Pretep kot odgovor na kritike?

Košarka 27. Avg 202317:30 0 komentarjev
Žiga Dimec. Foto: Profimedia

"Čaka nas precej težja naloga," se glasi skupni imenovalec glavnine slovenskih izjav po sobotni zmagi nad Venezuelo in ponedeljkovim soočenjem z Gruzijo. Slednja Slovenije v štirih poskusih še ni premagala. Za nadaljevanje slovenskega niza bo zanesljivo nujna boljša obrambna igra. Kot odgovor na tovrstne kritike pa Žiga Dimec obljublja pretep pod obročema.

Visoka sobotna zmaga proti Venezueli (100:85), ki je bila resda v delu tekme trd oreh, a je v 40 minutah vodila vsega 75 sekund, je v slovenski tabor na Okinavi vnesla želeno mirnost. Po drugi strani pa je bilo selektorju Aleksandru Sekuliću in sodelavcem jasno, da je bila pravzaprav nujna in v tem pogledu pričakovana. Z drugimi besedami, poraz bi predstavljal precej večji udarec, kot pa je zmaga prinesla zadovoljstva.

Zato so v slovenskem štabu hitro obrnili novo stran ter ob vknjiženi zmagi razmišljali tudi o prikazanih pomanjkljivostih. Pod analizo drugega tekmeca, torej Gruzije (13.30), se je tokrat v slovenskem štabu podpisal Dalibor Damjanović. V zadnjih dveh tednih se je dodobra poglobil v igro debitantov na svetovnem prvenstvu, kot piko na i pred oddajo dopolnjene zaključne ekspertize pa si je v soboto ogledal še tekmo Gruzija-Zelenortski otoki (85:60).

“Gre za izkušeno ekipo, ki je dobro vodena. Goji napadalno in kolektivno košarko, za katero je značilno dobro ravnotežje. Veliko igrajo po globini. Giorgij Šermadini, Goga Bitadze in Tornike Shengelia so košarkarji, ki bi jih izpostavil v tem kontekstu. Dominirajo pod košem. Na to pa dodajajo igro po ‘perimetru’. Pri tem elementu moramo paziti na njihove strelce. To sta predvsem Duda Sanadze in Thaddus McFadden,” nam je del svojih zaključkov zaupal eden od treh Sekulićevih pomočnikov in edini, ki je “preživel” čistko po EuroBasketu 2022.

V slovenskem taboru so si enotni, da jih v ponedeljek čaka precej težje delo. Vseeno na nedeljskem večernem treningu, ki ga je strokovno vodstvo skrajšalo za celo uro in pravzaprav omejilo le na strelsko vadbo, ni bilo zaznati pretirane nervoze. “Vzdušje je dobro, osredotočenost pa prava,” nam je dejal drugi najvišji reprezentant Žiga Dimec. “Vemo, da nas čaka težko delo, predvsem pod obema obročema. Treba se bo pretepati. Okleniti se moramo tudi prve tekme in popraviti obrambo. Držati se moramo naših načel in tekmecu preprečiti lahke mete. Če pa zadevajo iz težkih ali nemogočih položajev, pa tako ali tako ne moremo nič,” je dodal center s klopi.

Tekmeca sta se sicer doslej med seboj pomerila le štirikrat, vselej pa se je tehtnica nagnila na slovensko stran od tega trikrat na evropskih prvenstvih (2011, 2013 in 2015), leta 2014 pa tudi na pripravljalni tekmi v Murski Soboti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!