“Pripravljeni smo na VAR na vseh tekmah”

Nogomet 13. Okt 202112:15 > 12:20 9 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Slovenski nogomet je pred začetkom nove sezone Prve lige Telemach pozdravil pomembno 'okrepitev'. Na prvoligaške zelenice je vstopil sistem VAR, ki na mednarodnih prizoriščih sodnikom že nekaj časa pomaga sprejemati prave odločitve.

V jesenskem delu letošnjega prvenstva je VAR prisoten na dveh tekmah na krog. Zveza sodnikov je s tem dobila dovolj časa za vpeljavo novega sistema in za primerno izobraževanje sodnikov, ki skrbijo za VAR. Že v uvodnem krogu je VAR na štajerskem derbiju med Celjem in Mariborom pripomogel k pravilni odločitvi, s tem pa se je izkazalo, da je bilo sledenje nogometno razvitejšim državam pravilna odločitev.

Guliverimage.com

Pomembno vlogo pri vpeljavi VAR-a v slovenski nogomet je pričakovano odigral častni predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in visoki član sodniške komisije pri Evropski nogometni zvezi Vlado Šajn. NZS pri VAR sledi trendom Evropske nogometne zveze (Uefa), kar pri posredovanjih VAR-a potrjuje statistika. Na 24 tekmah je VAR posredoval sedemkrat, petkrat so si glavni sodniki ogledali posnetek in nato sami sprejeli končno odločitev na zelenici.

Z gospodom Šajnom smo se pogovarjali med reprezentančnim premorom in se v intervjuju dotaknili vseh vročih tem, ki so kakorkoli povezane s sistemom VAR v Sloveniji. Govorili smo tudi o vpeljavi VAR-a na vse tekme slovenskega prvenstva, kar se bo skoraj zagotovo zgodilo že v spomladanskem delu Prve lige Telemach.

Kako bi trenutno ocenili vpeljavo in uporabo VAR-a v naši ligi?

V sistemu VAR je zaenkrat odigranih 24 tekem. Po dve tekmi v vsakem krogu. Moram reči, da sem, hkrati pa delim tudi mišljenje ostalih udeležencev v nogometu, s katerimi se pogovarjam o tej temi, izjemno zadovoljen z vpeljavo VAR-a v Sloveniji. Poznam, kako se je VAR vpeljeval v drugih državah. Vem, koliko je bilo težav. In ne samo v državah, ki so po velikosti primerljive s Slovenijo, ampak tudi v največjih nogometnih državah. Bilo je ogromno težav, nedoslednosti, različnih kriterijev pri VAR intervencijah. Tega pri nas ni, oziroma je tega bistveno manj. Ocenjujem, da smo na pravi poti in da je VAR v Sloveniji vpeljal tisto, čemur je namenjen. V Sloveniji se intervenira samo v primeru čistih in očitnih napak. Mi smo se od vsega začetka odločili, da bomo sledili Uefinim trendom in ne trendom nekih drugih držav, ki so imele prej omenjene težave. Uefini trendi in njena filozofija sistema VAR je, da je nivo intervencije precej visok in da se dejansko posreduje samo v primeru čistih in očitnih napak in ne v primeru nekih diskutabilnih situacij, ko je mnenje javnosti očitno razdeljeno na dva pola. Temu VAR ni namenjen in iz tega stališča smo zelo zadovoljni.

Pri navijačih je bilo nekaj polemik, ker VAR v Prvi ligi Telemach ni prisoten na vseh tekmah. Kako blizu smo temu, da bi bil VAR na vseh obračunih Prve lige Telemach? Je to sploh izvedljivo, Sežana npr. še ni imela nobene domače tekme z VAR, tam je težava infrastruktura?

Po besedah Vlada Šajna tudi v Sežani ne bo večjih težav z vpeljavo sistema VAR.

Najprej bi začel s Sežano. Tudi v Sežani je možno in bo tudi v kratkem, mislim, da konec oktobra oziroma v začetku novembra, potekala prva tekma z VAR-om. V Sežani bo morda, po mojih informacijah s strani »Hawk Eyeja«, ki zagotavlja VAR, lahko težava samo ta, da zaradi položaja kamer, ki so preblizu igrišča, morda ne bo mogoče povleči ‘ofsajd’ črt v primeru, ko bi bilo to potrebno preverjati. V takšnem primeru bi se morala črta povleči ročno in v nekih očitnih primerih bi se tudi z ročnimi črtami kljub vsemu lahko nadejali uspešne intervencije. Tu vidim edino težavo. Kar se tiče petih tekem, to je želja tako NZS kot klubov in seveda tudi želja sodniške organizacije. Želja je, da se takoj na začetku spomladanskega dela VAR uporablja na vseh tekmah. NZS nas je zaprosila, da povemo, ali je vse pripravljeno za vpeljavo petih tekem.

