Šimundža pred povratkom na Fazanerijo: Ponosen sem na svoje obdobje pri Muri

nogomet nk maribor ante šimundža
Foto: Jure Banfi

Ante Šimundža bo v nedeljo na Fazaneriji odvodil prvo tekmo po slovesu pred dvema letoma. 52-letnik se v Mursko Soboto vrača kot trener Maribora, kamor se je vrnil oktobra in takrat v Ljudskem vrtu svoje drugo obdobje na klopi 16-kratnega prvaka pričel prav s tekmo proti Muri.

Pred oktobrskim obračunom se je veliko govorilo o njegovi navezanosti na Muro in o metuljčkih v trebuhu zaradi povratka na klop kluba, kjer je spisal najlepše zgodbe v igralski in v trenerski karieri. Tokrat je povsem drugače: “Metuljčkov ni. Pozdravil se bom z ljudmi, kar je normalno, tudi po tekmi pa se bomo objeli. Ponosen sem na svoje obdobje pri Muri. Zdaj pa sem v klubu, ki mi je dal največ. Tako z zornega kota igralske kot trenerske kariere. Vprašanja, kaj si želim, ni.”

Maribor se je po reprezentančnem premoru na igrišča vrnil v četrtek in v Ajdovščini s 3:1 premagal Primorje ter si zagotovil napredovanje v Pokalu Pivovarna Union. Časa za pripravo na tekmo s črno-belimi posledično ni veliko, Šimundžo pa veseli, da se seznam poškodovanih glede na zadnje tedne ni pretirano razširil. “Po pokalni tekmi imamo manjšo težavo z Božićem, ki zaradi težav ni vstopil v igro. Začutil je bolečino, a deluje, da ne gre za karkoli resnega. Uskoković ima težave z vnetjem tetive. Dalj časa odsotni igralci pa napredujejo po predvidenih načrtih.”

Vijoličasti so na zadnjih sedmih medsebojnih tekmah v Prvi ligi Telemach tokratnega tekmeca premagali kar petkrat in ob enem remiju doživeli vsega en poraz. Ekipi na lestvici loči pet točk, za ene in za druge pa bo nedeljski sosedski derbi sila pomemben. Maribor bo skušal na Fazaneriji dokončno pozabiti na poraz s prvim Celjem, Mura pa nujno potrebuje točke v lovu na zgornji del lestvice. Varovanci Vladimirja Vermezovića so trenutno šele šesti, medtem ko Maribor zaseda četrto mesto.

Ante Šimundža je z Muro v sezoni 2020/21 osvojil Prvo ligo Telemach. To mu je uspelo prav na tekmi z Mariborom, ki ga zdaj skuša vrniti na pota stare slave. Foto: Jure Banfi.

O čem je pred tekmo z Muro še govoril Ante Šimundža?

  • O pričakovanjih pred nedeljskim sosedskim derbijem:

“Pričakujem težko tekmo in zelo motiviranega nasprotnika. Za nas bo najbolj pomembno, da bo naša motivacija višja od njihove. Smo v situaciji, ko klub postavlja temelje. Z naše strani ne bo kalkulacij. Vsi najboljši, ki so razpoložljivi in bodo najprimernejši za zahteve tekme, bodo začeli.”

  • O preklapljanju iz pokalnega v prvenstveno tekmovanje:

“Lažje je preklopiti iz tekmovanja v tekmovanje po zmagi. Bolj kot zmaga me veseli pristop fantov in njihovo dojemanje pomembnosti tekme ter kluba kot takšnega. Vsi smo vedeli, da se od nas pričakuje zmaga in takrat je najtežje. Ekipa je dobro odreagirala.”

  • O pristopi igralcev Maribora na pokalni tekmi z drugoligašem Primorje:

“Pomembno je, da smo bili v dojemanju tekmovalnosti zelo dobri. Dejstvo, da je Primorje drugoligaš, na dojemanje ni vplivalo. Bili smo na visokem nivoju. Glede na vse pogoje na tekmi. Domačini so bili zelo ambiciozni, publika je bila zanimiva. Če ne bi bili na željenem nivoju in bi v tekmo vstopili slabše, se nam ne bi dobro pisalo.”

  • O pomembnosti rezervistov, ki so ga razočarali na tekmi s Celjem:

“Zelo pomembna stvar je, da ekipo ne sestavlja samo 11 igralcev, ampak celoten kader podprt z mladinci, ki se priključujejo v trenažnem procesu. Slednji bodo, če bodo kazali pravo željo in kvaliteto, postali del prve ekipe. Od vseh pričakujem, da so na najvišjem nivoju. Tako igralci, ki začnejo tekmo, kot tisti, ki vstopijo v igro kasneje. Rezervist lahko v minuti obrne tekmo. Lahko jo reši ali pa odpelje v drugo smer. V pokalnem tekmovanju je bilo rezervistom lažje, ker smo vodili, vseeno pa me je zanimala reakcija vseh rezervistov in bili smo na zares visokem nivoju.”

Zadetki s tekme Primorje – Maribor v Pokalu Pivovarna Union:

  • O kadrovskih rezih, ki se napovedujejo januarja:

“Vsi igralci so še v igri, da ostanejo.”

  • O podpisu Vladimirja Vermezovića v igri Mure:

“Trener je spremenil nekatere stvari. Ideje v igri so drugačne kot pred tem. Doma so izredno nevarni, kar ni nič novega.”

  • O telesni pripravljenosti ekipe Mure, na katero je že večkrat opozoril Vladimir Vermezović:

“Z ekipo je že nekaj časa. Ne oziramo se na to. To so njihove stvari. Razmišljamo o sebi in o tem, kako igrati na čim višjem nivoju in ta nivo čim dalj časa zadržati. O nasprotnikih pa na ta način ne razmišljamo.”

  • O morebitnih taktičnih presenečnjih, ki bi jih lahko pripravila Mura:

“Nasprotnik te lahko vedno preseneti in si izmisli nekaj, kar je težko predvideti. Če se stvar spremeni od danes na jutri, je vprašanje, kako dobro se lahko odgovori na igrišču. Z moje strani je pomembno, da dajemo ogromno pozornosti nasprotniku, še več pozornosti pa posvečamo sebi.”