Riera o težavah Olimpije: To je zapravljanje časa

Nogomet 7. Okt 202212:04 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Nogometaši Olimpije se v tem tednu pripravljajo na tekmo 12. kroga Prve lige Telemach, ko se bodo v ljubljanskem derbiju v nedeljo udarili z Bravom. Pred dvobojem v Šiški je slovensko športno javnost včeraj sicer razburkala vest, da naj bi se zmaji zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti znašli pod drobnogledom Uefe, obetala naj bi se celo kazen v obliki izgube točk na prvenstveni lestvici. A kot je danes na novinarski konferenci zatrdil trener Olimpije Albert Riera, se strokovni štab in igralci s tem ne ukvarjajo.

Na včerajšnje dogajanje v Olimpiji, ki naj bi ji zaradi neplačanih dolgov do nekdanjih trenerjev – Sava Miloševića, Dina Skendra in Roberta Prosinečkega – grozila finančna kazen, obenem pa naj bi vodilnemu moštvu Prve lige Telemach odvzeli tudi dve oziroma sedem točk na prvenstveni tabeli, so se najprej odzvali pri Nogometni zvezi Slovenije. Pri krovni organizaciji so umirili strasti in potrdili, da Olimpija zaenkrat ostaja brez kazni, kmalu pa so se na situacijo odzvali tudi pri klubu. V zapisu za javnost so vse skupaj označili za poskus destabilizacije kluba pred derbijem z Mariborom, ki sledi prihodnji konec tedna. Z vodstvom kluba pa se ne strinjajo navijači zeleno-belih, ki so se oglasili na družbenih omrežjih in vse skupaj označili za vojno.

Pred tekmo z Bravom, ki si jo boste na Sportklubu 1 lahko ogledali to nedeljo ob 15. uri, se je na današnji novinarski konferenci pred lokalnim ljubljanskim derbijem na celotno situacijo odzval tudi trener Olimpije Albert Riera. Španec je na vprašanje Sportkluba, koliko je zadnje dogajanje vplivalo nanj in na igralce, odgovoril z besedo “nič”.

“Zakaj? Ker ne želim zapravljati energije za nekaj, kar ni v mojih rokah. Kar se ne dogaja na igrišču, me ne zanima. Prvič, situacija ni v mojih rokah, to niso moji problemi. Zakaj bi se boril proti 30 ljudem? Zagotovo bom izgubil. Tudi če bi zmagoval, je ogromno deležnikov, s katerimi bi se moral ukvarjati: nogometna zveza, evropska zveza … To me enostavno ne zadeva, situacije ne morem spremeniti.

Kar lahko storim, je, da to ekipo naredim zmagovalno in zmagujem tekme. Ostalo je … Vsi klubi imajo svoje težave. Mi skušamo rešiti svoje. Za to imamo ljudi v pisarnah. Ne morem storiti ničesar. Moji treningi, moji igralci, igra moje ekipe … Na to lahko vplivam. Ostalo je le zapravljanje časa.”

Enako vprašanje smo postavili tudi vratarju Olimpije Denisu Pintolu, ki je z Riero sodeloval na druženju z mediji. 22-letnik je bil še bolj redkobeseden: “Nič se nismo pogovarjali o tem. Mi imamo svoje delo.”

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi Denis Pintol. Foto: Uroš Skaza

O čem je še govoril Riera na novinarski konferenci:

O pripravah na tekmo z Bravom: 

Pred nami je težka tekma. Če pogledate statistiko Brava, je proti njim zelo težko dosegati gole. Prejmejo jih zelo malo, saj se zelo dobro branijo. Na to se pripravljamo, tudi kako onemogočiti njihove linije. Treningi so v tem tednu potekali z enako intenziteto in željo kot prej. Vedno skušamo kaj spremeniti, s čimer bi še izboljšali naše moštvo. Analizirali smo tudi tekmo prejšnjega kroga proti Taboru, ki verjetno ni bila naša najboljša. Videli smo, kje smo grešili. Zdaj smo osredotočeni na Bravo, da bomo igrali našo igro, da bomo igrali dobro.

O izjavi po tekmi s Taborom, da so bili igralci po reprezentančni pavzi počasni: 

Je že bolje. Razumem, da so bili po premoru nekoliko počasnejši. Veliko gledam tudi večje klube in to se vedno dogaja tudi njim. To me ne skrbi, saj smo na treningih že delali tako, kot pred odmorom. Prepričan sem, da smo pripravljeni na tekmo proti Bravu.

O tem, da se tekmeci proti Olimpiji pogosto postavijo s petimi igralci v obrambi

Včasih moram pričakovati tudi šest igralcev v obrambi tekmeca (smeh). Treba je biti pripravljen. Nad tem se ne pritožujem. To, da se tekmeci v obrambi proti nam postavijo s petimi branilci, sploh ni kritika. Če bom sam videl, da moja ekipa igra bolje s petimi branilci, bom tudi sam postavil takšno taktiko. Vsaka ekipa ima pravico, da igra sistem, ki ji najbolj ustreza. Če igra tekmec z dvema napadalcema, potrebujemo v obrambi tri branilce. Če igra z enim, sta dva osrednja branilca dovolj. Tako razmišljam in bom tudi v prihodnje.

O tem, da Bravo vrši stalen pritisk na nasprotnike:

Številke govorijo same zase. So ekipa, ki je zelo kompaktna in dobro pritisne na tekmečeve linije. Ne prejemajo veliko golov, kot sem že rekel. To je vse povezano. Obrambno igrajo res dobro. Skušali bomo prekiniti ta njihov pritisk in zabiti čim več golov.

Olimpija je na prvi medsebojni tekmi z Bravom v tej sezoni sosede ugnala z 1:0. 31. julija je odločil Marcel Ratnik. Foto. Aleš Fevžer

O morebitni in začasni selitvi Olimpije na stadion Žak zaradi menjave trave v Stožicah: 

To še ni potrjeno, to je le možnost. Ko bo uradno, se bomo pogovarjali o tem. Če me vprašate, bi seveda raje igral doma, v Stožicah. Klub ve, kakšna je moja ideja. Več kot lahko igramo doma, tem bolje. Gre pa za vprašanje trave in prihodnosti stadiona. Če se strokovnjaki odločijo za menjavo trave, bomo pač igrali drugje.

O derbiju z Mariborom, ki prihaja v naslednjem krogu:

Tekma z Bravom je najpomembnejša v tem trenutku. O naslednjih še ne razmišljam. Vsaka je vredna tri točke. Maribor ta teden igra s Koprom, Celje pa z Muro. Ne ukvarjam se z drugimi ekipami, a če mi osvojimo tri točke v tej tekmi, morajo biti ostali zaskrbljeni.

O vrnitvi Josipa Iličića v Maribor:

Vse, kar lahko rečem, je, da vse, kar izboljšuje to ligo, je več kot dobrodošlo. Enako velja tudi za naše morebitne okrepitve in okrepitve ostalih klubov. Z ostalimi trenerji imamo dober odnos in se veliko pogovarjamo, zato sem res vesel, da je med nami neko zdravo rivalstvo. Da si vsak želi izboljšati svojo ekipo, posledično pa ligo in raven nogometa v Sloveniji. Imam pa več kot dovolj dela s svojimi nogometaši, zato sem osredotočen le nanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!