Vlado Šajn o VAR-u v Sežani in VAR-u na vseh tekmah Prve lige Telemach:

Mi ocenjujemo, da kar se tiče sodnikov oz. VAR-ov, da smo pripravljeni in da so VAR-i zelo dobro izobraženi. Imamo dovolj veliko število VAR-ov in A VAR-ov za vpeljavo VAR tehnologije na vseh tekmah. Govoril sem tudi s Hawk Eyem, ponudnikom, ki zagotavlja vso tehnično podporo in omogoča VAR tehnologijo. Tudi oni pravijo, da so pripravljeni na izpeljavo na petih tekmah. Moramo se zavedati, da je preskok iz dveh na pet tekem kar zahteven. Zato je potrebno preden se gre v to preveriti, če smo vsi na to pripravljeni. In zatrjujem, da smo že sedaj, čeprav smo šele na polovici jesenskega dela prvenstva, pripravljeni. Zato mislim, da v spomladanskem delu ne bi smelo biti posebnih težav.

Sodniki, ki so v VAR sobi, velikokrat rečejo, da je njihovo delo še bolj zahtevno, kot delo na igrišču. Tam prostora za napake ni. Kako poteka izobraževanje sodnikov? Dejali ste, da jih je že zdaj dovolj, da bi lahko bil VAR na vseh petih tekmah?

Izobraževanje sodnikov za VAR je trajalo kar leto in pol.

To se ne zgodi čez noč. Izbrali smo 14 sodnikov za sistem VAR in jih izobrazili. Bistveno lažje je izobraziti sodnike, da delujejo na zelenici v sistemu VAR, ker tam ni veliko razlik, kot pa izobraziti sodnike, da opravljajo funkcijo VAR-a. S tem smo pričeli pred letom in pol. Dejansko je izobraževanje trajalo leto in pol. Po njem smo prišli do tega, kar imamo zdaj. To so dobro izobraženi sodniki. Začne se s teoretičnimi zadevami, nato s simulatorji, kjer se trenira na osnovi različnih situacij iz različnih prvenstev. Hawk Eye ima veliko bazo najrazličnejših situacij. Na simulatorjih se dela kar nekaj časa, potem se gre počasi na simulirane tekme z igralci na igrišču. To niso prave prvenstvene tekme, ampak simulirane situacije, kjer je že kontakt v živo med glavnim sodnikom in VAR-om. Nato pridejo na vrsto prijateljske tekme in na koncu za licenciranje še najmanj dve tekmi za vsakega VAR-a. Mi smo izbrali tekmi SML in SKL, ki smo jih organizirali na Brdu. Torej, proces je dolg, je zahteven in je selektiven. Ne zgodi se čez noč. Nemogoče je, da bi danes rekli, da bomo imeli naslednji teden dva nova VAR-a.

V zadnjem krogu pred reprezentančnim premorom je prišlo do napake, ki bodo tudi v VAR sistemu. Na tekmi Bravo – Mura je pomočnik sodnika prehitro dvignil zastavico, glavni sodnik pa prehitro prekinil akcijo, v njej pa je na kocu padel gol. Zveza sodnikov letos dobro izobražuje nogometno javnost, ki še vedno ne vedo povsem dobro, kdaj lahko VAR posreduje. Kako ob napakah sodnikov reagira Zveza sodnikov? Lahko sodnik prejme tudi kazen? Kaj se je zgodilo po omenjeni tekmi Bravo – Mura?

Mi smo vedeli, da bo prej kot slej prišlo do napake. In do te je žal prišlo. Nemogoče je, da ne bi. Tudi povsod drugod na mednarodni sceni pride do napak. Tekmovanj brez napak ni. Mi opozarjamo tako pomočnike sodnikov kot sodnike, da je potrebno v primerih prepovedanega položaja in tudi kakšnih drugih počakati, da se napadalna akcija konča. Zakaj je to pomembno? V omenjenem primeru zadetek niti ni bil dosežen, ker je prišlo do žvižga in prekinitve akcije še preden je žoga prešla golovo črto. Tega zadetka se z VAR pregledom ne da priznati, ker teoretično ni bil dosežen. Zaradi tega je vedno potrebno počakati do konca akcije, čeprav pomočnik meni, da gre za prepovedan položaj. Ko je konec napadalne akcije, se lahko zastavica dvigne, tudi glavni sodnik pa bi moral v primeru prehitrega dviga zastavice počakati do konca akcije, saj bi lahko potem sledil VAR pregled. Žal sta bila v tem primeru oba prehitra. Tako pomočnik kot sodnik.

