Provokacije? Zdaj ni čas zanje, bo pa kmalu

Nogomet 29. Feb 20245:00 > 7:15 4 komentarji
Mario Kvesić
Mario Kvesić. Foto: Jure Banfi

Vrača se tja, kjer je pisal najlepše poglavje svoje kariere. Mario Kvesić je bil v lanski sezoni ena prvih violin Olimpije, ko je ta osvojila dvojno slovensko krono, zdaj pa se v povsem drugačni vlogi s Celjani znova podaja v zmajevo gnezdo. A njegov cilj je enak kot lani, 32-letnik želi postati slovenski državni prvak.

Na stadionu Stožice je Mario Kvesić odigral nič koliko pomembnih tekem, na katerih je bil eden najboljših, če ne najboljši posameznik na igrišču.

Večino dvobojev je odigral kot član Olimpije, barve zmajev je branil v dveh obdobjih, enega pa tudi že kot nogometaš Celja, ko je lani avgusta z grofi ob gostovanju pri zeleno-belih odigral prvi polčas tekme, preden ga je v strnjenem evropskem ritmu preizkušenj trener Albert Riera povlekel na klop. Španec si je luksuz, da Kvesiću ponudi nekaj odmora, lahko privoščil tudi zato, ker je njegovo moštvo že po polovici tekme vodilo z 2:0. Na koncu pa so Celjani Olimpijo ugnali s 4:2.

Joao Henriques in Albert Riera
Nazadnje sta Olimpijo in Celje v Stožicah vodila povsem druga trenerja kot danes. Albert Riera je premagal Joaa Henriquesa. Foto: Aleš Fevžer

Kljub drugačnemu statusu ne beži od odgovornosti

Zdaj se Kvesić v Ljubljano vrača v popolnoma drugačni vlogi, kot jo je bil vajen iz časov Olimpije. Takrat je bil praktično nezamenljiv del Rierove Olimpije, v trenutnem obdobju pa je pri Celju postavljen v vlogo rezervista. Razlog so predvsem poškodbe, s katerimi se ubada praktično vse od svojega prihoda v mesto ob Savinji.

“V tem obdobju se borim predvsem s kontinuiteto tekem. Trudim se ostati zdrav, potem lahko pride tudi prava forma. Sam sem tisti, ki si nalaga pritisk. Ne želim bežati od odgovornosti, tako vstopam v vsako tekmo. V Celju imamo izvrsten kader, konkurenca je zdrava, imamo več vodij, ki lahko ekipo potegnejo naprej. To je ključno za moštvo, ki ima visoke cilje,” svoj pogled pred prvo ‘tekmo sezone’ v pogovoru za Sportklub strne Mario Kvesić.

Gol Kvesića proti Kopru

Vrnitev bo čustvena, a cilj je jasen

Olimpijina sezona 2022/2023 bo za vselej zapisana v zgodovino ljubljanskega kluba. Zmaji so v prestolnico ob koncu tekmovalnega obdobja prinesli obe domači lovoriki, Mario Kvesić pa je bil eden izmed najpomembnejših akterjev pohoda zeleno-belih na slovenski nogometni prestol. A jasno, mostove, ki jih je zgradil z navijači Olimpije, je poleti porušil s tem, ko je trenerju Albertu Rieri sledil v Celje.

“Lanska sezona je bila res zelo uspešna, osvojili smo dvojno krono. Vedno se je lepo, hkrati pa tudi čustveno vrniti v Ljubljano. A zdaj branim barve Celja, če bom dobil priložnost, želim ekipi pomagati na igrišču, da se vrnemo na zmagovalna pota. Želimo osvojiti tri točke in se približati našem cilju. To pa vemo, da je naslov prvaka,” o prepletu preteklosti s sedanjostjo razmišlja Kvesić.

Mario Kvesić
Lani je blestel v majici Olimpije, zdaj je velik rival zmajev. Foto: Aleš Fevžer

Večja motivacija, kot si mislimo

Ta sezona lahko prinese nogometašu iz Širokega Brijega tudi prav poseben dosežek. Slovenski prvak lahko postane drugič zapored in to z dvema različnima kluboma. Skozi debato Kvesić odločno poudari, da to še zdaleč ne bi bila majhna stvar.

“V našem prostoru, na nogometnem Balkanu, se premalo cenimo. Slovenska liga še zdaleč ni slaba. Ta drugi naslov je večja motivacija, kot si mislite. Nikoli ni biti enostavno prvak, sezona je dolga, izzivov je veliko, nagrada pa je ogromna. Vemo, da je naslov naš veliki cilj in dali bomo vse od sebe, da pridemo do njega. Če nam to uspe, bom res zelo srečen,” priznava Kvesić.

Mario Kvesić proti Aluminiju
Mario Kvesić odkrito cilja na to, da bo še drugo sezono zapored slovenski državni prvak. Foto: Aleš Fevžer

Za provokacije bo čas po tekmi

Kakorkoli obrnemo, je Mario Kvesić v lanski šampionski sezoni Olimpije z nekdanjimi soigralci iz Ljubljane stkal tesne vezi, ki so prerasle v prijateljstvo. V zaključku pogovora nas tako zanima, ali je ta teden v zasebnih pogovorih že padla kakšna provokacija pred sobotnim derbijem.

“Zelo iskren bom. Ne, nikakršna!” se nasmeje Kvesić. “V teh dneh se sploh ne pogovarjamo. Verjetno so tudi oni popolnoma osredotočeni na derbi, takšne debate bodo najbrž na vrsti po njem. Takrat si bomo več pisali in se klicali,” v šaljivem tonu zaključuje navadno zelo resni nogometaš Celja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje