Kako Šimundža in Šuler sestavljata vijolični obrambni zid?

Kaj še pripravljajo snovalci kadrovske politike v Ljudskem vrtu? Foto: Jure Banfi

Naslednja faza prenove igralskega kadra NK Maribor bo očitno gradnja obrambe. Ljudski vrt bo ne glede na zadnji preobrat zapustil Šved, namesto njega je v Ljudski vrt prispel Nizozemec.

Kako že gre tista – napad zmaguje tekme, obramba pa prvenstva.

Ko govorimo o trenutni sestavi kadra NK Maribor, je jesen prinesla sliko tega, da vijolicam marsikaj manjka v obeh najpomembnejših sestavinah nogometne igre. In čeprav se morda zdi, da je prenove še bolj potreben mariborski napad, se bo očitno veliko dogajalo tudi v smeri prihodov in odhodov v obrambi, še posebej v njenem osrčju.

Novo ime na položaju ‘štoperja’ je v Ljudskem vrtu Lan Vidmar. A glede na to, da gre za mladega branilca, ki je prišel iz drugoligaša Bistrice, je težko verjeti, da ga bo Ante Šimundža takoj poslal v prvi plan oziroma v udarno enajsterico Maribora. Trenutno se zdi, da ima v njej zagotovljeno mesto le novopečeni slovenski reprezentant Sven Šoštarič Karić, ki se je sicer po vzoru celotne ekipe utopil v sivem povprečju skromne vijoličaste jeseni, a ima perspektivo in predvsem zaupanje trenerja, da krivuljo svojih predstav obrne navzgor.

Sven Šoštarič Karić bo v prihodnosti prvi steber mariborske obrambe. Foto: Jure Banfi

Watson kljub preobratu odhaja

Večje vprašanje je, kakšna je perspektiva Luke Uskokovića, ki v Mariboru živi ‘dvojno’ življenje in je ves čas nekje na premici med statusom odpisanega nogometaša in prvokategornikom. Glede na to, da se mu poleti izteče pogodba z vijolicami, v prvem planu pomladi bržkone ne bo Nemanje Mitrovića.

Na seznamu odhajajočih pa se je po informacijah EkipeSN znova znašel tudi Max Watson. Poročali smo sicer o tem, da je bil Šved pred dnevi blizu selitve na Madžarsko, v igri je bil odhod v Diósgyőri, kjer si kruh že služi nekdanji nogometaš štajerskega ponosa Rudi Požeg Vancaš.

Max Watson po dveh letih zapušča Ljudski vrt. Foto: Uroš skaza

A 27-letnik je tik pred zdajci zavrnil prestop k našim vzhodnim sosedom, kljub temu pa ne namerava podpisati nove pogodbe z Mariborom. Marko Šuler in sodelavci tako iščejo nove kandidate, ki bi pol leta pred iztekom pogodbe vsaj za simbolično ceno odkupili nogometaša, ki je bil v zadnjih dveh letih eden izmed stebrov mariborske obrambe.

Bo Nizozemec prepričal Šimundžo?

Ker Mariboru grozi, da ostane ‘tanek’ v osrčju zadnje vrste, so v Ljudskem vrtu že zavihali rokave. Na treningih vijolic se tako te dni že poti Luuk Kluiters, 20-letni branilec iz Nizozemske, ki je nazadnje branil barve druge ekipe Lilla. Zanimivo, mladenič, ki ima za seboj šolanje v nogometni akademiji AZ Alkmaarja, je bil pred dvema letoma in pol celo na pragu prestopa v Everton, a je posel propadel, ker Nizozemec ni dobil delovnega dovoljenja.

Luuk Kluiters se mudi na preizkušnji v Ljudskem vrtu. Foto: Guliverimages

Vprašanje, ali bo Kluiters podpisal pogodbo z Mariborom, ostaja v domeni Anteja Šimundže. Branilec bo priložnost za dokazovanje dobil tudi v torek, ko se bodo vijolice na prvi pripravljalni tekmi leta 2024 udarile z Nafto, nato pa se štajerska nogometna baza tradicionalno seli v turški Belek.

Luka Krajnc ni realna tarča

V zadnjih dneh je bilo v nogometnem mestu ob Dravi mogoče slišati tudi govorice, da naj bi Maribor v iskanju okrepitev v osrčju obrambe kontaktiral tudi svojega nekdanjega člana Luko Krajnca. A vrnitev 29-letnika, ki je Maribor pred več kot desetletjem zapustil še kot mladinec, trenutno ni najbolj realna.

Luka Krajnc v Italiji brani barve Catanzara. Foto: Profimedia

To poletje je namreč nogometaš, ki je v karieri branil barve Genoe, Cesene, Cagliarija, Sampdorie, Frosinoneja, Fortune Düsseldorf in Hannovra, štirikrat pa je oblekel tudi dres slovenske članske izbrane vrste, podpisal dvoletno pogodbo z italijanskim drugoligašem Catanzarom, katere finančni parametri so takšni, da jim v Mariboru enostavno ne morejo konkurirati.