Vlado Šajn o sodniški napaki na tekmi Bravo – Mura in o kaznovanju sodnikov:

Prav ta teden smo imeli seminar z vsemi temi dogodki VAR pregledov na tekmah in smo temu posvetili posebno pozornost. Verjamem, da podobnih zadev skoraj zagotovo ne bo več. Čeprav je povsem drugače, ko se o nečemu odloča na izobraževanjih, kot pa v primeru pritiska na prvenstveni tekmi. Zdaj so vsi videli, kaj se lahko zgodi, če je nekdo prehiter in prepričan sem, da sodniki ne bodo več prehitri. Kar se tiče drugega vprašanja o kaznovanju. Sodnikov se nikoli ne kaznuje zaradi napake. Lahko se jih kaznuje samo zaradi disciplinskega prekrška, da niti ne govorim o kakšni korupciji, zaradi napak na tekmah pa ne. Podobno kot se ne kaznuje igralcev, ki recimo zgrešijo prazna vrata. Seveda dogodke analiziramo in tisti sodniki, ki so boljši, sodijo več in bolje napredujejo.

Vsekakor ste s slovenskimi sodniki zelo zadovoljni. Zelo smo cenjeni v Evropi, bili smo prvi, ki smo v Evropi dosodili pomembne stvari z VAR-om.

Ja dejansko je bila prva VAR intervencija na Uefa tekmovanjih tista s strani Damirja Skomine. O kakovosti naših sodnikov pa priča njihova udeležba na tekmovanjih. Tako na Uefa kot Fifa tekmovanjih. Tako na evropskem prvenstvu kot svetovnem, na finalu lige prvakov. Imamo kakovostne sodnike, vidimo, da imamo dobro šolo sojenja, ki ni od včeraj. Tudi po slovesu Damirja Skomine je tukaj Slavko Vinčić, ki je v samem vrhu evropskega sojenja. Zelo pomembne tekme sodi Matej Jug, dobro se prebija Rade Obrenović in je v sistemu talentov na Uefi, zadaj pa je še cela vrsta mladih sodnikov. Zato se nam za prihodnost ni bati.

Damir Skomina je bil prvi sodnik, ki je pod okriljem Uefe uporabil VAR. Foto: Guliverimage.com

Kdaj lahko posreduje VAR?

 • Zadetek dosežen ali ne (prekrški, prepovedani položaji, igra z roko),
 • dosojen ali nedosojen kazenski udarec,
 • direktni rdeči karton dan ali ne (ne pa drugi rumeni karton/opomin),
 • napaka identitete igralca (ko sodnik pomotoma opomni ali izključi napačnega igralca kršiteljeve ekipe).

Prej sva omenila napako s tekme Bravo – Mura, zato je potrebno omeniti še vse dobre poteze in pravilna posredovanja VAR-a. Kar nekaj dobrih posredovanj se je nabralo v teh 12 krogih PLT.

Zaenkrat smo v Prvi ligi Telemach na 24 tekmah videli sedem VAR intervencij. 

Do zdaj smo imeli na 24 tekmah sedem VAR intervencij, kar je nekje ena na tri in pol tekme. To je v skladu s pričakovanji, v skladu z Uefinimi trendi enega posredovanja na tri tekme. S tega stališča statistike smo lahko zadovoljni. Od teh sedmih posredovanj sta bili dve direktni posredovanji, ko sodniku ni bilo potrebno pogledati na monitor. Tu gre za prepovedane položaje in tega glavni sodnik ne pregleduje na monitorju. Ostalih pet primerov pa predstavlja ‘on-field reviewe’, ko si je sodnik dogodke ogledal na zaslonu in spremenil svojo osnovno odločitev. Vsi primeri so bili do zdaj upravičeni, zato ponovno ocenjujemo, da VAR-i pri nas zelo dobro vedo, kdaj je potrebno posredovati.

Vlado Šajn o tem, kako poteka izbiranje tekem z VAR-om:

Za konec se dotakniva še lige in delegiranja VAR-a na tekme. Ko se gleda število tekem z VAR-om za določen klub, vse ni najbolj uravnoteženo. Maribor je imel osem tekem, Mura sedem, Olimpija šest, Aluminij in Radomlje pa le po tri tekme. Kakšen ključ se uporablja? Gre za naključje ali se izbira po teži tekme?

Število tekem z VAR-om za vsak klub po 12 krogih Prve lige Telemach:

 1. Maribor – 8
 2. Mura – 7
 3. Olimpija – 6
 4. Koper – 6
 5. Celje – 5
 6. Bravo – 4
 7. Domžale, Tabor Sežana, Radomlje, Aluminij – 3

Tekem ne izbira sodniška organizacija. Izbira jih tekmovalni oddelek nogometne zveze v dogovoru s televizijami. V ozadju je cel kup faktorjev, ki na to vplivajo. Cilj oz. namen NZS je, da bi v jesenskem delu, ko sta na krogu 2 tekmi z VAR-om, da bi bili vsi klubi približno enako zastopani. Te faktorje se nekako upošteva pri izboru tekem, mi pa pri tem nimamo neke posebne vloge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje