Na Hokejski zvezi nezadovoljni z ravnanjem Jesenic

Alpska liga 24. Apr 202317:00 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Hokejisti Jesenic so prejšnji teden izpolnili dolgo želeni cilj in prvič postali prvaki alpske lige. Čeprav je bilo nekaj dvomov, bodo tudi v prihodnji sezoni igrali v tem tekmovanju in branili naslov. A zato bodo morali železarji seči globoko v denarnico.

Po sedmih letih igranja so Jesenice prejšnji četrtek osvojile naslov v alpski ligi, potem ko so na šesti tekmi še četrtič premagale Cortino in ponovile uspeh Olimpije iz let 2019 in 2021. Še pred začetkom zadnje finalne tekme je iz Podmežakle prišla dobra novica – Jesenicam je bil potrjen pozni vstop za nastopanje v alpski ligi tudi v prihodnji sezoni.

Spomnimo, železarji so se za naslednjo sezono prijavili v močnejšo ligo ICE, a zaradi pomanjkanja finančnih sredstev pozneje to prijavo umaknili. Istočasno se v alpsko ligo zaradi pomislekov niso prijavili in zdelo se je, da v tem tekmovanju ne bodo nastopali. A nato je prišlo do preobrata, ki ga je pojasnil generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec.

“Pozno prijavo za alpsko ligo so oddali veliko časa po tem, kot je bil prvotni rok. Ko so se prijavljali v ligo ICE, sem želel, da premislijo o celotni situaciji, a takrat ni bilo volje za prijavo v alpsko ligo. Dva, tri tedne pozneje pa so me klicali z Jesenic, kaj se da narediti. Odgovoril sem, naj pošljejo prošnjo na ligo in bomo videli, kaj se da narediti,” je dejal.

Dejan Kontrec
Foto: Uroš Skaza

“Zakaj? Vprašajte njih”

Odločitev o udeležencih za razliko od lige ICE, kjer glasujejo sodelujoči klubi, v alpski ligi skupaj sprejemajo hokejske zveze Slovenije, Avstrije in Italije. Zadnji sta na prigovarjanje slovenske vendarle pristali, da Jesenicam omogočita nastop v tekmovanju tudi naslednje leto. “Gledali smo širšo sliko in na razvoj igralcev. Rekel sem, da si HZS s tako malo klubi in igralci tega ne more privoščiti. Jesenice proizvajajo veliko število igralcev, in če ne bi nastopale v nobenih od močnejših lig, bi bila to velika škoda, ki bi potegnila za sabo marsikaj,” je dodal Kontrec.

Skupaj s krovnima zvezama sosednjih držav so sprejeli odločitev, da lahko Jesenice pristopijo k ligi, a bodo za to morale plačati kazen. Ta znaša 30.000 evrov. S tem denarjem bo za vsakega od ostalih 15 klubov zdaj prijavnina manjša za dva tisočaka, namesto petnajst tisoč evrov bo zdaj znašala trinajst tisoč.

“Zdaj vsak ve, koliko to stane. Naj pa razmisli, če se mu to izplača. Meni se zdi ta situacija nesmiselna. Jeseničani bi se lahko prijavili tudi v alpsko ligo in se nato v mesecu dni brezplačno odjavili, če bi bilo treba. Imeli so čas za razmislek. Imajo svojo razloge, zakaj se niso prijavili. To morate vprašati njih,” je v nezadovoljnem tonu zaključil nekdanji slovenski reprezentant.

Za dodatne informacije in pojasnila, kje se je zataknilo pri prijavi v ligo ICE ter zakaj se železarji niso prijavili v alpsko ligo, smo se obrnili tudi na jeseniški klub. Kljub večkratnim kontaktom in že dogovorjenim terminom za intervju pa odgovorov predsednika in župana Jesenic Petra Bohinca nismo uspeli dobiti.

Peter Bohinec
Peter Bohinec. Foto: Aleš Fevžer