nekdanjega reprezentanta Amedeja Vetriha, ki pa ni preklical svoje odločitve o koncu kariere.

Še bolj odmeven bi bil prestop, za katerega se je trudil in bil celo blizu realizacije. V Gorico je želel vrniti še enega njenega otroka, nekdanjega golgeterja PSV Eindhovna, Vitesseja in Groningena Tima Matavža. “Dogovarjali smo se za posojo, toda Ciprčani so postavili previsoko ceno, zato je zadeva padla v vodo. Upam pa, da se v prihodnosti vrne. Po Josipu Iličiću bi bil to še en lep impulz za slovensko ligo,” nam je povedal Kršić.

Matavževa vrnitev je bila v igri predvsem v obdobju, ko je bil na Cipru na stranskem tiru in za Omonio sploh ni igral. Zdaj so se zadeve spremenile. V Nikoziji so zamenjali trenerja, strelec desetih golov za Slovenijo pa spet igra. Na zadnji tekmi je zabil tudi gol.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje