Roka ob telesu ali ne? Čeferin ni prepričal Šulerja

Nogomet 26. Apr 202216:00 > 16:06 1 komentar

V 20. oddaji Pod prečko so skoraj pol ure namenili sodniškemu pogledu. V preteklem tednu se je zgodilo kar nekaj stvari, ki jih je bilo potrebno analizirati. Referent za sodniške zadeve na Nogometni zvezi Slovenije Darko Čeferin je odgovarjal in pojasnjeval, mnenja pa so se tudi delila.

Pokal Slovenije (Bravo – Domžale), žoga v roko zadane Dejana Georgijevića:

Začelo se je z dogajanjem v Spodnji Šiški. Po podaji s kota in strelu z glavo žoga v roko zadane Dejana Georgijevića, sodniki pokažejo na belo točko, v studiu pa so razglabljali o tem, ali sodniki pri odločitvi upoštevajo tudi rahlo potiskanje napadalca nasprotne ekipe.

“Stiki so sestavni del nogometa, zato se v tem primeru gleda tudi moč potiska, če bi zaradi njega prišlo do roke, bi sodnik dosodil prekršek v korist obrambe, a v tem primeru ni bilo tako. Branilec je imel roko stran od sebe, žoga ga je zadela, VAR pa je pravilno poklical sodnika, ki je moral po takem dokazu dosoditi enajstmetrovko,” je situacijo v Šiški komentiral naš stalni gost oddaje Pod prečko Darko Čeferin.

Tabor Sežana – Maribor, dvoboj Maxa Watsona in Rodrigueja Bongonguia:

Branilec Maribora Max Watson je svojem kazenskem prostoru z roko vlekel Afričana, stik je bil tudi z nogami, a sodniki na čelu z VAR so se odločili, da je bilo vse skupaj kljub protestom Sežancev premalo za enajstmetrovko.

“Stik z igralcem je bil, a premajhen. Če bi tole piskal, bi dosodil lahek kazenski udarec, ali kot mi rečemo “soft” enajstmetrovko, tega pa si ne želimo,” je razložil Darko.

FOTO: Uroš Skaza.

Z njim se je strinjal tudi gost Ivica Guberac: “Bil bi zelo jezen, če bi se piskalo take enajstmetrovke, to nima veze z moško igro.”

Tabor Sežana – Maribor, preklican rdeč karton Erika Salkića:

Na tekmi v Sežani je glavni sodnik Roberto Ponis pokazal tudi rdeč karton Eriku Salkiću. Po podaji Đorđeta Ivanovića je branilec Sežane z roko prekinil nevarno akcijo, a po posredovanju VAR so se odločili, da ni bilo tako.

“Po zbranih posnetkih so na ogled poklicali tudi sodnika. Igralec ima roko ob telesu, ne dela se večjega, širšega, zato se je sodnik odločil, da se razveljavil rdeči karton. Sodniki imajo jasna navodila Uefe, imeli so dokaz, da je žoga ob telesu in to so tudi upoštevali,” razlaga Čeferin.

Foto: Uroš Skaza

Veliko je imel ob tem za povedati športni direktor Maribora Marko Šuler, ki bi se drugače odločil. “Najbolj me je zmotilo po tekmi, saj mi glavni akterji niso znali povedati, zakaj so se odločili, kot so se. Gre za čisto priložnost za zadetek, sam prej ne bi piskal roke Georgijevića iz prvega primer kot pa to. V boju za žogo ti težko držiš roko ob telesu, praktično je nemogoče. Treba je vedeti, da gre tista žoga v avt, tukaj pa bi padel zadetek. To spremeni zadeve, mislim, da bi se moralo upoštevati tudi to,” je svoje dodal Šuler.

“Taka so pravila, sodniki jim sledijo. Če se komu ne zdijo smiselna, lahko na NZS pošljejo predlog za spremembo pravila, NZS jih nato posreduje na višjo inštanco, ki zaseda enkrat na leto, in če se jim zdijo argumenti smiselni, spremenijo pravilnik. Dokler se to ne zgodi, moramo upoštevati obstoječi pravilnik,” se ni dal Čeferin.

Pokal Slovenije (Koper-Celje), udarec Novoselca in enajstmetrovka:

Po podaji s kota je branilec Kopra Ivan Novoselec s komolcem v vrat zadel Celjana Dušana Stojinoviča, ki je obležal v bolečinah. Prišlo je do preboja kože na ličnici.

“Na posnetku vidimo, da branilec skočil normalno za žogo, prišlo je do nesrečnega udarca. Taki dogodki se zgodijo v nogometu, a ni bilo tistega zamaha, da bi lahko sodniki dosodili enajstmetrovko,” pove Čeferin.

Tudi gosta sta se strinjala, da si ne predstavljata, da bi lahko nogometaš skočil drugače, kot je hrvaški branilec.

Pokal Slovenije (Koper-Celje), grob prekršek Andreja Kotnika:

Naslednji primer. Napadalec Kopra Andrej Kotnik z drsečim štartom s podplatom zadane Matica Vrbanca. Sodnik Nejc Kajtazović ga opozori z rumenim kartonom, bi moral biti karton celo rdeče barve?

Foto: FC Koper

“Nogometaš Kopra se najprej dotakne žoge, nato pa s podplatom zadane nasprotnega igralca. A še pred stikom krči nogo, kar je za sodnika znak, da ga ne izključi. Seveda gre za brezobziren štart, prav je, da je dobil rumen karton, a le redko se zgodi, da je nekdo izključen, ko se prej dotakne žoge. Se pa lahko zgodi, a v tem primeru ne, saj je nogometaš krčil nogo in skušal zmanjšati intenzivnost stika,” razlaga Čeferin in dodal: “Nikoli se ne sme gledati le zamrznjene slike, saj bi na podlagi nje vsi rekli, da je to rdeči karton, a vse skupaj je treba pogledati v naravni hitrosti .”

Pokal Slovenije (Koper-Celje), igranje z roko Esterja Soklerja v kazenskem prostoru:

Roka je bila stran od telesa, nogometaš se je naredil širšega. Zakaj ni bilo enajstmetrovke? “Nogometaš se ni delal širšega,” zanika Čeferin.  “Celo umikal je roko, za nameček je žoga šla stran od gola, zato ni šlo za kršitev z roko,” pove.

Pokal Slovenije (Koper-Celje), enajstmetrovka za Koper:

Ob prodoru Bedeja Osujija je Ivan Maevski napadalca Kopra udaril po žogi. Sprva je sodnik kaznoval napadalca z rumenim kartonom zaradi simuliranja, nato pa je VAR poklical sodnika. Prišlo je do spremembe odločitve.

“Na posnetku vidimo, da je šlo za udarec po nogi. In to ne rahel, kot je sprva mislil sodnik. Zavedlo ga je tudi to, da je Osuji teatralno padel, a to ne spremeni dejstva. Vsak stik ni prekršek, a tukaj gre za udarec, morala je biti enajstmetrovka, tukaj ni nobenega dvoma,” je še za konec izčrpnega sodnikovega pogleda dejal Čeferin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje