Riera ostro proti NZS: Vem, da ne bom nič spremenil, a moram reči ‘dovolj’

Nogomet 27. Avg 202322:16 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Z zmago na derbiju šestega kroga Prve lige Telemach proti Olimpiji (4:2) so se nogometaši Celja povzpeli na vrh prvenstvene razpredelnice. A pretiranega veselja v taboru grofov zaradi tega ni bilo čutiti. "Zame to ni bila dobra tekma," s kritiko ni skoparil trener Celjanov Albert Riera in krivdo za to med drugim pripisal tudi Nogometni zvezi Slovenije.

Čeprav sta se v Stožicah srečali ta čas bržkone najboljši ekipi slovenskega prvenstva, tega ni bilo čutiti. Ob dokaj skromnem obisku je bilo vzdušje na tribunah precej klavrno, tudi raven igre pa ni močno odstopala od običajnih tekem, ki jih spremljamo v Prvi ligi Telemach. Uspešno evropsko poletje tako Ljubljančanov kot Celjanov je pustilo posledice, na roko pa jim niso šle niti izjemno visoke temperature in načeta travnata površina.

Kljub temu da je tekma postregla s številnimi priložnostmi, kar šestimi zadetki in zmago gostov s 4:2, pa je bilo v igri obeh ekip tudi precej nekaj napak. “Ko fizično nisi svež in je tvoje telo utrujeno, ne moreš pokazati vseh sposobnosti. Oboji smo bili mrtvi. Olimpijo sedaj čaka še pot v Azerbajdžan, zaradi česar se mi smilijo. Ne vem, kako bodo igrali prihodnjo nedeljo. Na zvezi (Nogometni zvezi Slovenije, op. p.) lahko govorijo, kar želijo, a to ni človeško. Če želijo tekme na takšni ravni, super,” je bil po obračunu oster trener Celja Albert Riera in raven predstave obeh ekip primerjal s tisto, ki jo spremljamo v tretjem kakovostnem razredu slovenskega nogometa.

Španec, ki je bil ob vrnitvi v Stožice deležen tudi nekaj zmerljivk s strani navijaške skupine Green Dragons, je tako zgolj ponovil besede njegovega naslednika na klopi Olimpije Joaa Henriquesa, ki je že pred četrtkovim porazom proti Qarabagu negodoval nad prehudim tekmovalnim ritmom, ki ga prinaša nastopanje na dveh frontah.

Olimpiji ni bilo do druženja z mediji

Novinarji smo po tekmi ostali brez odziva iz ljubljanskega tabora. Po zaključeni tiskovni konferenci gostov je PR služba sporočila, da bo na izjave zaradi sestanka nogometašev treba še nekoliko počakati. Ker ne trenerja in ne igralca ni bilo na spregled tudi skoraj eno uro po zaključku tekme, smo se novinarji družno odločili, da konferenčno dvorano zapustimo.

Kaj je po tekmi še povedal Albert Riera:

Foto: Aleš Fevžer

O tekmi:

“Osvojili smo tri točke, ki niso nič drugačne od tistih proti Domžalam ali Mariboru. To sem povedal tudi igralcem, saj zame to ni bila dobra tekma. Trenerju Olimpije sem med polčasom dejal, da glede na sposobnosti obeh ekip igramo na ravni tretje lige. Lahko komentiramo slabo stanje igrišča, a preprosto nismo sveži. Če nisi svež, ne moreš igrati atraktivno. Obe ekipi sta izgubili ogromno žog, ko nista bili pod pritiskom, zato mi tekma ni bila všeč.

Biti, moramo boljši, mnogo boljši, a jih razumem. Pred dvema dnevoma smo napravili 3200 kilometrov in imeli en dan za pripravo na to tekmo. Tudi Olimpija je igrala proti Qarabagu in lahko vam povem, da v tem dvoboju zagotovo ni slabša ekipa. Prepričan sem, da bi v normalnih razmerah to tekmo lahko dobili, a so izgubili.

Ne želim reči, da smo posebni, a v drugih državah tekme prestavijo. Želim si, da pridejo ljudje iz pisarn in odigrajo tekmo v takšnih razmerah. Da ne govorim o poškodbah, do katerih lahko zaradi tega pride. Zavedam se, da ne bom ničesar spremenil, a moram reči ‘dovolj.'”

O predstavi novinca Egorja Pruceva:

“Fizično je odlično pripravljen. Je igralec, ki lahko igra na štirih ofenzivnih položajih, zato nam bo v veliko pomoč. Verjetno bo moral še nekajkrat na obisk v telovadnico, da dobi nekaj mišic, po drugi strani pa …, če bi jih imel, potem morda ne bi bil tako hiter. Naj bom jasen, bili smo utrujeni, med polčasom je bilo težko, saj smo vedeli, da bi lahko nasprotnika uničili, če bi imeli malenkost večjo posest žoge. Zmanjkala nam je zadnja podaja in to me je najbolj motilo. A fantje so marljivi in se trudijo po najboljših močeh.

Foto: Aleš Fevžer

O tem, ali je bila tekma zanj posebna, ker je igral proti svojem nekdanjem moštvu:

“Na tekmi so bili isti ljudje kot vedno. Olimpija je prvak Slovenije, igra v Evropi, zato sem pričakoval večjo ognjevitost na tribunah. Ekipa si to zasluži, rabijo večjo podporo. Osebno se mi zdi to precej žalostno. Sam sem zdaj osredotočen na svojo ekipo, v preteklost se ne oziram. V nogometu šteje, kaj se zgodi danes in jutri, morda pojutrišnjem in nič več.”

O povratni tekmi z Maccabijem iz Tel Aviva:

“Preveč sem utrujen, dajte mi dan počitka. O tem se bomo z igralci pogovarjali jutri, ko nas čaka regeneracijski trening in analiza današnje tekme in tekme z Maccabijem. Ni pomembno kako začneš, temveč kako zaključiš. Pred nami je še dolga pot, a poskušali bomo zmagati.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje