Realnost: Večna tekmeca si ne moreta privoščiti igralca Rogaške

Nogomet 3. Feb 202411:34 2 komentarja
Zoran Zeljković in Ante Šimundža bosta morala na nov dvoboj počakati malce dlje, kot je bilo sprva načrtovano. Foto: Jure Banfi

Prestop Nejca Gradišarja v madžarski Fehervar je še en dokaz tega, da Olimpija in Maribor v trenutni finančni realnosti nista sposobna več ujeti nogometašev, ki se prebijejo v ospredje na zelenicah Prve lige Telemach.

Prodaja Nejca Gradišarja v madžarski Fehervar FC bo za NK Rogaška posel, o katerem je lahko klub, ki je še pred nekaj sezonami igral tretjeligaški nogomet, doslej samo sanjal.

Blagajna Slatinčanov bo namreč bogatejša za kar 400.000 evrov, na to pa so vezani še različni bonusi in odstotki od naslednje prodaje, kar v praksi pomeni, da črno-belim ne bo ušel pol milijonski znesek.

Takšen prestop je v prejšnjih letih manjšim slovenskim klubom uspel zelo redko. V preteklosti je bila namreč navada, da so izstopajoči posamezniki manjših sredin Prve lige Telemach naslednji korak v karieri naprej našli v vrstah velikih slovenskih rivalov – Maribora in Olimpije. A to že nekaj časa ni več uveljavljena praksa. Razlog je namreč, da si največja slovenskega kluba takšnih odškodnin, kot jih danes lahko v tujini dobijo tudi majhni slovenski prvoligaši, enostavno ne moreta privoščiti.

Včasih se je našel denar za Elekeja, Požeg Vancaša, Repa …

Nekoč so tako vijolice kot zmaji znali odpreti denarnico za odkup nogometašev iz domače lige, ki so močno opozorili nase. V času ‘debelih krav’ zgodnjega obdobja Milana Mandariča je Olimpija od Gorice Blessinga Elekeja odkupila za skorajda milijonski znesek, Maribor je precej zajetne odškodnine plačeval za Rudija Požega Vancaša, Rajka Repa (oba Celje) in Etiena Velikonjo (Gorica).

Blessing Eleke bo bržkone še dolgo ostal interni rekorder, ko je govora o odškodnini znotraj slovenske lige. Foto: SPS

Tudi letos sta sicer večna rivala zapravila nekaj denarja za novince, ki so prišli iz domače lige. Olimpija je približno 100.000 evrov odštela Aluminiju za Marka Bresta, Maribor še enkrat toliko Kopru za prestop Maksa Barišića. A zneskov, ki bi dosegli pol milijonski seštevek, ne vijolice ne zmaji niso več zmožni plačati za okrepitev. To dokazuje tudi primer Nejca Gradišarja, ki je bil tarča obeh največjih slovenskih klubov.

Oba rivala hitro spoznala, da je cena previsoka

“Nejca Gradišarja sem spremljal precej časa, zanimiv mi je bil že dolgo, je pa v tem času naredil velik preskok. Ko je postal zanimiv, je postal tudi nedostopen za Maribor. Vzpostavil sem že kontakte, toda ko smo dobili potrditev, da napreduje v pravi smeri, je bilo prepozno, saj imamo mejo, do kod Maribor lahko gre,” je v svežem pogovoru za Večer razkril športni direktor Marko Šuler.

Marko Šuler je odkrito priznal, da je podrobno spremljal Nejca Gradišarja. Foto: Jure Banfi

Športni direktor Rogaške Nino Ivačič pa je v nedavnem pogovoru za Sportklub poudaril: “Zanj obstaja veliko zanimanja, dobili smo tudi eno konkretno ponudbo. Po njem povprašujejo predvsem klubi iz tujine, iz Slovenije se s ponudbo ni javil še nihče. No, razen Olimpije, ki je povpraševala po njem, a je šlo zgolj za neformalno poizvedovanje. Ne verjamem pa, da je Olimpija sposobna plačati toliko, kot zahtevamo zanj. Koliko pričakujemo? Odvisno, kdaj bo odšel. Že zdaj ali šele poleti.”

In medtem ko Maribor in Olimpija v svoje vrste zaradi finančne omejenosti vabita predvsem proste nogometaše oziroma tiste, ki ob neposrečenem dokazovanju v večjih klubih iščejo nov izziv, bi si takšno odškodnino seveda zlahka privoščili Celjani, kar so nenazadnje dokazali z odkupom Žana Karničnika iz bolgarskega Ludogorca. In ker je denar sveta, sploh pa nogometa, vladar, ni nič čudnega, da se finančno razmerje moči zelo jasno odraža tudi na prvenstveni lestvici.

Slovenski prvoligaški ples se nadaljuje 10. februarja. Tudi s prenosi na Sportklubu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje