Rožman: Mi smo prvi favoriti za naslov

Nogomet 7. Maj 202113:23 > 13:33 0 komentarjev
Grega Wernig, NK Maribor

Nedelja prinaša zadnji večni derbi sezone 2020/21. Olimpija ima štiri kroge pred koncem pred večnim tekmecem dve točki prednosti, v boju za naslov pa sta ob Mariboru še vedno tudi Mura in Domžale.

V letošnjem državnem prvenstvu se iz kroga v krog navajamo, da je na skoraj vsaki tekmi praktično nemogoče napovedati zmagovalca. Prvo in četrto ekipo zaenkrat loči sedem točk, zato bodo rezultat večnega derbija podrobno spremljali tudi pri tretji Muri in četrtih Domžalah.

Ljubljančani v tej sezoni še niso izgubili večnega derbija. Obe tekmi v Ljudskem vrtu sta se končali z izidom 1:1, edino tekmo v Stožicah pa je Olimpija decembra lani dobila z 2:0. Ta zmaga Ljubljančanom daje nekaj več možnosti za taktiziranje, saj ob koncu sezone v primeru enakega števila točk odločajo prav izidi na medsebojnih tekmah.

 

 

Kdo bo dobil večni derbi?

NK Olimpija Ljubljana
NK Maribor
Tekma se bo končala z remijem.

Maribor je v zadnjem krogu z 2:1 premagal Tabor iz Sežane, na druženje z novinarji pa je tokrat prišel strelec prvega gola vijoličastih z omenjene tekme Jan Mlakar.

Cilj je jasen. Ne glede na to, kdo je nasprotnik, hočemo delovati dobro in zmagati. Vzdušje v ekipi je super, komaj čakamo na tekmo. Nismo presenečeni, da smo še vedno v boju za naslov. Na treningih smo vedno trdo delali, zato smo bili zdaj tudi nagrajeni. Vse je v naših rokah, gremo pa iz tekme v tekmo,” razmišlja posojen napadalec angleškega Brightona.

Jan Mlakar
Jan Mlakar je z 10 goli prvi strelec Maribora. Foto: Grega Wernig

Olimpija je v zadnjem krogu izgubila v Domžalah, ki so v izjemni formi, uspeh svojega nekdanjega kluba pa je razveselil tudi Mlakarja: “Domžale so v dobri formi. Zasluženo so premagale Olimpijo. To je tudi nam olajšalo delo. Odvisni pa smo sami od sebe.

Na tekmi s Sežano je zasedba Simona Rožmana odigrala dva povsem različna polčasa. V prvih 45 minutah so vijoličasti delovali povsem razglašeni, v drugem delu pa so po vstopu Felipeja Santosa in Roka Kronavetra zaigrali veliko bolje in poskrbeli za popoln preobrat.

Sproščenost iz drugega polčasa proti Sežani je vsekakor osnova za derbi. Igrali smo sproščeno in prihajali v priložnosti. Vidimo, kaj si želi trener in celoten štab. Ko delamo tako, kot je zahtevano, na igrišču zares uživamo. Ko smo sproščeni, smo najboljši,” je še dodal Mlakar, ki je potrdil, da je trenutno on prva trenerjeva izbira za izvajanje 11-metrovk.

»Ko smo sproščeni, smo najboljši.«

Maribor ima s 57 doseženimi goli prvi napad lige, glavna težava pa je igra v obrambi, ki je zelo luknjasta. Navkljub najboljšemu napadu pa so Mariborčani v zadnjih krogih serijsko zapravljali priložnosti in tudi zato izgubljali točke.

Kako svojo formo ocenjuje prvi strelec Maribora? “Forma bi lahko bila boljša, ampak se s tem ne obremenjujem. Glavno je, da zmagujemo in da zbiramo točke. Goli so seveda glavni, s tem najbolj pomagam ekipi, saj goli prinašajo točke.

Simon Rožman: Tekme ne bo odločil samo en gol

Trener Maribora Simon Rožman, ki je vijoličaste prevzel 20. marca, bo v nedeljo prvič del največje tekme na slovenski klubski sceni. Zanj bo to nova izkušnja, ki se je zelo veseli, navkljub dodatnemu pritisku pa na nedeljski derbi gleda samo kot na novo preizkušnjo v vrsti do konca sezone.

V miru se pripravljamo na naslednjo tekmo. Želja je, da bi vse pozitivne stvari iz zadnjih tekem združili v eno celoto. Ne delamo si utvar, da je to možno narediti že na naslednji tekmi, ampak težimo k temu, da bi pozitivne segmente sestavili v mozaik, da bi Maribor na derbiju deloval na visokem nivoju,” razmišlja trener Maribora.

Simon Rožman: “Mi smo prvi favoriti za naslov.”

Maribor je na večnem derbiju zadnjič slavil 28. septembra 2019, ko se je v Stožicah končalo z 2:4. Trener Maribora tudi tokrat pričakuje zanimivo tekmo, prepričan je, da ne ob odločil samo en gol.

Pričakujem tekmo dveh enakovrednih ekip, gre za večni derbi. V zraku je veliko. Sam se ukvarjam z igralci, s pomanjkljivostmi in potrditvijo dobrih stvari. Občutek imam, da tekme ne bo odločil samo en gol. Tekma bo zelo razgibana. Olimpija ima v zadnjem obdobju v igri podobna nihanja kot mi.

Trener Maribora se ni želel odzvati na nedavni intervju športnega direktorja Marka Šulerja, ki je za Večer razkril, da štirje igralci niso želeli podaljšati pogodbe. Rožman zagotavlja, da vsi igralci, ki so v kadru, dajejo vse od sebe in da do konca sezone ne bo popuščanja.

Vijoličasti bodo sicer do konca sezone pogrešali branilca Špira Peričića, nekaj skrbi pa vodstvu povzroča poškodba Jana Repasa, ki je po Rožmanovih besedah trenutno na 75-odstotkih. Trener Maribora je prepričan, da bo Repas v nedeljo lahko zaigral.

V tem trenutku imam na voljo 16 igralcev, 2 vratarja, skozi tekmo pa bomo naredili vse, da bomo rezultatsko uspešni.

Tekma je na sporedu v nedeljo ob 16.45.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!