Popravek: ‘Nova laž vodstva Olimpije, tudi navijači mu obračajo hrbet’

Nogomet 22. Maj 202416:32 0 komentarjev
Igor Barišić
Igor Barišić. Foto: Aleš Fevžer

Pri ŠD NK Olimpija Ljubljana so se preko pooblaščene odvetniške pisarne odzvali na naše nedavne zapise. Na podlagi zahteve za objavo nasprotnih dejstev in popravka objavljamo odgovor ljubljanskega kluba.

Pri Olimpiji so se odzvali na članek o postopku pri Mednarodni nogometni zvezi. Ob stališču, da je bilo poseženo v ”interese in pravice” kluba, so poslali zahtevek za objavo nasprotnih dejstev in popravek članka.

Popravek objavljamo v celoti.

“V zvezi s člankom z naslovom ‘Nova laž vodstva Olimpije, tudi navijači mu obračajo hrbet’, objavljenem dne 6. 5. 2024 na spletnem portalu ‘sportklub.n1info.si’, Olimpija pojasnjuje, da so bile terjatve med Olimpijo in Riero predmet obravnave v dveh postopkih pred FIFA, pri čemer se je postopek na zahtevo Alberta Riere, v katerem je bila izdana odločna FIFA z dne 3. 5. 2024, pričel šele v letu 2024 in se zato izjava Igorja Barišića iz leta 2023 na navedeni primer sploh ni nanašala.

Izjave NK Olimpija in njenih predstavnikov v oktobru 2023 (glej npr. Izjava za javnost – NK Olimpija) so se nanašale na zahteve Alberta Riere za plačilo bonusov po pogodbi v znesku 22.300 evrov, ki jih je NK Olimpija že v celoti plačala ter na neutemeljeno izstavljen račun Alberta Riere, ki je brez podlage v pogodbi od Olimpije zahteval plačilo “dodatnih stroškov” v znesku 16.461,01 evra, kar je Olimpija zavrnila, Albert Riera pa nato plačila ter “dodatnih stroškov” v postopku pred FIFA v letu 2024 niti ni zahteval in tako že sam potrdil neutemeljenost računa, ki ga je izdal Olimpiji. Olimpija je v letu 2023 predmetne neutemeljene in sporne zahtevke Alberta Riere kot sporne predala v presojo na FIFA in UEFA, ki nista na strani Olimpije v tej zvezi ugotovili nobenih kršitev. Izjave Olimpije in Igorja Barišića iz leta 2023, na katere se referira objavljen članek, so bile torej v celoti neresnične.

Tudi ne drži, da je FIFA odločila v celoti v korist Albert Riere v postopku v letu 2024, v katerem je bila izdana odločba FIFA dne 3. 5. 2024. Albert Riera je namreč v tem postopku zoper Olimpija vložil tožbo, s katero je zahteval plačilo zneska 34.300 evrov plus DDV in pripadajoče zamudne obresti, Fifa pa je z odločbo prisodila Albertu Rieri zgolj plačilo približno tretjine tega zneska (12.000 evrov), saj je Albert Riera v pretežnem delu še pred izdajo odločbe svojo tožbo v pretežnem delu že sam umaknil in s tem potrdil neutemeljenost svojega zahtevka za ponovno plačilo bonusov, ki mu jih je Olimpija že pred tem v celoti plačala.

Prisojeni znesek z odločbo FIFA z dne 3. 5. 2024 s strani Olimpije Albertu Rieri ni bil plačan, ker je bil pobotan z denarnimi kaznimi, ki so bile zaradi ravnanj Alberta Riera izrečene v disciplinskih postopkih ne samo s strani Olimpije, ampak tudi NZS, in sicer zaradi žaljivih in diskriminatornih izjav ter nešportnega vedenja Alberta Riere. Razlogi, zaradi katerih FIFA ni potrdila pobota ter kazni, pa zaenkrat še niso znani, saj odločitev FIFA z dne 3. 5. 2024 ne vsebuje obrazložitve. Tako je v tej fazi vsekakor najmanj preuranjena trditev, da naj bi bile izrečene kazni pred črko Fifinih zakonov neveljavne, saj je znano le, da je FIDA odrekla možnost pobota teh kazni. Vsekakor pa tudi odločitev FIFA še ni pravnomočna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!